CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Portret >  
Autor: Gheorghe Neagu         Ediţia nr. 2134 din 03 noiembrie 2016        Toate Articolele Autorului

Gheorghe Andrei NEAGU - LICHEAUA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Uite-l! Se plimbă ţanţoş de parcă nici usturoi n-a mâncat şi nici gura nu-i miroase! Tocmai te-a turnat. Tocmai te-a mai umplut de ceva urât mirositor în faţa unor ipochimeni care-ţi cam iau sâmbetele. E vesel. N-are scru, scru scrupule. Dar se laudă că are!  
 
Tocmai a adus vestea unei noi cuceriri! Are atât de multe, încât nici nu le mai ştie numărul! Şi este atât de convingător încât îţi vine să-l crezi. S-a apucat şi de cultură. Este critic.  
 
Este doct. Dar de fapt este semidoct. Sau mai bine sfertodoct cum îi spunea un confrate. Critica lui pute a larmă didactică. N-a făcut în viaţa lui o poezie. N-a scris nici un roman. El doar critică. Crede că un carton de filolog îi dă acest drept. Nici nu-şi poate imagina cum ar ieşi din mâinile lui un sonet, că din creier nici vorbă să iasă!  
 
Stă pitit în dosul unei văduve şi-şi varsă veninul de sub poalele ei cu chiloţi nespălaţi, peste oricine îi iese în cale. Îl înţeleg, trebuie să aibă şi omul un loc unde se poate defula. Dar chiar din chiloţi? Şi pentru că văduva are de unde suge vârtos din banii publici şi-i scoate o revistă, nu văd de ce el n-ar fi lichea. Cum ar fi putut să fie altfel dacă-şi făcuse din catedră o tarabă.  
 
N-a iubit pe nimeni! Şi-a îngropat soţiile una câte una! Şi-a îngropat prietenii de valoare unul câte unul! Este tot mai singur. Este tot mai avid de bani. Spumegă, latră, muşcă şi infestează cu invective pe oricine ar îndrăzni să-i spună că este o lichea. Abia aşteaptă să-i pronunţi numele ca să te târască prin tribunale. Săracul! Habar n-are că elevii dijmuiţi de el au ajuns judecători. Abia aşteaptă să-i scoată pe ochi favorurile pe care le-au făcut în silă şi pe nedrept. Profită de bunul simţ al celor insultaţi, crede că de frică nu i se răspunde la atacurile murdare.  
 
N-a mai fost la o biserică de multă vreme, deşi atunci când bea de făcea pe el, când se trezea din beţie îşi propunea să meargă să i se ierte păcatele. Apoi i s-a părut că e mai bine să ai păcate necunoscute, cică de alţii decât să ţi le cunoască până şi un duhovnic. Şantajul i-a fost de multe ori prieten. Şi în nimicnicia lui a crezut că o poate şantaja şi pe doamna cu coasa. Cică i-ar fi zis „pentru faptul că nu te-am spurcat niciodată în revista mea, îmi eşti datoare”. Cică moartea a râs şi l-a lăsat să-şi continue viaţa mişelească până-n zilele noastre.  
-----------------------------  
Georghe Andrei NEAGU  
Director revista „Oglinda Literară”  
Focşani, Vrancea  
1 noiembrie 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Gheorghe Andrei NEAGU - LICHEAUA / Gheorghe Neagu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2134, Anul VI, 03 noiembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Gheorghe Neagu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Neagu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!