CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Atitudini >  

SUNT ȘI EU ÎN CETATE (IX) SAU... FELUL MEU DE A FI PREZENT, CU STAREA MEA DE SPIRIT, LA PROTESTELE ASUPRA O.G. NR.13/2017
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Deşi sunt un om simplu, un dascăl de şcoală primară aflat acum la pensie, ceea ce ar contraveni (în lumea asta – nu-i aşa? – atât de specializată în “părerologie generală”) îndrăznelii mele de a mă exprima public, iată că totuşi nu-mi pot reprima strigătul interior. Și iată ce-mi zice glasul lăuntric: “Ai şi tu dreptul să strigi. În legea ta, nu musai să imiţi lozincile celorlalţi. Românul are imaginaţie, e creativ. E păcat să nu fim noi înşine în individualitatea fiecăruia, în înţelesul sinelui, căci doar n-om fi toţi un aluat. Dumnezeu ne-a prefigurat diferiţi, cu puterea fiecăruia în a-şi folosi talantul .”  
 
Aşadar, vrând-nevrând, am să strig şi eu ce am de strigat, dragii mei. Dar fiindcă mijlocul prin care am ales eu să strig nu cere voce ridicată, nici măcar rostire sonoră, ci doar vocea lăuntrică, iată ce am a spune şi eu.  
 
Frumos, dragilor! Frumos, ceea ce aţi arătat! Adică nu cu arma urii violente (fac abstracţie de excepţii), ci cu atitudinea fiinţei paşnice se pot ridica pavăze intenţiei rele a guvernanțior. Am zis “intenţiei rele”? Sunt cumva prea indulgent? E felul meu de a fi prudent în formulări. Dar oare cât de rele vor fi fost intenţiile acestea? Știţi cumva sigur, dragii mei? Că juriştii dintr-o parte îmi ziceau una, ceilalţi îmi explicau alta. M-aţi putea voi lămuri şi pe mine, de vreme ce pleiada de jurişti perindată pe la televiziuni s-a dovedit atât de divergentă!? Nu, dragilor, nu încercaţi să mă lămuriţi, căci nu am puterea să înţeleg. Prea multe voci deodată! Dar în privința prezenței voastre în stradă, bine ați făcut că aţi ieşit! Atât de mulţi, atât de frumoşi, atât de tineri!... În privinţa copiilor, mi s-a pus un nod în gât de emoţie, de emoţie pozitivă, pe de-o parte, căci știu ce simbol ați prefigurat prin ei; pe de altă parte însă, m-a stăpânit o emoție negativă. În aşa masă incomensurabilă de oameni, securitatea fizică a copiilor e relativă. Dar, mă rog, aţi avut jandarmii cu voi. Le-aţi dat flori, şi… ce jandarm n-ar fi atins în inimă de dubla puritate: a florii şi a copilului?!. I-ar fi acoperit cu trupurile lor jandarmii, la nevoie. Dar totuşi… Mă rog, nu tot ce face omul poate fi controlat de el însuşi. Nimeni nu-i supraom.  
 
Şi aţi învins, dragii mei tineri şi frumoşi concetăţeni! Suspiciunea voastră – da, “suspiciune” zic, căci, să fim cinstiţi, dovada suspiciunii nu a fost încă demonstrată de conţinutul actului normativ aflat în cauză – nu mai are obiect punctual. Ordonanţa şi-a încetat efectul. Va urma o cale mai sigură, cea parlamentară, cu opoziţia de faţă, cu intermedierea Curţii Constituţionale, cu presa, “câinele de pază al democrației”. Aceasta e, în condiţii normale, calea democratică. Aşadar, gata, să-i lăsăm să lucreze, că altfel guvernanţii şi legiuitorii îşi iau indemnizaţiile pe degeaba. La nevoie, ştiţi calea. Aţi bătătorit-o bine.  
 
Dar fiţi atenţi, dragii mei! Nu creditaţi cu judecata/conştiinţa voastră curată interesele celorlalţi politicieni, cei frustraţi de eşecul alegerilor. Şi ei trebuie suspectaţi de incorectitudine atitudinală faţă de adversarii lor, de diversiune şi, implicit, de rea intenţie faţă de voi. Vigilenţa, aşadar, e valabilă şi în raportul vostru cu ei. Altfel le faceţi lor jocul şi vă pierdeţi din frumuseţea voastră civică. În afara alegerilor, noi trebuie să ne ridicăm doar împotriva faptelor și faptuitorilor, şi nu împotriva partidelor care-i includ pe cei ce le săvârșesc. Fiindcă partidele sunt corpuri extinse, ele incluzând şi oameni cinstiţi. Fiecare dintre voi (sau aproape fiecare) cunoaşteţi măcar un om politic ale cărui fapte nu-l discreditează. Cu aceştia, din păcate puțini, ne hrănim noi optimismul că vor veni şi zile mai bune pentru sărmana noastră Ţară, mereu aflată sub vremi. Desigur, şi cu vigilenţa voastră, dragi concetăţeni care m-aţi suplinit şi pe mine la actul vostru de oameni ai Cetăţii.  
 
Referinţă Bibliografică:
SUNT ȘI EU ÎN CETATE (IX) SAU... FELUL MEU DE A FI PREZENT, CU STAREA MEA DE SPIRIT, LA PROTESTELE ASUPRA O.G. NR.13/2017 / Gheorghe Pârlea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2228, Anul VII, 05 februarie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Gheorghe Pârlea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Pârlea
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!