CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Opinii >  
Autor: George Petrovai         Ediţia nr. 2042 din 03 august 2016        Toate Articolele Autorului

George PETROVAI - AGRAMATUL INCOLOR E BUN DOAR DE SCRIITOR!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În celălalt regim se făcea (bineînţeles, cu fereală) mult tam-tam şi haz pe seama cuplului Ceauşescu, amândoi cu o pregătire intelectuală mai mult decât precară, dar ahtiaţi până în vecinătatea penibilului după diplome nemeritate şi titluri ştiinţifice, ce se potriveau ca nuca-n perete cu imensul lor gol spiritual, pe care – de cum deschideau gura – nici vorbă să-l poată ascunde după neputincioasa forţă a funcţiilor şi după jalnica strălucire a zorzoanelor. Ba dimpotrivă şi parcă de-al dracului, cu cât se dădeau mai mult de ceasul morţii ca să pară altceva decât ceea ce erau în realitate la capitolul cultural-intelectual, cu atât mai zdravăn ieşea în evidenţă, taman atunci când le era lumea mai dragă, fondul ignoranţei lor, intens cosmetizată de profesionişti în laboratoarele puterii.  
 
Da, căci lesne poate fi creată şi indusă într-o mulţime (gloată, masă, popor) magia puterii discreţionare (Stalin, satrapul care a ordonat torturarea şi uciderea a milioane de oameni nevinovaţi, n-a fost perceput ca un semizeu de grosul victimelor sale?!) prin morgă, ţinută la patru ace, gărzi de corp şi coloane de maşini oficiale, adică toată recuzita trebuincioasă pentru ca găunoşenia să poată fi convertită în impresionant...  
 
Dar iată că ceea ce în regimul bolşevic părea a fi pe meleagurile noastre doar un accident istoric de sorginte muscăleasco-orientală (tirania şi întreaga ei recuzită sfidătoare dintr-acolo au fost aduse la nordul Dunării de vânturile pustiei), pentru descurcăreţii postdecembrişti a devenit o constantă, ceva deja obişnuit până la banalizare în largul evantai al trebuşoarelor deopotrivă certate cu legea şi bunul simţ: tot acuşi-acuşi tunuri de milioane (jumătate dintre aleşi sunt penali cu acte în regulă încă din campania electorală, ceilalţi se grăbesc să-i ajungă din urmă) şi milioane de români ce tot mai greu trăiesc de azi pe mâine; lupii (a se citi hoţii, trădătorii şi plagiatorii) puşi paznici la oi, adică numiţi în posturi decizionale, unde dispun cum vor muşchii lor de banul public, în timp ce cetăţenii truditori şi corecţi (pe lângă aceştia, în România tuturor posibilităţilor nelegiuite mai fac umbră pământului încă vreo câteva milioane de consumatori – marea masă a trăitorilor ce nu vor să ştie de obligaţii, ci numai de drepturi), în timp ce cetăţenii corecţi, vasăzică, suportă cu stoicism cel mai diversificat şi împovărător sistem de taxe şi impozite din această parte a lumii; subanalfabeţi cu cefe de tauri, convinşi că banii, indiferent de culoarea lor, rezolvă orice (fireşte, în acest „orice” nefiind loc pentru esenţialele flecuşteţe de felul omeniei, onoarei, dragostei curate sau respectului) şi atâţia tineri dispuşi să facă orice pentru a putea deveni cineva cu ifose şi fără pic de demnitate etc., etc.  
 
Într-un atare marasm pe toate planurile (de la societate şi până la familie, de la credinţă şi până la salut), consecinţa logică a făcăturii iliesciene cu democraţia originală şi a luminiţei ce stă să se stingă la capătul tunelului multidecenal, ce să ne mai mire că atâţia aflători în treabă printre oamenii de treabă ai acestei ţări, agramaţi cu patalamale rostuite şi uşori ca fulgii în ceea ce priveşte cultura, nu doar că se pun pe scris (vezi liota „scribilor” aflaţi după gratii) după cum bate vântul inspiraţiei de-o clipă, dar chiar ajung să se creadă înzestraţi!  
 
Atâta de înzestraţi, încât se fac luntre şi punte ca să apară în mari reviste (asta le măreşte cota de importanţă în propriii lor ochi loviţi de miopie), deşi ei pun cu regularitate punct după titlu şi deşi producţiile lor, cu un minuscul chichirez conceptual-artistic, sunt părţi referenţiale dintr-un interminabil coşmar...  
 
George PETROVAI  
Sighetu Marmaţiei,  
10 iulie 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
George PETROVAI - AGRAMATUL INCOLOR E BUN DOAR DE SCRIITOR! / George Petrovai : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2042, Anul VI, 03 august 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 George Petrovai : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Petrovai
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!