CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Vizual >  
Autor: Getta Neumann         Ediţia nr. 2222 din 30 ianuarie 2017        Toate Articolele Autorului

Getta NEUMANN - HA GANENET ��' UN FILM DESPRE O JIHADISTà A POEZIEI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„HaGanenet" (Educatoarea)*  
Franţa, 2014  
Regia: Nadav Lapid  
Muzica: Michael Emet  
Scenariul: Nadav Lapid  
 
Educatoare într-o grădiniţă de copii, Nira, o surprinde pe bona lui Yoav, un băieţel de 5 ani, notând versurile pe care copilul le pronunţă ca în transă. Convinsă de geniul poetic al copilului, Nira îşi atribuie misiunea de a-l proteja într-un mediu ostil poeziei.  
 
Născut la Tel Aviv, în 1975, Nadav Lapid nu e la primul lui succes cinematografic şi este considerat ca un regizor deosebit de talentat şi original. Ìntr-o ţară intens preocupată de probleme politice, Lapid prezintă drama unor contingenţe personale, iar sursele ficţiunii se găsesc în date biografice. Poeziile recitate de copil au fost scrise de Lapid însuşi la vârsta de între 4 şi 7 ani. Actriţa care joacă rolul Nirei, Sarit Larry, vine dintr-o familie ultra-religioasă din care a evadat la 15 ani, a început o carieră promiţătoare ca actriţă, pe care a abandonat-o ca să studieze filosofia, a trăit în Grecia, apoi în SUA, este activistă politică şi profesoară. E evident că prin spiritul ei de revoltă, prin dârzenia şi militantismul ei, Sarit Larry are afinităţi cu personajul Nirei.  
 
O ameninţare insidioasă se strecoară în film, dar e greu de desluşit în ce constă ea în mod concret. Yoav este jucat de Avi Schnaidman care în realitate nu avea decât 5 ani la turnarea filmului. Blond, bucălat, peltic, o dulceaţă de copil pe care îţi vine să-l strângi în braţe şi să-l pupi. Din senin, anunţă pe un ton grav „Am o poezie", în mod maşinal face câţiva paşi încoace-încolo şi declamă versuri. Mama lui a murit, spune el, dar aflăm că ea şi-a abandonat familia şi a plecat cu un iubit. Sunt versurile o expresie a tristeţii copilului fără mamă? Sau expresia talentului pe care-l admiră Nira? Ca orice copil normal, Yoav adoră să fie gâdilat, să se zbenguie cu ceilalţi copii şi se dă în vânt după bonboane. Împreună cu un prieten al cărui tată este în echipa de fotbal „Maccabi Tel Aviv”, sare şi proferă insultele cele mai grosolane. Apoi iar se aşterne pe faţa lui expresia impenetrabilă de mic guru-poet.  
 
Nira suferă. Suferă pentru că lumea este aşa cum este, ternă şi prozaică, pentru că timpul trece. Vrea să ocroteasca scânteia din Yoav, îl acaparează, îi stimulează imaginaţia, convinsă că îi salvează sufletul. Iar pentru a-şi atinge scopul, ar trece si peste cadavre. Lapid a caracterizat-o astfel pe Nira: „Ea vrea să schimbe o lume care a luat-o razna. Este o teroristă a poeziei, o jihadistă a poeziei".  
 
Spectatorul este pus într-o poziţie ambivalentă. Vedem lumea prin ochii femeii ţintiţi asupra unor segmente înguste din lumea ei, camera face zoom asupra cefei groase a bărbatului ei, asupra feţei transpirate a unui tânăr soldat, asupra creştetului fiicei ei, asupra feţei fragede a lui Yoav. Îi ghicim sentimentele şi simţim cu ea. Apoi apare tabloul întreg şi vedem ceea ce ea ignoră: bărbatul, sensibil, înţelegător şi muncitor, îşi iubeşte copiii, iar nevasta mai mult ca niciodată; tinerii în uniformă petrec şi dansează; Nira află de la soţul ei că fiica ei are un prieten; Yoav este un copil printre ceilalţi copii de la grădiniţă. Suferinţa Nirei, furia ei împotriva lumii şi disperarea cu care încearcă să dea un sens vieţii ei ne mişcă, în acelaşi timp ne cutremurăm atunci când transgresează legile omeniei, scrise şi nescrise, când, orbită de misiunea ei, îndurerează pe alţii.  
 
Mă simt încă şi acum tulburată de acest film puternic, original şi îndrăzneţ. Am rămas cu nedumeriri şi cu întrebări pe care mi le pun mie însămi.  
------------------------------------------------------------------  
* HaGanenet (The Kindergarten Teacher) Trailer  
--------------------  
Getta NEUMANN  
27 ianuarie 2017  
Geneva, Elveţia  
 
Referinţă Bibliografică:
Getta NEUMANN - HA GANENET ��' UN FILM DESPRE O JIHADISTĂ A POEZIEI / Getta Neumann : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2222, Anul VII, 30 ianuarie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Getta Neumann : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Getta Neumann
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!