CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Modele >  

George ROCA - MAGISTER DURGHEU ’70 – FINIS CORONAT OPUS!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Finis Coronat Opus! (Das Ende krönt das Werk) - un dicton enunţat pare-mi-se pentru prima dată de Ovidiu, după cum ne informează Deutsche Wikipedie. Adică mai pe româneşte „Finalul încoronează opera”! Eu i-aş mai zice: „Încoronarea muncii apare mai spre toamna vieţii” sau mai corect ar fi „Eveniment Durgheu ‘70”. Aşa cred că e mai bine, căci cunoscutul artist plastic orădean, Cornel Teodor Durgheu, chiar dacă a împlinit 70 de ani pe data de 16 noiembrie 2015... este încă în culmea creaţiei şi mai are multe de făcut! De aceea urbea de pe malul Crisului Repede îl sărbătoreşte cu mult respect! Oare şi oficialităţile!? Promotor cultural, inovator, dascăl, profesor universitar, iniţiatorul, mentorul şi mai apoi decan al Facultăţii de Arte vizuale a Universităţii din Oradea, preşedintele Fundaţiei Culturale „Cetate Durgheu”, vicepreşedinte al asociaţilor naţionale „Cultul Eroilor” şi „Cavalerii de Clio”, director al Departamentului de Cultură din cadrul Asociaţiei „Pro-România Europeană” şi multe alte „comiţii” şi comintete de interes naţional sau regional.  
 
Activitate profesional-artistica, ştiinţifică şi de cercetare: Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. Doctor în istoria artei (Magna cum Laude). Sculptor şi pictor talentat. Participă încă din 1977 la diferite expoziţii şi saloane de artă plastică judeţene, republicane şi internaţionale. Din 1968 până în prezent (2015) prezintă o serie de comunicări ştiinţifice la diferite sesiuni naţionale de cercetări ştiinţifice, simpozioane şi conferinţe vizând activitatea universitară, artistică, istorică şi academică. Elaborează o serie de studii şi lucrări teoretice precum: „Sculptură Monumentală din Bihor” şi „Bihor: Istorie, Evoluţie şi Civilizaţie Artistică Plastică”, ambele volume apărute la Editura Universităţii din Oradea, 2007. Coordonator şi redactor (1996-1999) al revistei Universităţii din Oradea.  
 
Creaţii personale. Arta monumentală şi spaţială: Peste 24 de lucrări de for public. Prolific sculptor monumentalist de anvergură naţională şi internaţională, cu o bogată activitate expoziţională în ţară şi în străinătate. Preocupare permanentă – continuarea activităţii de creaţie, realizarea unor noi proiecte artistice de sculptură, pictura, grafica, ş.a.  
 
Lucrări în colecţii de stat şi muzee: Muzeul Ţării Crişurilor - Oradea, Muzeul de Arta Modernă - Galaţi, Muzeul de Artă – Cluj-Napoca, Muzeul de Arta Modernă – Asuan, Egipt, Muzeul Pâinii – Altamura, Italia, Muzeul „Ceghi” – Roma, Italia. Lucrări în colecţii particulare: România, Ungaria, Israel, Germania, Elveţia, Italia, Egipt, Turcia, Grecia, Slovacia, Austria, Suedia, Finlanda, Statele Unite ale Americii, Canada, Chile, Ecuador...  
 
Pe sărbătorit îl cunosc de o viaţă. De mai bine de 50 de ani! Suntem acelaşi leat... şi amândoi (consider!) mari iubitori de artă. Domnia Sa = profesionist! Prieten bun! Veşnic săritor să te ajute. Veşnic preocupat de destinele semenilor săi şi ai comunităţii din care face parte. Dacă îl întâlneşti pe corso-ul orădean îţi vine să-l saluţi chiar dacă nu îl cunoşti personal. Aşa mi-a zis o prietenă! Prestanta combinată cu eleganţă. Respect pentru artă să şi pentru estetică individuală. Distinsul domn cu barbă... semănând la figură cu un dac căzut de pe Columna lui Traian, veşnic decent, elegant, politicos, impozant, cuceritor, vesel şi binedispus! Dacă s-ar da un titlu de Doctor Honoris Causa pentru bun-simţ şi prietenie, Cornel Durgheu ar fi orădeanul cel mai recomandat. Şi eu... i-aş face atunci cel mai năstruşnic „laudatio”. Desigur, pozitiv! Este pomenit şi la Sydney de către prietenii de la Academia Româno-Australiană şi la Toronto, Canada, de către membrii Cenaclului „Nicăpetre”, care îl cunosc şi îl aspreciază. I-a vizitat în urmă cu câţiva ani şi i-a impresionat! Ba îl mai elogiază şi yankeii de la World Records Academy, care au omologat recordul (în noiembrie 2009) privind „cel mai mare monument dedicat cepei”, realizat desigur de sculptorul Cornel Durgheu, decanul Facultăţii de Arte Vizuale din Oradea în aceea vreme! Acest monument destinat cepei - adică mai pe latineşte „Allium Cepa”, din familia „AmarylliDaceae” (care, după cum îi spune terminaţia, demonstrează că „ceapa” tot din daci se trage!) - „se găseşte în comună Pericei din Sălaj şi are o înălţime de şase metri. Bulbul, în mărime de 4,5 metri este realizat din fibră de sticlă, răşini sintetice şi este acoperit cu tabla de cupru bătută. Soclul pe care este aşezat bulbul are o înălţime de doi metri şi este realizat din beton placat cu travertine”. Pentru a vă convinge accesaţi:  
 
http://www.worldrecordacademy.com/biggest/largest_monument_to_the_onion-world_record_set_by_Pericei_90418.htm ! Şi astfel, cei de la Pericei au devenit celebri de la o ceapă! Punct! Ba, nu! Mai am ceva de zis... Fraţii ucraineni din Liov îl curtează pe sculptorul orădean, dorind să le facă şi lor o statuie similară, dar ceva mai măricică... deh (cred!), pentru a deţine dânşii recordul mondial!!! I-auzi!  
 
La mulţi ani, Magistre Durgheu!  
La mulţi ani, dragă prietene!  
La mulţi ani, distinse domn!  
 
George Roca  
Scriitor  
noiembrie 2015  
Sydney, Australia  
 
Referinţă Bibliografică:
George ROCA - MAGISTER DURGHEU ’70 – FINIS CORONAT OPUS! / George Roca : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1789, Anul V, 24 noiembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 George Roca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Roca
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!