CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Opinii >  
Autor: George Petrovai         Ediţia nr. 2083 din 13 septembrie 2016        Toate Articolele Autorului

George PETROVAI - CATASTROFALELE AVANTAJE ALE MAŞINISMULUI
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Spusa „Cum îţi aşterni, aşa dormi” este perfect valabilă nu numai pentru un individ oarecare, ci şi pentru întreaga omenire. Adică, rând pe rând (totul a pornit din Occident) comunităţile şi popoarele s-au lăsat îngenuncheate, cu efort şi entuziasm, de nebunia unei civilizaţii devastatoare, centrată în exclusivitate pe triada consum-comoditate-confort (crâncena lege nescrisă a celor trei „c”-uri), pentru ca astăzi, după vântul semănat atâţia ani în lume, să poată culege furtuna nechibzuinţei de care, chiar şi acum în ceasul al doisprezecelea, continuă să dea dovadă: poluare cât încape, cruzime, nelinişte, perfidie, boli cu toptanul şi accidente cu carul.  
 
Toate ca toate, dar iată două mari şi trufaşe paradoxuri, în care grosul omenirii (fericiţi sunt acei puţini pământeni ce încă n-au încăput, ori au scăpat cu fuga din ghearele acestei harpii!), grosul omenirii, prin urmare, continuă – aidoma viermelui cuibărit în hrean – să se bălăcească:  
 
1) Nu numai că absurda noastră civilizaţie n-a rezolvat niciuna din problemele fundamentale ale omenirii (singurele avantaje de pe urma maşinismului, mai nou ale automatismului, sunt comoditatea şi viteza de deplasare) şi n-a instaurat pe planetă mult visata fericire generală, dar – dimpotrivă – a diversificat paleta acestor probleme şi le-a făcut de rang global (poluarea, terorismul, stresul, foamea, asimetriile economice şi sociale etc.), astfel dovedind că-i atotputernica făcătură a acestei lumi necumpătate, care zi de zi şi ceas de ceas distorsionează, perverteşte, amăgeşte şi îmbolnăveşte miliarde de oameni.  
 
2) Cu toate că nimeni nu mai crede în steaua ei (maşina lumii fără frâne a luat-o de ceva timp la vale), totuşi, din ce în ce mai mulţi pământeni caută din răsputeri să bea o cantitate cât mai mare din otrava perfidelor ei avantaje: autoturisme, avioane, telefoane mobile, televizoare, cuptoare cu microunde etc.  
 
N.B.La toate aceste catastrofe directe, la vedere şi dorite de uriaşa masă a cosumatorilor, se adaugă cele indirecte şi tăinuite, însă dorite de cercurile politico-militare şi de oligarhia financiar-industrială din umbră: războaie declarate şi conflicte economico-strategice întreţinute, uriaşe cheltuieli cu înarmarea furibundă şi însemnatul spor al poluării prin experimentarea noilor arme de distrugere în masă.  
 
Nu-i aşa că, prin inconştienţa şi zorul cu care îşi caută sinuciderea ascunsă sub atrăgătorul ambalaj al civilizaţiei, preamodernii oameni ai zilelor noastre seamănă cu acei fluturi de noapte, care, irezistibil atraşi de flacăra lumânării, până la urmă sfârşesc prin a-şi arde aripile?...  
 
Nu pledez pentru totala renunţare la civilizaţie (întoarcerea la natură n-a fost cu putinţă în urmă cu 250 de ani, cu tot apelul filosofico-educativ al lui J.J.Rousseau), ci pentru reducerea efectelor ei nimicitoare (mai puţină poluare, mai puţină încredere în mistica tehnologiei şi mai mult respect din partea majorităţii semenilor, mari şi mici, pentru natură). Da, căci noi cu toţii trebuie să luăm aminte că actuala civilizaţie s-a întors împotriva viului şi că la propriu ea a ajuns să-l strângă de gât pe creatorul ei (tot mai mulţi suferinzi şi morţi din pricina noxelor, tot mai multe aglomeraţii urbane, nemaivorbind de centrele industriale, unde aerul curat, aşa cum ni l-a dat bunul Dumnezeu, este doar o amintire).  
 
----------------------------------------  
 
George PETROVAI  
 
Sighetu Marmaţiei,  
 
8 septembrie 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
George PETROVAI - CATASTROFALELE AVANTAJE ALE MAŞINISMULUI / George Petrovai : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2083, Anul VI, 13 septembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 George Petrovai : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Petrovai
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!