CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Opinii >  
Autor: George Petrovai         Ediţia nr. 2344 din 01 iunie 2017        Toate Articolele Autorului

George PETROVAI - NEVOIA OMULUI DE ILUZII
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Viaţa omului normal se compune din iluzii concretizate (partea practică) şi din iluzii zburdalnice sau visuri (partea moral-teoretică), pe cele din urmă ţinându-le în taină sub controlul raţiunii până în momentul când consideră că există şanse ca ele să fie înfăptuite. Prima categorie de iluzii ilustrează valoarea finito-aparenţială a individului din punct de vedere social, iar cea de-a doua înfăţişează valoarea infinito-substanţială a spiritului îndumnezeit. Fiind aparenţiale, iluziile întrupate, întrucât reprezintă principala sursă a nefericirii, nu sunt în fond decât nişte himere, pe când cele substanţial-metafizice sunt reale prin aceea că au puterea de a-l elibera pe om de sub tirania timpului şi, în acest mod, de a-l face cu adevărat fericit.  
 
Cu completarea că afirmaţiile de mai sus n-au nimic de-a face cu oamenii eminamente pragmatici, ale căror iluzii sunt atât de precise şi concret-aparenţiale încă din faşă (stadiul mental), încât n-au niciun chichirez în afara banilor. Iată motivul pentru care ăstora li se spune în Scripturi că au şanse să pătrundă în Împărăţia cerurilor doar printr-o radicală schimbare de macaz moral-atitudinal şi că, potrivit canoanelor noutestamentare, fără o atare primenire, nici pomeneală să fie la nivelul săracilor cu duhul: „Ferice de săraci în duh, căci a lor este Împărăţia cerurilor” (Matei 5/3).  
 
Vasăzică, nu numai că de-a lungul vieţii tot omul cu şi fără scaun la cap se autoiluzionează (făureşte acele planuri şi proiecte pe care Dicţionarul explicativ le numeşte „himere, speranţe neîntemeiate, dorinţe neîndeplinite”), dar mai este asaltat din exterior cu alte nenumărate iluzii. Din marea familie a iluziilor externe fac parte atât promisiunile venite de la rude, prieteni şi cunoştinţe (unele concretizate în felicitări, cadouri sau ajutoare, cele mai multe sortite aşteptării sau efectiv date uitării), cât şi manipulările politico-sociale, economico-financiare şi militaro-strategice.  
 
De reţinut că toate manipulările opiniei colective (numite diplomaţii de către politicieni, profit de către finanţişti şi război informaţional sau hibrid de către strategi) sunt alcătuite de „specialişti” în dezinformare cu scopul de-a crea iluzia adevărului gol-goluţ şi că ele mizează pe memoria scurtă a grupurilor sociale, dar mai ales pe puternicul impact emoţional asupra individului, respectiv asupra masei. Da, căci aşa cum just susţine Gustave Le Bon în Psihologia maselor (Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1991), „Evenimentele memorabile sunt efectele vizibile ale unor schimbări invizibile intervenite în sentimentele oamenilor”.  
 
După această lege nescrisă a grupurilor sociale s-au derulat până în prezent nu doar războaiele (de pildă războiul din Irak sau din fosta Iugoslavie) şi mişcările sociale de amploare (Octombriada ruşilor, Decembriada noastră), ci şi toate campaniile electorale de pretutindeni. În plus, nu-i nicio şansă ca pe viitor lucrurile să se îmbunătăţească la acest capitol, cu atât mai mult cu cât s-a demonstrat ştiinţific că, începând cu anul 1980, omul a devenit tot mai presat de timp, drept urmare, tot mai grăbit şi mai dependent de informaţia servită pe tavă (frecvenţa planetei, cunoscută sub numele de rezonanţa Shumann, a crescut de la 7,8 Hz la 12 Hz, fapt care a redus cele 24 de ore la doar 16 ore).  
-------------------------  
George PETROVAI  
Sighetu Marmaţiei,  
31 mai 2017  
 
Referinţă Bibliografică:
George PETROVAI - NEVOIA OMULUI DE ILUZII / George Petrovai : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2344, Anul VII, 01 iunie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 George Petrovai : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Petrovai
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!