CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fragmente >  
Autor: Gheorghe Neagu         Ediţia nr. 1960 din 13 mai 2016        Toate Articolele Autorului

MÂNA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pe domnul Costache Agarici îl cuprinse teama. Mâna i se umflase brusc. Şi cât de fericit fusese. Ani de zile nu ştiuse ce-i stima. Ani de zile tânjise după ea. Ani de zile se străduise să fie luat de cineva în seamă, dar nu reuşise să stârnească nici interesul portarului din impozanta instituţie în care lucra. Şi niciodată nu fusese cu adevărat fericit. Abia acum putea spune că în sfârşit ştia ce este fericirea. Şeful îi întinse mâna. Nedumerit Costache Agarici i-o întinse la rându-i emoţionat. Apoi, ca şi cum un fluid înălţător i se strecurase prin degetele subţiri şi palide, îşi simţi tot trupul zvâcnind scurt. A fost o tresărire de bucurie, a fost un spasm al trupului surprins; n-ar fi putut preciza. Simţi doar o imensă bucurie. Atât de mare, încât după plecarea şefului, Costache rămase cu ochii pironiţi la mâna care fusese martora fericitului eveniment. Apoi, de parcă s-ar fi ferit de pângărire şi-o retrase în cea mai sigură ascunzătoare; buzunarul adânc al pantalonilor. Căldura binefăcătoare a trupului propriu îi potoli neliniştea trupului.  
 
Ajuns în mansarda sărăcăcioasă, nu-şi scoase mâna din buzunar, nici atunci când trebui să se culce. Preferă să doarmă îmbrăcat. A doua zi, nu mai lucră cu mâna pentru care un sentiment acut de veneraţie se năştea şi se contura. Se spălă câteva zile mai târziu pe tot trupul cu excepţia mâinii. În tramvai se purta la fel de grijuliu cu ea, de parcă l-ar fi avut pe şef de dus într-un loc anume. Zilele treceau. Mâna rămânea la fel de adulată, intangibilă, onorată...  
 
Curând, depunerile repetate de praf şi de mizerie produseră crăpături în epidermă. Mâna începu să se umfle. Durerea o simŢea ca pe un tribut adus onorurilor. Din epiderma crăpată, o supuraţie ciudată îşi făcea loc printre degetele umflate. Când se hotărî s-o arate unui chirurg era prea târziu. Trebuia amputată.  
 
„Ce simplu se mai pronunţă şi doctorii ăştia” îşi mormăi în barbă nemulţumirea, Costache Agarici. Cum să renunţe aşa tam-¬nesam la mâna-i venerată. „Mai bine mor odată cu ea. La ce-i bună viaţa fără onoare?" mai mormăi el în timp ce traversa îngândurat holul de trecere din faţa caselor de bilete. Mâna pe care voiau s-o amputeze îi adusese noroc. Avea în sfârşit o întâlnire decisivă, după o sumedenie de alte întâlniri ratate. Îşi găsise în cele din urmă jumătatea. Acceptase. Azi venea cu bagaje cu tot să i se alăture pentru toată viaţa. „Iar doctorii voiau să-l sluţească să-l lase ciung, tocmai când..."  
 
N-apucă să-şi mai ducă gândul la capăt. Speriat de trecerea garniturii de tren prin gara pustie, alunecă. Pălăria-i căzu furată de pe creştet de curentul iscat de goana trenului neanunţat. Căzut fără de voia lui, Costache îşi întinse instinctiv mâinile după ea, încercând s-o salveze de sub roţile trenului. Mâinile se mişcau cu zvâcnete scurte printre traversele potopite de osiile boghiurilor în fulgerarea mişcării. Nu le mai văzu. Sângele-i ţâşnea din cioturile zdrenţuite fără încetare. Stingându-se în aşteptarea salvării, pe chip i se întipărise ceva între durere şi-un zâmbet de mulţumire. Norocul părea să-l mai aştepte încă. Se stinse tăcut, cu gândul la femeia care trebuia să coboare. N-a înţeles de ce era îmbrăcată în negru. N-a înţeles de ce nu mai putea s-o aştepte, de ce se grăbea să...  
 
Sirena salvării se auzea din ce în ce mai aproape. Puţinii călători, îl priveau îngroziţi cum se topea încet în balta de sânge, de parcă toate-i veniseră când nu mai era nevoie. Brancardierii îi aşezară braţele culese dintre traversele năclăite de sânge pe trupul inert, depărtându-se alene. Urletul sirenei îndepărtându-se îi împrăştie pe călători spre rosturile lor, într-o toropeală cleioasă, cernită...  
 
Gheorghe NEAGU  
Focşani  
mai 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
MÂNA / Gheorghe Neagu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1960, Anul VI, 13 mai 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Gheorghe Neagu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Neagu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!