CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Atitudini >  
Autor: George Petrovai         Ediţia nr. 2243 din 20 februarie 2017        Toate Articolele Autorului

George PETROVAI - TOT MAI MULŢI POSTDECEMBRIŞTI N-AU CURAJ, CI-S TUPEIŞTI !
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Evenimentele din Decembrie 1989 au întors România pe dos (unii, ca alde Ion Ilici Iliescu, trag de conceptul „revoluţie” ca gaia de maţ) şi, în cei 27 de ani scurşi de atunci, încă nu s-a înregistrat acea vrere cârmuitoare, graţie căreia ţara să poată reveni la normalitate. Da, căci fiind ştiut faptul că în apele tulburi se pescuieşte cu mai mult folos decât în cele limpezi, cui naiba din gaşca profitorilor interni şi externi îi surâde ideea ca ţara să se pună pe picioare? Asta ar însemna ca cetăţenii români să fie stăpâni, nicidecum chiriaşi în propria lor casă/ţară, ca legile să aibă aceeaşi nuanţă aplicativă de la vladică până la opincă şi ca democraţia noastră original-declarativă să devină faptic-nedubitativă. Păi, mult mai simplu şi mai profitabil pentru sistemul corupt până-n măduva oaselor, taman acel sistem care a pus România pe butuci, este ca-n masele de alegători să întreţină, cu demonică iscusinţă, speranţa de mai bine şi să cultive recunoştinţa pentru firimiturile azvârlite, astfel ca să-şi poată face făcutele după perdeaua încropită din cârmuitori aparenţiali...  
 
Repet ceea ce am spus şi altădată: Dintre toate crizele abătute în chip programat asupra României (am în vedere îndeosebi făcăturile economico-financiare şi politico-sociale), cea mai perfidă, statornică şi subtil-distructivă se dovedeşte criza moral-spirituală, din a cărei substanţă toxică s-a plămădit încet-încet criza identitară!  
 
Într-un atare marasm existenţial, anormalul a luat locul normalului, iar cetăţenii cu scaun la cap şi frică de Dumnezeu asistă neputincioşi la întoarcerea valorilor tradiţionale cu gaibaracele-n sus (pesemne că aidoma lui Mitea Karamazov, unora dintre compatrioţi chiar le face plăcere când constată că se duc la vale cu capul înainte): răul a făcut rocada cu binele, minciuna cu adevărul, injustul cu justul, nedemnitatea cu demnitatea, necinstea cu onestitatea şi nevrednicia cu vrednicia. Dar nu într-o manieră formal-accidentală, ci într-un mod atât de general şi substanţial (de sus şi până jos), iar prin aceasta esenţial, încât omul cu judecată şi cu bunul simţ încă nepervertit, se simte tot mai des în penibila situaţie de-a nu mai pricepe ce se petrece în jurul lui. De altminteri, nu spune cu părere de rău venerabilul Neagu Djuvara că în românul zilelor noastre nu izbuteşte să-l descopere pe românul interbelic? Fireşte că respectiva constatare nu are în vedere exteriorul românului (îmbrăcămintea, pieptănătura, gestica, mimica), ci interiorul lui (gândirea, limbajul, sentimentele, năravurile)...  
 
Bunăoară, conştienţi au ba, tot mai mulţi români postdecembrişti pun semnul de egalitate între curaj şi tupeu. Curajul, însă, denotă tărie de caracter, dârzenie conştientă de sine şi un altruism învecinat cu sacrificiul suprem (de pildă, curajul de-a spune adevărul gol-goluţ, cu toate consecinţele ce decurg dintr-un atare act temerar, sau curajul de-a protesta împotriva nedreptăţii individuale, îndeosebi împotriva celei colective), pe când tupeul doldora de impertinenţă este generat de egoism şi îmboldit de goana după comorile pe care le mănâncă moliile şi le fură hoţii, adică exact ceea ce se întâmplă la tot pasul în atât de distorsionata societate românească postdecembristă.  
---------------------------  
George PETROVAI  
Sighetu Marmaţiei  
18 februarie 2017  
 
Referinţă Bibliografică:
George PETROVAI - TOT MAI MULŢI POSTDECEMBRIŞTI N-AU CURAJ, CI-S TUPEIŞTI ! / George Petrovai : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2243, Anul VII, 20 februarie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 George Petrovai : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Petrovai
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!