CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Carti >  
Autor: Gheorghe Neagu         Ediţia nr. 2194 din 02 ianuarie 2017        Toate Articolele Autorului

Gheorghe Andrei NEAGU - PLECĂCIUNE DOAMNELOR
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Prestigioasa editură Tipo Moldova ne surprinde cu volumul „Dintre sute de femei… - Prezenţe feminine în scrisul românesc”, semnat de Mioara Bahna. Cum această editură face cu temeinicie servicii literaturii de bună calitate, nu mă surprinde, când o consideră pe autoare demnă de „Opera Omnia” la categoria Publicistică şi Eseu Contemporan. Într-o epocă în care feminismul românesc devine tot mai conştient de valoarea sa, Mioara Bahna a avut curajul să aşeze în acest volum diverse materiale publicate în revistele literare de-a lungul câtorva ani care au luminat minţile cititorilor cu valoroase creaţii literare semnate de scriitoare adevărate ce pun într-o lumină binemeritată literatura românească actuală.  
 
Eseista Mioara Bahna nu-şi propune să adune scriitoare pe teme şi stiluri specifice creaţiei literare. Astfel Mioara Băieţică se simte onorată în apropierea doamnei Simona Grazia Dima, Herta Müller, Doina Ruşti, Ştefania Oproescu, Ileana Vulpescu, Iuliana Paloda-Popescu, Adriana Bittel, Ruxandra Cesereanu, Lina Codreanu, Valeria Manta-Tăicuţu, Victoria Milescu şi chiar Gabriela Adameşteanu. Cu suflet larg şi dragoste faţă de valorile literare semnate de doamne, publicista Mioara Bahna se apleacă asupra slovelor, semnate de Mariana Viky Vârtosu, Nina Elena Plopeanu şi Mariana Rogoz-Stratulat declarându-şi fără rezerve admiraţia pentru ceea ce înseamnă scrisul românesc înnobilat şi de aceste prezenţe vrâncene. Probabil pentru ca să se statueze firescul, echilibrul pentru un asemenea demers eseistic. Semnăturile distinselor creatoare sunt aşezate în ordine alfabetică. Robit de un localism specific exerciţiului de admiraţie faţă de doamnele de pe plaiurile mioritice, nu pot să nu remarc prezenţa a cel puţin patru nume pentru care diriguitorii culturii vrâncene ar trebui să-şi scoată pălăria cu respectul cuvenit.  
 
Despre opera doamnei Şefania Oproescu „Delir în curcubeu şi alte poezii”, doamna Mioara Bahna afirmă că autoarea „se dovedeşte a fi o temerară, având curajul (indus poate şi de profesia ei de medic) de a spori peisajul poeziei contemporane prin ceva ce multora li se pare desuet. frumosul exprimat, în primul rând…”. Interesant mi se pare şi argumentaţia folosită de autoare, în persoana lui J.W. Goethe, care a fost tradus la Focşani în 1924 de către Virgil Tempeanu. În a sa „teorie a culorilor”, marele gânditor german afirmă că oamenii presimt o mare bucurie de pe urma culorii. Această comparaţie o onorează pe Ştefania Oproescu, care apare în ochii eseistei Bahna, o voce distinctă în peisajul poeziei actuale. Oprindu-se şi asupra volumului „Pasărea de gheaţă” al aceleiaşi Ştefania Oproescu,eseista remarcă printre altele demersurile poetei „atrasă de atributele vegetalului” spre un echilibru, care „sporeşte expresivitatea rezultatelor investigării senzorialului”. Dacă s-ar fi oprit doar asupra acestei poete, s-ar fi găsit în sufletul meu destule regrete pentru magma literară feminină din Vrancea gata să izbucnească, să se afirme. De aceea m-am bucurat când am văzut popasul critic de bună calitate asupra volumului doamnei Nina–Elena Plopeanu „Vise în cioburi de oglinzi”. Şi în „tristeţea, singurătate, plictiseala, deziluzii de tot felul, cauze ale bolilor reale sau doar închipuite, de personaje care ne aduc spaima neputinţei şi a zădărniciei, determină apeluri, de obicei inconştient, la moduri insolite de evadare…”. Afirmând că acest volum este „o oază de vis, într-o lume, în care eresurile, cu nota lor de fantastic…” sunt salvatoare pentru cititor, doamna Bahna îi acordă prozatoarei un statut de vindecare prin lectură.  
 
Referindu-se la poezia doamnei Mariana-Rogoz Stratulat, venită recent în lumea creaţiei literare vrâncene, nu pot să nu remarc faptul că autoarea are o părere pozitivă despre poem în volumul „Aproape unu”. După cum ne precizează doamna Bahna „autoarea aduce, prin urmare, în poeziile ei, maturitatea simţiri şi a gândului, …”.  
 
Cu totul altfel stau lucrurile atunci când publicista se opreşte asupra volumului „Legată la ochi”, Visul din vise (vol. al III-lea)”, apărut sub semnătura lui Mariana Viky Vârtosu. Aici se remarcă povestea şi tenacitatea ce poate transpune în fapte speranţele din lumea visului. Remarcând „epilogul consistent„, ce urmează după cele paisprezece capitole ale acestei cărţi, doamna Bahna ne oferă şi o serie de similitudini şi chiar de împrumuturi de nume de personaje din Radu Cârneci. „În general, romanul Marianei V.Vârtosu îmbină elemente specifice epicii tradiţionale, cu altele ţintind spere modern”, concluzionează obiectiv şi încurajator doamna Bahna, despre cea de a patra scriitoare de pe aceste meleaguri cu adânci rezonanţe culturale naţionale.  
 
După cum afirmă autoarea volumului „Dintre sute de femei…” – o aluzie probabil la „Dintre sute de catarge” a avut grijă să nu se oprească asupra unei autoare mai mult sau mai puţin cunoscute prin vastitatea creaţiei lor. „Scriitoarele pe care le-am pomenit creează o proză viguroasă, care, de pildă, lecturată, fără a se şti că este creaţia unor femei, chiar dacă, uneori, este pus în prim-plan un eu narativ feminin, nu-şi trădează prin nimic autorul, fiindcă nu au semnele care, de cele mai multe ori, indică identitatea autoarei…”.  
 
Sincer, m-am bucurat de curajul doamnei Mioara Bahna de a se opri cu profesionalism asupra creaţiilor populare semnate de doamnele scrisului românesc actual.  
Plecăciune doamnelor!  
-------------------------------------  
Gheorghe Andrei NEAGU  
Focşani, Vrancea  
2 ianuarie 2017  
 
Referinţă Bibliografică:
Gheorghe Andrei NEAGU - PLECĂCIUNE DOAMNELOR / Gheorghe Neagu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2194, Anul VII, 02 ianuarie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Gheorghe Neagu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Neagu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!