CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Manuscris > Amintiri >  
Autor: George Goldhammer         Ediţia nr. 1975 din 28 mai 2016        Toate Articolele Autorului

George GOLDAMMER - BANCA AMINTIRILOR (13) FESTINUL DE 10 MAI
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Beiuş, oraşul tinereţii mele, este frumos nu doar în ochii mei şi în amintirile mele, ci şi datorită oamenilor, obiceiurilor, împrejurimilor, „Văii Crişului”, pe acele vremuri „Valea Nimăieştiului", un fir de apă care curge prin centrul oraşului, traversat de un pod. Acea vale avea apă multă, foarte curată, cu mulţi peşti. Cum valea străbătea oraşul, pe malul ei, pe întreaga lungime, era un parc nu prea lat, dotat cu bănci pentru odihnă. Casele care aveau grădinile spre vale aveau o porţiune mai lată cu copaci ca o mică pădurice. Locatarii respectau curăţenia apei curgătoare cât şi a micii pădurici, nu mai lungă de 300 metri, ce se întindea până la podul ce traversa apa. Am făcut aceasta largă descriere pentru că mi-am amintit de o sărbătoare hazlie a zilei de 10 Mai petrecută cu mulţi, mulţi ani în urmă.  
 
La sărbători importante, pe toată lungimea a parcului amintit se puneau mese lungi şi scaune. Pe mese se puteau vedea multe bunătăţi culinare şi sticle cu băuturi, iar pe scaune şedeau domni şi doamne, îmbrăcaţi elegant. Ospătari cu tăvi lungi, tixite de bunătăţi, mişunau printre mese. Atâta puteam noi vedea de mai jos, adică de la nivelul nostru... Promenada era mai înaltă, iar noi copiii mai mici, mai la vale, prin iarbă şi tufişuri, adulmecam mirosurile îmbietoare ale bucatelor de pe mese. Mai adia câteodată un miros de ceva tare bun... iar nouă ne lasa gura apă!  
 
Veselia era întreţinută şi de o fanfara militară. Muzică bună, valsuri la modă, de la „Valurile Dunării” a lui Iosif Ivanovici, la „Dunărea albastră” a lui Johann Strauss cel tânăr. Lumea dansa, fredona, se simţea bine, sărbătorind ziua de 10 Mai cu dragoste şi bucurie. O adevărată sărbătoare tratată cu respect.  
 
Ţin minte că într-un an natura s-a îndurat de noi cei mici, adică i s-a făcut milă de de noi copiii „gură casca”! Cerul s-a inegrit subit, au apărut fulgere şi brusc... o ploaie scurtă de vară. Bineînţeles oaspeţii de vază s-au inprăştiat repede sărind în birjele şi maşinile ce erau în aşteptare prin apropiere. Furtuna a plecat tot atât de repede precum a venit, spre nesperata noastră bucurie care am găsit scaunele goale şi mesele pline! Pe lângă multiplele bunătăţi aflate acolo, şi foarte puţin afectate de ploaia curata venită de la munte, nu pot uita tortul cel mare, în formă de o creangă de copac, făcut din ciocolată!  
 
După ce am ciupit de peste tot, de prin toate tăvile, şi ne-am saturat din plin de ne atârna burţile într-o parte, fiind copii gospodari ne-am gândit şi la „ziua de mâine” şi cum drumul spre şcoală trecea prin parc pe lângă păduricea amintită, am dus multe tăvi cu bunătăţi şi le-am ascuns bine în tufişuri. A doua zi, fiind zi de şcoală, abia aşteptam să se termine cursurile pentru a continua ospăţul sărbătoresc. Dar cum gospodinele beiuşence „eliberau” găinile din bătătură şi le dădeau drumul prin pădurice... am avut o surpriză neplăcută! Ne-au ciugilit toate bunătăţile până nu a mai rămas nimic în tăvi! Cu toate că ele erau „specializate” în căutarea şi găsirea de râme şi insecte au preferat „bunătăţile noastre” tăinuite.  
 
Cu gândul la mâncarea rămasă de la 10 Mai, am ajuns acasă morţi de foame! Noroc că bunii noştri părinţi ne-au potolit foamea cu mâncarea „standard" de zi cu zi. O mâncare mai simplă... mai modestă decât bunătăţile de la festinul domnilor. Am avut părinţi săraci dar o copilărie fericită pe care mi-o amintesc deseori şi pe care nu aş schimba-o pe toate bunătăţile lumii de azi.  
 
Totuşi sărbătorirea zilei de 10 Mai avea farmecul ei! Era respectată, elegantă şi plăcută!  
---------------------------  
George GOLDHAMMER  
Holon, Israel  
10 MAI 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
George GOLDAMMER - BANCA AMINTIRILOR (13) FESTINUL DE 10 MAI / George Goldhammer : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1975, Anul VI, 28 mai 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 George Goldhammer : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Goldhammer
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!