CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Scrieri >  

BĂTRÂNUL DIN VIS
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Nu știu să dezleg o taină care mă privește: anume, de ce oare mă fascinează portretul omului bătrân, trecut de optzeci de ani sau îmbătrânit înainte de vreme. Dar nici chipul copilului nu mă lasă deloc indiferent.
Îmi zic uneori că poate atracția asta a mea pentru bipolaritatea chipului omenesc e un stimul al reflecției eterne asupra efemerității omului, ca viețuitor. Sau poate că, cine știe, m-am născut cu germenele unei înclinații ce are legătură cu portretul uman, sămânța aceea – la mine, rămasă neîncolțită – care stă la temelia unei ocupații vocaționale: pictor, fotograf… Acum e prea târziu pentru o astfel de germinație, căci a trecut primăvara omului. Iar toamnă fiind, de unde să culegi?!
*
Într-o noapte, am visat un bătrân aflat într-o căruță hodorogită, cu roți de obezi, plesnindu-și cu biciul cei doi cai arătoși – unul sur, celălalt roib.
Aflându-mă, în vis, în ograda gospodăriei mele, priveam printre cercevelele gardului semeția bătrânului proțăpit în coșul atelajului său. Și parcă simțeam pe propria-mi piele plesnitura biciului pe spinarea cailor săi.
Și deodată, ca și cum bătrânul ar fi auzit glasul sufletului meu aflat în vibrație cu suferința cailor, își strunește perechea de alergători și mi se adresează de peste gard:
- Nu te necăji degeaba, dom’ învățător! Au pielea groasă, iar biciușca me’ numai îi ațâță. Aista-i graiul cel pe care calu’ l-o învățat de pe-atunci de când o întâlnit el omu’ prima dată. Știi mata mai bine, de când.
- Dacă-i așa cum zici, moșule, îi întorc eu vorba, apoi, uite că m-am mai eliberat de năduf. Da’ eu totuși, privind urmele de pe pielea cailor dumitale, parcă aud un scâncet de mânz...
- D-apoi, cum văd eu, dom’ învățător, mata nu prea te pricepi la cai; sau poate că nu te-ai uitat bine la ei, în locul acela unde se vede fără tăgadă dacă roibu' meu poate avea ori ba mânz în pântece. Îs bărbați amândoi, dom’ învățător. Iar bărbații, ca și-n neamul omenesc, știu să-și ducă durerea, chit că femeile pretind osânda asta la ele. Știi mata, din carte, ce suferință a înseamnat la noi, bărbații, să fii tăiet de sabie ori sfârtecat de surcelele bombelor în războaie. Așa și-n neamul cailor de la care vine sămânța celor de azi. Ia adă-ți mata aminte de caii cei care mureau în frăție cu călărețu’, tot în războaie, că iepele mai rar erau alese pentru asta . Ăștia pe care-i plângi mata acum, huzuresc; cei care-au mai rămas de la colectivizare, c-au fost atunci hăcuiți cu nemiluita și dați hrană porcilor.
Și moșul cel din vis, zvelt ca un tânăr, și ținând caii de hățuri precum un Ahile aflat în carul său de luptă, rostește un „diii, flăcăăăi!” și trece dincolo de hotarul care-mi despărțea mie visul de starea de veghe, căci m-am trezit îndată, la stimulul venit de la scrâșnetul roților de căruță în prundișul amestecat în colbul drumului.
*
După un prelung ecou al visului, am adormit din nou. N-am ținut măsura timpului, legat de etapele acelei nopți. Când m-am trezit se făcuse deja ziuă, iar eu habar n-aveam că în noaptea aceea am avut un vis cu o căruță trasă de doi cai mânați de vizitiul cel bătrân la chip și peste măsură de tânăr la trup. Până ce, la un ceas distanță de ora deșteptării, observ trecând pe la poarta ogrăzii mele un car cu doi cai – unul sur, celălalt roib –, mânați de același bărbat din somnul meu de peste noapte. Cu ceva deosebire în detalii: carul avea roți de cauciuc, drumul cel de pietriș era ascuns sub asfalt, iar bătrânul era ceva-ceva mai tânăr, neatins încă de instrumentele machiorului din vis.  
Gheorghe Pârlea  
  
Foto: O. Băncilă – „Cap de țăran bătrân”  
  
 
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
BĂTRÂNUL DIN VIS / Gheorghe Pârlea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2561, Anul VIII, 04 ianuarie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Gheorghe Pârlea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Pârlea
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!