CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorie >  

BRĂDUȚII CENTENARULUI AU ADUS PE MELEAGURI MOLDAVE, GRAȚIE PROFESORULUI BASARABEAN DR. VASILE ȘOIMARU, SPIRITUL MARII UNIRI DE LA 1918
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Împărtășesc aici o stare de spirit recentă, contextualizată (încă) Centenarului Marii Uniri.  
 
Ne-a vizitat de curând, la întoarcere spre casă de la Albă Iulia, prietenul nostru basarabean dr. Vasile Șoimaru, universitarul de la Chișinău aflat la pensie, dar nu și resemnat cu postura clasică de pensionar, adică de persoană dezangajată de la orice conexiune cetățenească. Din contra, prietenul meu/ nostru (este Cetățean de Onoare al comunei Miroslovești) continuă cu și mai multă osârdie, acum fără restricțiile orarelor didactice, angajamentul său plenar pe frontul reabilitării conștiinței naționale în Basarabia cea încă înstrăinată de Neam. O face fără întrerupere din anul proclamării Independenței R. Moldova, promovând adevărurile dramei basarabene prin acțiuni de editare și reeditare a cărților de Istorie, prin organizarea de conferințe științifice, activând în presa scrisă și on-line cu rigoarea specialistului în economie și sociologie (și cu experiența celor două mandate de parlamentar), cercetând comunitățile românești din afara României, din părțile înstrăinate ale vetrei strămoșești și din locurile cu adâncă semnificație pentru Istoria Românilor (vezi celebrele sale călătorii, autentice expediții de documentare, pe urmele Armatei Române în extremitățile Frontului de Răsărit din al Doilea Război Mondial).  
 
Acum patriotul basarabeană își continuă o autoasumată misiune, integrată programelor de celebrare a Centenarului Unirii de la 1918. Precizam mai sus că dr. Vasile Șoimaru se întorcea de la Alba Iulia, în drum spre Chișinău. Îl prinsese seara la Miroslovești și, frânt de oboseală, notoriul călător de cursă lungă, a înnoptat la noi. Nu însă doar la cheremul întâmplării, ci cu un plan al său pentru noi, cei de la baștina stră-străbunicilor săi. Iată însă și cu ce treburi venea dânsul de la Alba Iulia. A organizat acolo, individual și în grup, acțiuni legate de împlinirea a 101 ani de la Unirea Basarabiei cu România (27 martie, 1918). Iar adițional Centenarului Marii Uniri, al cărui ecou încă e actual, își asumase plantarea în Basarabia a 100 de „brăduți ai Centenarului” născuți într-o pepinieră de la Albă-Iulia. În drum spre casă, cu automobilul ticsit de cărți și o nouă serie de brăduți, a oprit în satul strămoșilor viței sale familiale, spre a planta doi brăduți și aici, în dreapta Prutului, chiar în nucleul Moldovei medievale, locul în care Dragoș, voievodul întemeietor, a vânat bourul cel devenit element heraldic pe stema Moldovei.  
 
Locurile alese pentru înrădăcinarea celor doi brăduți nu sunt fără istorie. Unul a fost plantat în Cimitirul Ostașilor Români căzuți în al Doilea Război Mondial în arealul satului Soci, iar al doilea pe locul in care încă mai dăinuie trunchiul Stejarului multisecular de la Miroslovești, de pe fosta moșie a lui Andrieș Năvrăpescu-Șoimaru, strămoșul prietenului nostru basarabean. Aici, brăduțul va ține companie și unor stejărei, aduși cu câțiva ani în urma de același purtător de ștafetă, puieți desprinși din rădăcina „Stejarului lui Ștefan cel Mare” de la Strășeni, din stânga Prutului, acțiune purtând aceeași simbolistică a unității Neamului Românesc, împotriva stavilelor impuse de Istoria cea nedreaptă.  
 
Și pentru a întări valoarea gestului simbolic inițiat de patriotul basarabean cu rădăcini în satele comunei de pe malul Moldovei, trebuia să însemne ceva (desigur, în ale vredniciei) și cei care au săvârșit, în secundar, gestul „centenar” alături de inițiatorul chișinăuian. Unul este părintele Romică Siminciuc, ctitorul incontestabil al Cimitirului ostășesc (cu oficierea reabilitării în anul Centenarului Unirii) și al Bisericii de stil maramureșean din complexul memorial de la Soci-Miroslovești (târnosită odată cu inaugurarea amintitului cimitir de jertfă militară). Altul e veteranul străpuns de glonț la Cotul Donului, respectiv Ion (Nică) Paiu (98 de ani), cel mai popular cetățean al satului Soci, mediatizat de toate genurile de mijloace media. Iar ultimul e… cronicarul evenimentului, luat în misiune pe „nepusă masă” acum, dar nu întâmplător aflat de față, în decursul timpului, la multe zeci de alte fapte demne de notorietatea patriotului basarabean dr. Vasile Șoimaru.  
 
Gheorghe Pârlea  
 
Referinţă Bibliografică:
BRĂDUȚII CENTENARULUI AU ADUS PE MELEAGURI MOLDAVE, GRAȚIE PROFESORULUI BASARABEAN DR. VASILE ȘOIMARU, SPIRITUL MARII UNIRI DE LA 1918 / Gheorghe Pârlea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3025, Anul IX, 13 aprilie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Gheorghe Pârlea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Pârlea
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!