CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Amintiri >  
Autor: George Goldhammer         Ediţia nr. 1433 din 03 decembrie 2014        Toate Articolele Autorului

George GOLDHAMMER - BANCA AMINTIRILOR (5) - O POEZIE A LUI RABINDRANATH THAKUR LA INTRAREA BISERICII DIN SĂDINCA - SIBIU

 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Rabindranath Thakur (transcrierea mai veche bengaleză a numelui Rabindranath Tagore) a fost poet, filozof, componist, muzician şi adept al mişcării Brahmo-Samai, care printre altele a forţat interzicerea arderii văduvelor în India. 1913 a primit Premiul Nobel în literatură, devenind primul laureat Nobel din Asia. Cum o fi ajuns această frumoasă poezie a lui la intrarea bisericii din Sădinca?  
 
Poezia sta scrisă la intrarea în Biserica de la Sadinca, judeţul Sibiu, loc unde s-au pus bazele unei mici mănăstiri condusă de parintele-calugar David Stoica. Acesta, împreună cu o mână de oameni inimoşi, a terminat construcţia schitului „Înălţarea Sfintei Cruci”, în anul 2008. Cum omul sfinţeşte locul, poţi spune că aici e raiul pe pământ. Biserica schitului Sădinca are planul de tip sală, fără abside laterale, cu pridvor închis. Găseşti întotdeauna o chilie în care să-ţi odihneşti oasele obosite după atâta drum.  
 
Poetul indian Rabindranath Tagore, care compara viaţa pământească cu un lung tren, a fost sursă de inspiraţie pentru versurile compuse de Traian Dorz. Traian Dorz s-a născut pe 25 decembrie 1914 în satul Livada Beiusului, comună Mizieş, judeţul Bihor şi a fost un cunoscut poet creştin şi deţinut politic. A trecut la cele veşnice în 1989.  
 
TRENUL VIEŢII  
 
Un lung tren ne pare viaţa.  
Ne trezim în el mergând,  
Fără să ne dăm noi seama,  
Unde ne-am suit şi când.  
 
Fericirile sunt halte,  
Unde stăm câte-un minut,  
Până bine ne dăm seama,  
Sună, pleacă, a trecut.  
 
Iar durerile sunt staţii!  
Lungi, de nu se mai sfârşesc  
Şi în ciuda noastră parcă,  
Tot mai multe se ivesc.  
 
Arzători de nerăbdare,  
Înainte tot privim,  
Să ajungem mai degrabă  
La vreo ţintă ce-o dorim.  
 
Ne trec zilele, trec anii,  
Clipe scumpe şi dureri,  
Noi trăim hrăniţi de visuri  
Şi-nsetati după plăceri!  
 
Mulţi copii voioşi se urcă.  
Câţi în drum n-am întâlnit,  
Iar câte-un bătrân coboară,  
Trist şi frânt, sau istovit.  
 
Vine-odata însă vremea,  
Să ne coborâm şi noi.  
Ce n-am da atunci o clipă,  
Să ne-ntoarcem înapoi?  
 
Dar pe când, privind în urmă,  
Plângem timpul ce-a trecut,  
Sună goarna VEŞNICIEI:  
Am trăit şi n-am ştiut.  
--------------------------------  
George GOLDHAMMER  
Holon, Israel  
3 decembrie 2014  
 
Referinţă Bibliografică:
George GOLDHAMMER - BANCA AMINTIRILOR (5) - O POEZIE A LUI RABINDRANATH THAKUR LA INTRAREA BISERICII DIN SĂDINCA - SIBIU / George Goldhammer : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1433, Anul IV, 03 decembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 George Goldhammer : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Goldhammer
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!