CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Opinii >  
Autor: George Petrovai         Ediţia nr. 1819 din 24 decembrie 2015        Toate Articolele Autorului

George PETROVAI - CORDONUL OMBILICAL AL CONDIŢIEI UMANE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Cred, Doamne! Ajută necredinţei mele!”  
 
Trăim vremuri de amarnice încercări pentru întreaga omenire, vremurile neliniştii, dizarmoniei lăuntrice, impermanenţei, asimetriei, absurdului, violenţei şi intoleranţei, în care încet dar sigur se alege grâul de neghină, iar oile se separă de capre.  
 
Sigur, asemenea cazne (lipsuri materiale, boli, ofense, ispite) sunt contraindicate pentru sănătatea şi echilibrul celei mai fragile trestii din Univers, dar – generate de necumpătare şi nechibzuinţă – ele întăresc moral-spiritual pe cel drept, aşa cum focul întăreşte oţelul prin călire.  
 
Că starea asta îngrijorătoare pentru condiţia umană nu este de-acuma, o ştim prea bine cu toţii, dar continuăm să ne complacem în ea, unii într-un mod fatalisto-contemplativist („Ce putem să facem?...”), adepţii dictonului „Trăieşte-ţi clipa!” în chip sfidător la adresa divinităţii şi dispreţuitor la adresa naivilor nedescurcăreţi, cei mai mulţi dintre semeni rămânând complet nepăsători la tot ce-i dincolo de ei şi de ograda egoismului lor monstruos.  
 
Iar consecinţa logică a acestei alarmante stări de lucruri nu putea să fie decât relativul progres material al omenirii (ici îmbuibaţi care se sinucid, dincolo milioane de oameni care mor de foame) şi absolutul regres moral-spiritual pe arii tot mai întinse ale globului (din ce în ce mai mulţi indivizi se mândresc cu necredinţa lor în manieră tradiţional-istorică, astfel că ţări precum Marea Britanie avansează cu paşi repezi spre decreştinare sau lepădare de creştinism), ceea ce înseamnă că în eterna dispută dintre spirit şi materie, lumea zilelor noastre adoră aparenţa şi înclină balanţa străduinţelor înspre vremelnic (adună doar averi pe care le mănâncă moliile şi le fură hoţii).  
 
Dacă mai era nevoie de aşa ceva, iată şi dovada. În Problema ontologică, gânditorul P.P.Negulescu deplânge starea omenirii din perioada interbelică în felul următor: „Lumea noastră contemporană este astfel bântuită de o epidemie violentă de hedonism acut; de unde atmosfera înăbuşitoare de materialism cras, pe care o respirăm din greu cu toţii şi în care se întunecă şi se înjosesc toate valorile ideale ale vieţii”. Câteva rânduri mai departe, el îşi susţine afirmaţia cu vorbele lui Charles Upson Clark, un american care taman atunci avusese o serie de conferinţe în România: „În ţara noastră predomină atât de mult materialismul, încât viaţa intelectuală se află cu totul pe planul al doilea”.  
 
Şi când te gândeşti că omenirea de-atunci era întrucâtva favorizată de soartă, încă necunoscând ororile celui de-al doilea război mondial şi pe cele ce-au urmat – bolşevismul şi războiul rece! E drept, n-a cunoscut nici „binefacerile” experimentului postbolşevic, cu atâţia politruci şpăgari şi atâţia bacalaureaţi gata oricând să-l confunde pe Vlaicu Vodă cu...Aurel Vlaicu...  
 
De-aceea zic că strigătul evanghelistului Marcu („Cred, Doamne! Ajută necredinţei mele!”) reprezintă şansa respiritualizării noastre prin calitatea sa de cordon ombilical al condiţiei umane. Căci prima parte – „Cred, Doamne!” - constituie bucuria atotumanului, care prin credinţă cunoaşte calea dreaptă spre îndumnezeire, iar cea de-a doua parte – „Ajută necredinţei mele!” - înfăţişează fireasca îndoială a omenescului, care, pentru a putea cunoaşte limanul (mântuirea), imploră ajutorul divin pe drumul anevoios şi înţesat cu necredinţe al îndreptării.  
 
George PETROVAI  
Sighetu Marmaţiei,  
24 decembrie 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
George PETROVAI - CORDONUL OMBILICAL AL CONDIŢIEI UMANE / George Petrovai : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1819, Anul V, 24 decembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 George Petrovai : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Petrovai
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!