CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Interviuri >  
Autor: George Petrovai         Ediţia nr. 2058 din 19 august 2016        Toate Articolele Autorului

George PETROVAI - AL TREILEA INTERVIU CU DOCTORUL CORIOLAN DRAGOMIR
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Reflexoterapia – străvechiul mijloc de lecuire fără leacuri  
 
În dialogurile anterioare am pus în evidenţă două din căile prin care doctorul Dragomir a acţionat întreaga viaţă pentru preîntâmpinarea îmbolnăvirii semenilor săi: calea profesională de reputat medic igienist (controlul riguros al alimentelor) şi pasiunea moştenită de la tatăl domniei sale de a-şi ajuta semenii cu preparate naturiste (ceaiuri, extracte, alifii, prafuri, tincturi). Prezentul dialog îl vizează pe reflexoterapeutul Coriolan Dragomir...  
 
***  
George PETROVAI: De unde această pasiune esoterică pentru reflexoterapie?  
 
Dr. Coriolan DRAGOMIR: Poate că pasiunea mea pentru reflexoterapie degajă o oarecare aromă esoterică, asta dacă avem în vedere Extremul Orient, mai exact China, arie geografică unde metoda se practică împreună cu acupunctura. Cu precizarea din capul locului că, spre deosebire de acupunctură, reflexoterapia este totalmente neinvazivă!  
 
Esenţa acestei uluitoare metode terapeutice este eminamente energetică (corpul omenesc este traversat din creştet până la tălpile picioarelor de zece meridiane energetice – cinci pe partea dreaptă, alte cinci pe stânga), metoda de lucru constând din eliminarea durerii apărute datorită punctelor de disfuncţionalitate sau efectivă întrerupere a fluxului energetic de pe meridiane. Sigur că pentru atenuarea sau chiar eliminarea durerii, reflexoterapeutul trebuie să posede temeinice cunoştinţe de geografia corpului omenesc (toate organele noastre interne se reflectă clar şi distinct în palme, tălpile picioarelor, lobii urechilor, coloana vertebrală), să cunoască foarte bine punctele de activare energetică şi, nu în ultimul rând, să stăpânească la perfecţie tehnica masării (masarea se efectuează în principal cu policele şi indexul, totdeauna înainte, niciodată îndărăt).  
 
Mai adaug că, având în vedere vechimea şi uriaşa arie de practicare a acestei terapeutici (din Egiptul faraonic şi până în China antică), esoterismul reflexoterapiei devine un veritabil exoterism, adică o foarte răspândită şi eficace metodă de lecuire fără leacuri în absolut orice afecţiune fizică şi/sau psihică. N-avea dreptate acel împărat chinez, care le interzicea medicilor vremii să-i mai trateze pe bolnavi cu medicamente ce creează dependenţă şi doar prelungesc agonia?  
 
Două motive m-au determinat să mă ataşez de reflexoterapie prin studiu individual, urmat la scurt timp de cursuri specializate:  
1) Dorinţa mea creştinească de-a contribui din toate puterile la alinarea suferinţelor semenilor, îndeosebi a copiilor;  
2) Marea mea neîncredere în tot mai multe medicamente de sinteză chimică, ştiut fiind faptul că scopul imperiilor farmaceutice îl constituie profitul prin creerea dependenţei bolnavilor, nicidecum însănătoşirea acestora.  
 
Consider că starea precară de sănătate a românilor zilelor noastre, stare ilustrată de rata îmbolnăvirilor şi înmulţirea în progresie geometrică a farmaciilor, constituie o foarte convingătoare dovadă în acest sens...  
 
George PETROVAI: Deduc din spusele dumneavoastră că reflexoterapia nu este la îndemâna oricui şi că pe lângă cunoştinţele teoretice este nevoie de ceva în plus...  
 
Dr. Coriolan DRAGOMIR: În reflexoterapie, ca în oricare domeniu de activitate, de altminteri, acţionează principiul: Mulţi chemaţi (graţie savorii esoterice), puţini aleşi! Pentru că nu ajunge doar să te străduieşti într-un domeniu atât de valoros şi de gingaş aşa ca sănătatea omului. Mai trebuie să şi ştii cum s-o faci! În caz contrar, se prea poate ca ponosul să fie cu mult mai mare ca folosul, adică să înrăutăţeşti (adeseori ireversibil) ceea ce ar trebui să îmbunătăţeşti.  
 
Da, în reflexoterapie este nevoie de ceva în plus faţă de celelalte ramuri ale medicinei tradiţionale şi ştiinţifice, acel ceva suplimentar, totodată esenţial, fiind transferul energetic de la terapeut spre pacient. Nemaivorbind de credinţă. Indiscutabil că fără credinţă şi dragoste de oameni n-ai cum să fii un bun terapeut!  
 
George PETROVAI: Cum se face că o metodă terapeutică pe cât de neinvazivă, pe atât de folositoare în tratarea afecţiunilor este în continuare ignorată sau, mă rog, privită ba cu superioritate, ba cu neîncredere de ştiinţa medicală? Cel puţin la noi în ţară...  
 
Dr. Coriolan DRAGOMIR: Explicaţia este de natură financiar-comercială, medicina mergând de regulă mână în mână cu industria farmaceutică! Repet, imperiile farmaceutice (care conduc din umbră lumea) nu urmăresc ca prin produsele lor, foarte multe dintre ele contrafăcute (cu justeţe se afirmă că prima între boli este diagnosticul), să redea sănătatea bolnavilor, c-atunci adio profit, ci să-şi sporească necontenit încasările prin creerea iluziei de vindecare.  
 
Iată motivul real pentru care medicii nu recomandă bolnavilor medicamente ieftine şi cu adevărat eficace, precum lămâia, măceşele, menta, bicarbonatul de sodiu sau uleiul de cânepă sălbatică, acesta din urmă realmente miraculos pentru inhibarea cancerului, ci în situaţii de acest gen de îndată recurg la chimioterapie, în egală măsură dezastruoasă pentru punga şi ce a mai rămas din sănătatea sărmanului pacient.  
 
George PETROVAI: Credeţi că într-un viitor nu prea îndepărtat lucrurile vor intra în normalitate şi că bolnavilor li se va da o şansă în plus prin metode terapeutice de felul reflexoterapiei?  
 
Dr. Coriolan DRAGOMIR: Negreşit că mai devreme sau mai târziu aici se va ajunge. Pesemne că asta se va întâmpla doar atunci când imperiile farmaceutice nu vor mai izbuti să-i păcălească pe bolnavi cu făcăturile lor şi când absolut toţi medicii şi terapeuţii vor conştientiza că inalterabila bogăţie a acestei nobile profesiuni nu constă în adunarea de averi pe care le mănâncă moliile şi le fură hoţii, ci în zâmbetul de recunoştinţă şi fericire de pe buzele bolnavului smuls din ghearele morţii.  
--------------------------  
A consemnat,  
 
George PETROVAI  
Sighetu Marmaţiei,  
18 iunie 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
George PETROVAI - AL TREILEA INTERVIU CU DOCTORUL CORIOLAN DRAGOMIR / George Petrovai : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2058, Anul VI, 19 august 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 George Petrovai : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Petrovai
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!