CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Manuscris > Amintiri >  
Autor: George Goldhammer         Ediţia nr. 1467 din 06 ianuarie 2015        Toate Articolele Autorului

George GOLDHAMMER - BANCA AMINTIRILOR (6) - SARCINA DE PARTID
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cu plăcere am scos din „Banca amintirilor" o nouă povestire comică al cărei erou principal nu eram eu... ci un important tovarăş activist al partidului comunist din acele vremuri. Mă reîntorc cu nostalgie la anul 1946, când aveam doar 17 ani, şi retrăiesc întâmplări plăcute şi chiar amuzante.  
 
În acea vreme lucrăm în micul atelier „Ioan Pop” unde se reparau tot ceea ce aparţinea tehnicii acelor ani: maşini de scris, de calculat (manuale, desigur!), bobinat motoare electrice, reparări de radiouri, încărcări şi recondiţionări de acumulatori, etc., etc., etc...  
 
Într-o bună zi intră în atelier un „tov” important de la partid şi îl întreabă pe patron dacă ştie cineva să conducă o motocicletă, doar că necazul mare este că motocicleta nu are acumulator!? Aceasta era o frumoasă BMW rămasă din război şi care aparţinea acum cu mândrie partidului! Comunist, desigur!  
 
Deci directivele erau cum că... motocicleta noastră fără acumulator trebuia pusă pe picioare, pardon, pe roate, în cel mai scurt timp deoarece importantul tov activist trebuia să ajungă urgent în oraşul Vaşcău unde avea de îndeplinit o sarcină importantă. Însufleţit de anii tinereţii m-am oferit imediat să rezolv eu problema, adică, atât acumulatorul cât şi misiunea de a conduce motocicleta la destinaţia dorită.  
 
Am legat cu cureaua dela pantaloni, între cele două locuri de şedere pe motocicletă, un acumulator mai mic din bachelita, din cele aduse pentru încărcare, apoi am tras două fire electrice la bornele potrivite şi gata, nu mai era nici o problemă. Motocicleta mergea Zeiss! Fericit, l-am invitat pe tovarăşul activist să ia loc în spate. Nu prea şedea comod deoarece trebuia să ţină acumulatorul între picioare... Dar în scurt timp am pornit la drum trecând peste aceste impedimente nesemnificative!  
 
Drumul Vaşcăului nu era asfaltat în acea vreme. Era un drum de ţară acoperit cu un strat gros de praf. Ba mai era şi o zi de joi, zi de târg în orăşel, drumul fiind înţesat cu multe căruţe care mergeau la „pas de cal” şi care pe lângă că trebuiau ocolite lăsau în urma lor nori de praf.  
 
Era luna lui Cuptor, un august frumos şi cald. Şi eu şi pasagerul meu eram în bună dispoziţie... până la o curbă în care ne dăm peste cap! Roţile au fugit de sub noi. Zic eu că din cauza pietrelor şi a stratului gros de praf... Repede ne-am ridicat şi cu bucurie reciprocă am constatat că suntem întregi, teferi şi buni de a duce sarcina mai departe. Motocicletă a rămas cu acumulatorul bine legat la locul lui, dar nu a mai vrut să pornesca de la pedala de pornire. Soluţia era să o împingem amândoi şi când va porni eu să urc primul, urmat de tovul din spate. A şi pornit, dar ambreiajul ne mai funcţionând ca lumea nu am putut să fug în acelaşi ritm cu nărăvaşa creatură nemţească! Eu ţineam mâinile pe ghidon, fugind pe langa ea, iar după noi, gâfâind tovarăşul cu burtică de la partid! La un moment dat nu am mai putut pasul cu viteza motocicletei aşa ca mi-a scâpat din mâini şi dusă a fost într-o râpă. Şi mie şi tovului ne venea să plângem! Cum vom ajunge la destinaţie, cum mă voi reîntoarce acasa!!!  
 
Dar cum misiunea trebuia neapărat îndeplinită tovul a urcat într-o căruţă care mergea în direcţia dorită, iar eu m-am luptat cu recuperarea motocicletei. Cu ajutorul unor oameni de omenie am readus-o pe „carosabil” şi apoi am împins-o până în oraş, la locul de fericită pornire. Reţin doar că era tare cald şi la cea mai mică pantă era tare, tare greu de împins. Ajungând acasă, dragă mea mamă mă întreabă ce am făcut cu halatul de lucru că are pe spate o mulţime de găuri!? Am bănuit imediat cauza! Acidului stropit din acumulator în multiplele hopuri din drumul Vaşcăului.  
 
A doua zi sunt luat la întrebări de şeful meu şi de un flăcău de la partid care mă interoga unde este tovul activist cu pricina. Am povestit sincer, cu mâna pe inimă, tot ceea ce s-a întâmplat şi cum a luat sfârşit călătoria cu motocicleta BMW. Ba am dat informaţii şi cu ce mijloace de transport şi-a urmat în continuare drumul, spre ţel şi misiune, importantul meu pasager. La puţină vreme am aflat cum a decurs călătoria cu căruţa şi unde se afla tovul dispărut. Acidul din acumulator a găurit nu numai halatul meu de lucru ci şi pantalonii celui care aproape îl ţinea în braţe... Dar suferinţa acestuia a fost gravă... După pătrunderea acidului prin pantaloni a ajuns şi la alt „organ” important, provocând mari dureri şi usturimi. Soluţia cea mai apropiată a fost de a intra în prima casă, din primul sat, unde o babă l-a spălat şi l-a uns cu untura de porc. De acolo s-a prezentat Centru Sanitar din Vaşcău şi în final a ajuns Spitalul din Beiuş. Ce s-a mai întâmplat după ieşirea de acolo nu pot sa vă relatez, dar gurile rele spuneau că era cât pe ce să rămână fără moştenitori... Eu, fiind trimis într-o misiune atât de importantă şi având numai intenţii bune, nu mi s-au găsit motive de acuzare şi am scăpat doar cu o experienţă usturătoare de viaţă!  
 
Acum, după zeci de ani, parcă mă revăd conducând BMW-ul pe drumul Beiuşului şi cu ce mândrie mă uitam la cei care mă admirau cum călăream acea mare şi frumoasă motocicletă. Scriind în esenţă această întâmplare am avut plăcerea amintirii acelor vremuri şi nostagia locurilor din preajma oraşului în care m-am născut, Beiuş. Sunt sigur că vor mai fi beiuşeni care-şi vor mai aminti şi ei de întâmplare şi de micul atelier „Pop Ioan” unde se repara orice.  
--------------------------------  
George GOLDHAMMER  
Holon, Israel  
4 ianuarie 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
George GOLDHAMMER - BANCA AMINTIRILOR (6) - SARCINA DE PARTID / George Goldhammer : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1467, Anul V, 06 ianuarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 George Goldhammer : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Goldhammer
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!