CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Amintiri >  
Autor: George Goldhammer         Ediţia nr. 2382 din 09 iulie 2017        Toate Articolele Autorului

George GOLDAMMER - BANCA AMINTIRILOR (16) LA PÂNDĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Poate pentru mulţi, paianjenul, inspiră frică cu toate că este mai paşnic ca un tigru sau un şarpe veninos... Dacă am fi întrebaţii la repezeală motivul fricii noastre sunt convins ca nu am primi răspuns care să justifice. Poate psihiatru ne-ar putea explica mai pe larg termenul de arahnofobie şi implicaţiile acesteia! S-a constatat de către Asociaţia Psihiatrică Americana că unul din zece indivizi sunt arahnofobi prezentând simptome diferite. Unii ţipă, alţii plâng, leşină... alţii traspiră, au palpitaţii... chiar şi atunci când văd o poză cu „monstrul”! Ce mai, un adevărat dezastru în mintea celui speriat...!  
 
Nu pledez pentru o mare dragoste pentru această fiinţă care îşi are locul bine determinat în echilibrul naturii, dar pentru studiu şi înţelegere merită să ne oprim câteva clipe asupra obiceiurilor şi modului de viaţă al păianjenului. Dacă vom fi calmi, ne vom schimba optica asupra acestui mic „animăluţ” cu opt picioare din ordinul arahnidelor. Dacă vom privi cu răbdare cum îşi construieşte plasa vom avea numai aprecieri şi admiraţie asupra aceastei creaturi ciudate şi ne vom da seama că avem în faţă un talent „multilateral", un inventator, un constructor, un chimist desăvârşit în producerea materiei din care îşi construieşte firele de mătase! Este de admirat cum fără instrumente de precizie sudează elementele plasei cu o mare precizie.  
 
Am să amintesc un mic exemplu cu unul din multiplele specii care găsit originalul mijloc de răspândire a „noilor născuţi” în lumea largă... cu ajutorul vântului. Mama păianjen construieşte din firul minune, care în realitate este format din sute de fire pe care nu le vedem, o mini paraşută de care fixează unul din noi născuţi şi pe care o lansează apoi pe aripile vântului. Dacă vom privi mai atenţi, toamna vom putea observa mici ghemuri albe de care atârna un punct negru care este „paraşutistul" în drum spre o viaţă nouă. Am auzit ca există păianjeni de apă care îşi construiesc un fel căsuţă subacvatică, un mic batiscaf din mătase care are forma unui clopot şi pe care le foloseşte ca adăpost permanent şi ca loc pentru a-şi creşte puii!  
 
Păianjenul este şi un chimist priceput, luând-o cu mult înainte chimiei moderne umane! El ştia deja, de mii de ani în urmă, „tehnologia” de fabricare a unui adeziv cu care-şi impregnează firul plasei, adeziv care nu-şi pierde calităţile, rezistă la toate intemperiile, fie soare, fie vânt sau ploaie. Este o mare strategie pentru a şti unde să-şi fixeze plasa, pentru a cunoaşte şi legile atracţiei universale, dovada că întotdeauna aşteaptă vânatul stând cu capul în jos - ştiind că cine cade în plasă va avea tendinţa de a cădea în jos. Este de admirat cum fără instrumente de măsură sudează la distanţă precisă firele.  
 
După această lungă introducere ce nu aparţine specialităţii mele, trec la greutăţile amuzante întimpinate la eternizarea plasei fine cât şi a constructorul ei. De fapt un experiment. Am observat că în colţul înflorit cu trandafiri din grădina mea este locul preferat al păianjenilor pentru a-şi construi plase. Am făcut un cadru dreptunghiular din lemn şi l-am pus între tufele de flori în ideea că păianjenii vor găsi acest „instrument” ca ceva ideal pentru a-şi construi lucrarea. Din motive numai de ei ştiute au ignorat total „ajutorul" meu. Mai apoi, am luat cadrul de lemn şi l-am atârnat de o sârmă, ştiind din observaţii că niciodată nu-şi fixează plasa de un gard metalic şi astfel poate îi voi convinge, dar nici de data aceasta nu am avut succes! Ştiind că apa nu le place, dovadă că pe timp de ploaie se adăpostesc sub frunze, am pus sub cadru o tavă cu apă... Apoi am pus un nou paiangen în cadru! Sus era sârmă de metal ce ştiam că nu-i place, jos tava cu apă, deci un alt obstacol şi, în sfârşit, după două săptămâni de foame a început să construiască plasa mult dorită pentru a vâna o muscă, un ţânţar sau ceva comestibil. Restul ce a urmat a fost tehnica şi bucuria realizării şi imortalizării fotografice a uneia din minunile naturii.  
---------------------------  
George GOLDHAMMER  
Holon, Israel  
9 iulie 2017  
 
Referinţă Bibliografică:
George GOLDAMMER - BANCA AMINTIRILOR (16) LA PÂNDĂ / George Goldhammer : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2382, Anul VII, 09 iulie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 George Goldhammer : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Goldhammer
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!