CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aniversari >  

ANIVERSATUL DE AZI DE LA CHIȘINĂU ȘI DIN INIMA MEA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Astăzi gândurile mele mi-au fost acaparate de Hristos (Cel răstignit de firea ingrată a omului) și de un Om drag mie – și altor o mie –, scriitorul și publicistul basarabean Vlad Pohila, născut într-o zi de Paște, cu 65 de ani în urmă. Cărturarul de la Chișinău, lingvist, eseist, traducător, redactor de carte și presă, militant fervent pentru recuperarea drepturilor naționale ale românilor basarabeni, în special a Limbii Române, m-a atins și pe mine cu generozitatea Domniei Sale. Omul acesta cu inimă aleasă întinde larg palmele sufletului său, bătătorite de filele miilor de cărţi şi reviste (citite, scrise şi dăruite de el), spre a strânge frăţeşte şi mâna săracului, şi mâna bogatului, ceea ce înseamnă că demonul mândriei nu i-a găsit vulnerabilitate nici măcar atât cât urma palmei zeiței Thetis de pe călcâiul lui Ahile în timpul „imunizarii” fiului în apele Styxului. De aceea, ani la rândul, m-a privit şi pe mine blajin, ca pe un Badea Cârţan de pe malul Moldovei, unul fără avere, adică fără oi şi fără îndestulătoare cărţi în bibliotecă. Mi-a acceptat colaborarea în prestigioasa revistă BiblioPolis, mi-a onorat baștina prin prezența sa de mai multe ori în comunitatea mirosloveșteană și a lăsat tiparul să imprime pe filă de carte cuvintele sale alese, mestesugite într-un portret care mă arată, lăuntric, mai frumos decât mă știa mama.  
Îmi zic mereu că privilegiul hărăzit mie de a relaționa cu unii oameni deosebiți are și un revers: îmi arată, umilitor (fără intenția dumnealor), cât de bogați pot fi aceștia, spiritual vorbind, spre deosebire de modestia zestrei mele de aceeași natură și, adițional, cu ce povară mă aleg din asta, căci rămân față de dânșii un datornic insolvabil. Unul dintre cei mai dragi creditori ai mei care îmi lasă dulcea povară de datornic pe viață e Dl. Vlad Pohilă, aniversatul de azi de la Chișinău și din inima mea.  
La mulți ani frumoși, Dle Vlad Pohilă, mereu în grațiile Celui care v-a decis nașterea într-o zi de Paște!  
 
Foto: V. Șoimaru (ieri, la Chișinău)  
 
Referinţă Bibliografică:
ANIVERSATUL DE AZI DE LA CHIȘINĂU ȘI DIN INIMA MEA / Gheorghe Pârlea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2653, Anul VIII, 06 aprilie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Gheorghe Pârlea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Pârlea
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!