CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Opinii >  
Autor: George Petrovai         Ediţia nr. 2174 din 13 decembrie 2016        Toate Articolele Autorului

George PETROVAI - DE VOTĂM SAU NU VOTĂM, RĂU-N ŞI MAI RĂU SCHIMBĂM!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Să fie o fatalitate că nici după aproape trei decenii de democraţie originală, românii încă n-au dibuit calea binelui şi prosperităţii generale? Ori suntem predestinaţi să rătăcim vreme de 40 de ani prin pustiul istoriei noastre contemporane, astfel făcând dovada că parabola biblică cu rătăcirea evreilor prin pustie nu-i o ficţiune (vasăzică istoria se repetă în forme la care nimeni nu se aşteaptă) şi că cei 40 de ani reprezintă taman generaţia ce trebuie să dispară ca societatea înnoită şi niţel înţelepţită să o ia pe drumul bun?!  
 
Având în vedere fabulosul nostru trecut traco-getic şi miracolul supravieţuirii noastre pe aceste meleaguri, în pofida străduinţei neprietenilor de mai aproape şi de mai departe (imperii trei scrum s-au făcut,/ luptându-se să nu mai fim,/ dar noi aici am fost şi-om fi/ ca rostul să ni-l împlinim), fatalitatea este exclusă şi predestinarea capătă un pronunţat caracter discutabil.  
 
Mai degrabă trebuie să luăm aminte la repetatul avertisment al gânditorului P.P.Negulescu (Destinul omenirii, vol II, Fundaţia pentru Literatură şi Artă „Regele Carol II”, 1939): „Mai necesară şi mai urgentă decât o reformă a instituţiilor ar fi o reformă a omenilor”!  
 
Sigur, cu pretenţii de reformă, între timp s-a derulat experimentul bolşevic al uniformizării şi sterilizării intelectuale (formarea omului nou din familia lui homo sovieticus, căruia i se administra libertatea cu pipeta) şi experimentul postdecembrist (avântul neamului prost din familia homo iliescienus, pentru care aparenta libertate, servită cu polonicul, se cheamă „fac ce vor muşchii mei”).  
 
Ambele experimente au îmbolnăvit şi deformat într-un asemenea hal secular-distinctiva fibră moral-spirituală a acestui popor, încât venerabilul Neagu Djuvara deplânge public faptul că nu izbuteşte cu niciun chip să descopere pe românul interbelic în nesubstanţialul său urmaş de-acuma. Păi cum să-l recunoască, când acesta, adaptându-se vremurilor pentru a putea supravieţui, s-a transformat într-un vrednic de milă descurcăreţ, căruia nu-i arde de fleacuri precum cinstea, mila sau respectul semenilor şi nu-i pasă că habar n-are cum se numeşte ţara lui, căci ţelul său suprem în viaţă se conduce după atrocele primitivism din spusa „Ce-i în mână, nu-i minciună”?!...  
 
În toate sondajele de opinie, Partidul Social Democrat se situează la peste 40%. Asta demonstrează că în linii mari cărţile sunt făcute pentru nou-vechiul şparlament, că românii continuă să-şi taie craca de sub picioare prin cutremurătoarea nepăsare cu care votează ticăloşii dovediţi (prin aceasta nu-s victime, ci complici) şi că, după toate probabilităţile, vom asista la o premieră mondială – numirea în fruntea viitorului guvern a lui Liviu Dragnea, un penal cu acte în regulă, care, în cadrul unei ceremonii de-un desăvârşit penibil, va depune jurământul de credinţă (sic!) în faţa unui preşedinte pe care nu dă doi bani.  
 
***  
 
N.B.: Japonia, China, Coreea de Sud şi Singapore fac din plin dovada că totul este cu putinţă (belşug material, uriaşe rezerve financiare, realizări senzaţionale, proiecte ameţitoare) atunci când, de la vârful şi până la baza piramidei sociale, se doreşte mai mult, mai repede şi mai bine. De pildă, în toată perioada shogunatului (din 1192 şi până în 1867), Japonia a trăit într-o trufaşă izolare, plătind costurile sociale ale acestei politici contraproductive. Dar anul 1867 a venit cu Restauraţia Meiji: Japonia schimbă macazul politic la 180 de grade, începe procesul de modernizare în absolut toate sferele de activitate (economie, învăţământ, cultură, transporturi, comerţ, cercetare) şi astfel se constituie într-o veritabilă locomotivă a lumii moderne. Pe când schimbarea de macaz politic în România secolului 21?...  
---------------------------  
George PETROVAI  
Sighetu Marmaţiei  
7 decembrie 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
George PETROVAI - DE VOTĂM SAU NU VOTĂM, RĂU-N ŞI MAI RĂU SCHIMBĂM! / George Petrovai : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2174, Anul VI, 13 decembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 George Petrovai : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Petrovai
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!