CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Versuri > Omagiu >  

AŞTEPT O JOIE VIITOARE (ACROSTIH ANIVERSAR)

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Lumina dimineţilor senine  

Inundă inima-mi mereu flămândă,  

Topind tot întunericul din mine –  

E joi, şi razele abundă.  

Râul cel trist îşi leapădă tulpanul  

Adapă-n noi speranţa regăsirii,  

Trec zilele şi se-mplineşte anul –  

Urc, joia, treptele-mplinirii.  

Rotunde-s astăzi roadele frăţiei,  

Albastrul slovelor inundă zarea  

Şi cerul cheamă trilul ciocârliei –  

Irumpe, joia, sărbătoarea.  

Aprinsă-i azi făclia deşteptării,  

Răzbate românescul din ziare,  

Turnat adânc în plumb, zidire Ţării –  

Aştept o joie viitoare.  

 

Notă:  

Citesc frecvent (desigur, selectiv) de vreo 12-13 ani, “Literatura şi Arta”, săptămânalul Uniunii Scriitorilor (acum, al scriitorilor) din R. Moldova, al cărui redactor-şef este scriitorul-academician Nicolae Dabija. Publicaţia apare, de ani buni, şi online. În formatul pe hârtie mi-o aduce de câteva ori pe an dr. Vasile Şoimaru (care şi-a însuşit rolul lui Badea Cârţan: călătoreşte prin românimea de peste tot ducând cu el portbagajul automobilului său plin de cărţi şi reviste româneşti de la Chişinău, inclusiv pe cele zămislite de dumnealui). Printr-o conjunctură care mă onorează, sunt colaborator sporadic al celebrei publicaţii basarabene şi laureatul ei, pentru publicistică. Revista, percepută ca ziar, apare joia, în format clasic, pe patru file mari, respectiv 8 pagini. Pe lângă promovarea literaturii şi artei, săptămânalul este o veritabilă tribună a redeşteptării naţionale, a restabilirii adevărului istoric în Basarabia. În perioada de vârf a marilor revendicări naţionale (revenirea la grafia latină, la limba română, ca limbă oficială…), publicaţia a apărut chiar şi în 260 de mii de exemplare, într-un singur tiraj (cel mai mare din Europa, pentru o revistă literară, cf. Le Figaro). Revista aniversează astăzi, joi, 60 de ani de la fondare.  

La mulţi ani, Literatura şi Arta! Şi cât mai curând cuvântul tău cel viu, turnat în plumbul tipografic, să izbândească întru mult râvnita mare împlinire: UNIREA!  

Referinţă Bibliografică:
AŞTEPT O JOIE VIITOARE (ACROSTIH ANIVERSAR) / Gheorghe Pârlea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1371, Anul IV, 02 octombrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Gheorghe Pârlea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Pârlea
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!