CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Carti >  

Din volumul in curs de aparitie :DREPTUL LA NEFERICIRE, autor Liliana Terziu
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
PALARIA CU VOALETA 
  
Cine și-ar fi închipuit că doamna care trece zilnic pe sub balconul apartamentului meu spre și dinspre modestul ei loc de muncă, plină de viață și de preocupări zilnice este domnișoara din poza pe care o țin în mâni și pe care o privesc cu nedisimulată mirare: Tu ești aici? Ești chiar tu? 
  
Pentru că domnișoara din fotografia care o reprezintă în urmă cu 30 de ani nu are nimic din femeia de astăzi decât, poate, trăsăturile fiziologice ale chipului obosit de grijile cotidiene. 
  
  
* * 
  
1983… 
  
O localitate banală din Câmpia Boianului. Și o nuntă cu tot ceea ce presupunea ea: mireasă, mire, nași, cuscrii, invitați, neamuri… 
  
Soarele de toamnă învăluie în căldura lui copleșitoare culorile frunzelor arămii sau verzi sau galbene și cuprinde în mrejele lui mulțimea de oameni participanți la ceremonia și riturile de trecere care au loc cu prilejul căsătoriei a doi tineri. 
  
Din mijlocul invitaților se distinge o tânără codană de 16 ani care face notă aparte, dar nu discordantă față de ceilalți tineri. Distincția ei este dată nu numai de modul în care este îmbrăcată, dar și de atitudinea pe care o are. 
  
Rochia din catifea mov (aveam să aflu mai târziu culoarea, deoarece din fotografia alb-negru nu aș fi avut cum să-mi dau seama) cădea impecabil pe trupul ei adolescentin, dar clădit într-o formă ușor apetisantă, puțin extravagantă și de un botticellism consacrat prin The Birth of Venus( Venus ieșind din mare). 
  
Ea nu ieșise din mare, ci în lume. 
  
Rochia din materialul greu, plușat și cu textură felină nu se mula pe trupul tânăr într-un mod vulgar, dimpotrivă păstra o anumită distanță de formele trupului formând parcă un strat de protecție, de apărare împotriva unor priviri prea doritoare. 
  
Peste rochia cu decolteu în V, cabrată ușor în talie, își pusese un bolerou lejer; acesta păstra și el proporțiile unui echilibru bine gândit: lungimea se oprea undeva la nivelul taliei, iar mâneca era parcă desprinsă din ținuta prezidențială a celebrei Jacqueline Kennedy, oprindu-se acolo unde trebuia, adică între cot și încheietura mâinii. Pentru a sparge monotonia unei ținute prea sobre, boleroul era completat cu un guler-șal și cu garnitură la mâneci din mătase franțuzească cu motive florale pe fond alb cu nuanțe în care se regăsea și culoarea rochiei. 
  
S-ar putea ca această îmbrăcăminte să pară ceva obișnuit, banal; lucrurile nu stau doar așa. Pentru că nota distinctivă a acestei ținute este dată de un alt element șic care ar putea să pară impropriu pentru o domnișoară de vârstă adolescentină: o pălărie cu voaletă. Nu numai că întregește într-un mod armonios vestimentația, dar voaleta pălăriei umbrește puțin jumătatea superioară a feței, punând în valoare frumusețea trăsăturilor din jumătatea inferioară a fizionomiei: buzele cărnoase și senzuale, bărbia rotundă care denotă un caracter hotărât, ovalul feței bine conturat. 
  
Ochii adumbriți de voaleta albă se pot ghici, abia văzuți, ca fiind plini de viață, zâmbitori și încrezători (doar abia peste câțiva ani aceștia însă se vor întrista iremediabil prin pierderea prematură a mamei). 
  
Exuberanța romantică și inedită a acestei fete a rămas suspendată undeva într-un timp de mult uitat pentru că, uraganul vieții a purtat-o în valuri neprielnice, vitrege uneori, dar și cu raze de lumină care i-au marcat existența ca fiecăruia dintre noi. 
  
2015... 
  
Au trecut 32 ani. Domnișoara cu pălărie cu voaleta este o femeie obișnuită, într-un oraș banal, cu familie, cu preocupări zilnice obișnuite. Are o viață cu nimic ieșită din comun, se îmbracă fără să iasă în evidență, își îngrijește soțul, se ocupă de unicul copil căruia îi acordă o atenție deoasebită pentru realizarea lui. Se însuflețește și devine pasională atunci când vorbește despre medicină. Și despre animăluțe. 
  
Întrebarea este următoarea: cum este posibil ca o femeie cu aspirații, cu idealuri, cu visuri, cu gusturi estetice ieșite din firesc se mulțumește cu o existență fadă, într-un oraș fără perspective? 
  
Cum poate să ducă o existență atât de banală, să se plafoneze într-o existență cotidiană care nu aduce decât mici bucurii, minore satisfacții și un cortegiu întregi de neîmpliniri? 
  
Câte femei nu ar fi putut să fie altcineva, altceva decât ceea ce sunt acum? Și câtă putere să ai să renunți la visele tale pentru a te dedica vieții de familie cu micile și marile ei satisfacții? Oare se mai gândesc la ceea ce și-au imaginat că pot realiza? Sunt ele mulțumite de ceea ce au făcut? Ar fi putut într-o altă situație conjuncturală mai favorabilă să fie altcineva? Să se realizeze altfel? 
  
Oare vom putea ști vreodată dacă în alte împrejurări am fi fost diferiți de ceea ce suntem acum? Cine hotărăște ceea ce suntem față de ceea ce am fi putut fi? Destinul? Carma? Dumnezeu? 
  
  
* * 
  
Domnișoara cu pălărie și voaletă ar fi trebuit să fie medic... Poate medic psiholog... sau farmacistă... Într-un oraș cu multe lumini și cu multe magazine. Cu multe, multe pălării cu voaletă... 
  
17 febr. 2015 
  
Undeva, într-un orășel din Câmpia Boianului 
  
Referinţă Bibliografică:
Din volumul in curs de aparitie :DREPTUL LA NEFERICIRE, autor Liliana Terziu / George Terziu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1707, Anul V, 03 septembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 George Terziu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Terziu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!