CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Opinii >  
Autor: George Petrovai         Ediţia nr. 2231 din 08 februarie 2017        Toate Articolele Autorului

George PETROVAI - DE CE BIBLIA ESTE O CARTE NEPERECHE?
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Mai înainte de evidenţierea argumentelor care conferă Bibliei unicitate desăvârşită, cuvine-se să arăt de unde şi-a luat numele, adică să examinez originea şi semnificaţia termenului Biblie. Părerea bibliştilor cu autoritate este că acest termen provine din grecescul biblía, care are înţelesul de „cărţi mici”. La rândul lui, biblía derivă din biblos, cuvânt ce desemnează partea interioară a papirusului, planta din care în antichitate se fabrica „hârtie” de scris. De altminteri, fapt ilustrat în Iosua 13/5, grecii numeau Biblos portul fenician Ghebal prin care era importat/tranzitat papirusul din Egipt. Întrucât diversele mesaje scrise pe acest material erau cunoscute ca biblía, iată motivul pentru care, cu timpul, termenul a ajuns să exprime toate tipurile de scrieri (suluri, cărţi, scripturi, documente), ba chiar o colecţie de cărţi mici dintr-o bibliotecă. Mult mai târziu, termenul Biblía a fost întrebuinţat în latină ca substantiv la singular, de unde a pătruns în limba română sub forma Biblie.  
 
Vasăzică, ceea ce înţelegem astăzi prin Biblie, în fond este colecţia celor 66 de cărţi antice, redactate şi succesiv compilate în peste 1600 de ani, colecţie pe care Ieronim, autorul Vulgatei (Biblia tradusă în latină), a numit-o Bibliotheca Divina. Da, căci respectiva bibliotecă are un catalog sau o listă de cărţi acceptate ca Scripturi inspirate şi autentice (aşa numitul canon al Bibliei), toate cărţile neautorizate (Evanghelia după Iuda, Evanghelia lui Nicodim, Evanghelia după Maria Magdalena etc.) fiind considerate apocrife şi, ca atare, excluse.  
 
Cum spuneam mai sus, catalogul fix al Bibliei cuprinde 66 de cărţi (39 fac parte din Vechiul Testament sau Scripturile ebraice, celelalte 27 alcătuiesc Noul Testament sau Scripturile greceşti), toate aceste cărţi fiind scrise sub inspiraţia divină şi numai în parte fiind revelate.  
 
N.B. Mărturisitorul Petre Ţuţea spunea că inspiraţia şi revelaţia sunt căile Domnului, inspiraţia fiind definită de el ca favoarea divină, iar revelaţia ca acţiunea directă a divinităţii...  
 
Cât priveşte cuvântul canon, acesta provine din ebraicul qané, cuvânt utilizat la început pentru desemnarea trestiei, care, atunci când nu se găsea la îndemână o bucată de lemn, servea drept vergea la măsurat. Ulterior, apostolul Pavel a atribuit termenului grecesc kanón semnificaţia „reguli de conduită”, întrebuinţându-l şi cu sensul de „măsură a marginilor sau teritoriului” repartizat cuiva. În noua accepţiune apostolică, numai cărţile canonice sunt cu adevărat inspirate şi drepte ca firul de plumb, adică demne să fie utilizate ca îndreptar în stabilirea credinţei şi conduitei corecte...  
 
Dar iată câteva dintre atributele Bibliei, care fac din ea o carte nepereche:  
 
1) Cu toate că, aşa cum arătam mai sus, Biblia a fost scrisă de mai mulţi autori în peste 1600 de ani, ea – potrivit mesajului transmis şi profeţiilor ce s-au împlinit în totalitate – înfăţişează o uluitoare coeziune internă;  
2) Biblia a rezistat tuturor persecuţiilor la care a fost supusă în multimilenara ei existenţă şi, în plus, şi-a transmis textul cu o asemenea extraordinară fidelitate, încât face dovada clară că este Cuvântul lui Dumnezeu;  
3) Exactitatea ştiinţifică a informaţiilor comunicate (este singurul document istoric ce aminteşte în mai multe locuri de hitiţi, iar în cartea Iov, Pământul este văzut/definit ca o sferă suspendată pe nimic);  
4) Marea onestitate a autorilor (David, Solomon, apostolul Petru etc.), chiar şi atunci când aceştia îşi descriu înfrângerile, slăbiciunile sau îndoielile (de pildă, Petru s-a lepădat într-o singură noapte de trei ori de Mântuitor), fapt care-i conferă un plus de umanism şi credibilitate;  
5) Atractivitatea generată de splendida îmbinare dintre simplitatea limbajului utilizat şi inegalabila frumuseţe a parabolelor cu rol ilustrativ-întăritor, îndeosebi în Predica de pe munte, mesaj veşnic tânăr, ce musai merge la inimă şi-l înţelepţeşte pe cititor sau ascultător.  
------------------------------  
George PETROVAI  
Sighetu Marmaţiei  
24 ianuarie 2017  
 
Referinţă Bibliografică:
George PETROVAI - DE CE BIBLIA ESTE O CARTE NEPERECHE? / George Petrovai : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2231, Anul VII, 08 februarie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 George Petrovai : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Petrovai
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!