CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Amintiri >  
Autor: George Goldhammer         Ediţia nr. 1408 din 08 noiembrie 2014        Toate Articolele Autorului

George GOLDHAMMER - BANCA AMINTIRILOR (4) - PENTRU TINE NATURĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ajuns la ani pensionari având timp să răscolesc prin „trecut" am găsit un caiet în care la vârsta de 30 de ani am scris cu creionul un titlu: „PRIMĂVARA” urmat de un text. Am recitit cele scrise şi cel puţin în timp ce am citit am reuşit imposibilul, adică să retrăiesc cele scrise cu maximă fidelitate. Îi sunt recunoscător creionului şi caietului că mi-au păstrat aceste plăcute amintiri.  
 
Primăvara.  
 
Au apărut primii muguri, ploi calde, după care apăreau pârâiaşe pe marginea trotuarului şi plăcutul miros de pământ proaspăt udat. Aceasta o simţi numai acolo unde nu sunt blocuri care să oprească adierea şi unde nu sunt fabrici care să polueze aerul. Numai cine a simţit această adiere, acel miros plăcut de după o ploaie de primăvara a simţit şi fizic cum acea adiere îi mângâie faţa, intră peste tot, prin păr, prin inbracaminte. Este o adiere caldă ce face să-ţi trezească şi ultima moleculă din organism, te bucuri că trăieşti, te contopeşti cu acea adiere şi te consideri o părticică din uriaşa forţă a naturii.  
 
Pe crestele dealurilor mai erau pete de zăpadă, dar în pădure floricelele în frunte cu ghioceii au învins apăsarea protectoare a stratului de frunze moarte şi au scos capul la lumină... Minunată eşti natură! Sărac este cel ce nu simte farmecul tău...  
 
Locuri dragi.  
 
De la marginea oraşului, după o distanţă de 2 kilometri pe o potecă pe lângă drumul de ţară, ajung lângă un deal de pe a cărui înălţime se vede intraga regiune a orăşelului Beiuş. Acesta este aşezat în vale şi este închis de un lanţ de dealuri înalte. Cerul este atât de albastru, aerul atât de curat, că la mari depărtări se poate distinge mesteacănul de pe colină. Privind mai la distanţă observ culorile munţilor care trec dela verde la albastru contopindu-se mai apoi cu albastrul cerului...  
 
Dealul din apropiere este acoperit de o pădure tânără, iar în stânga văii un deluşor pe care a rămas o inusula verde cu câţiva copaci şi tufe mari. Această mică insulă verde îmi dă deplină satisfacţie de contopire cu minunata natură. Nu are nimic deosebit, este o margine de deal ca multe altele, dar pentru mine aceasta înseamnă mult, un minunat covor cu toate floriile câmpului.  
 
Este cald! Niciun zgomot, ci numai muzica zumzăitului de albine contopit cu concertul păsărelelor din pădurea de alături. Câmpul cântă şi el, cânta greierii o melodie uniformă dar mereu nouă, Soliştii nu sunt grupaţi la un loc, ci fiecare cântă în pragul casei lui... Canta bucuria de a trăi... Fluturi mulţi, pictaţi cu culori frumoase, în modestia lor, zboară din floare în floare. O privire mai atentă... printre flori şi ierburi descoperi o lume de insecte de diverse forme culori şi preocupări. Lângă un tufiş între două pietre, un uriaş, o şopârlă te priveşte cu doi ochi negri curioşi... Atenţie! Apare o şosea în miniatură, bătătorită... De fapt, nu una ci două! Se circulă în ambele sensuri, sunt drumuri înguste ca un fir de aţă străbătute de miile de furnici care cară mari poveri în spinare... Toate se îndreaptă spre un muşuroi. Acolo este cetatea lor.  
 
Lupta pentru existenţă ne-o reaminteşte păianjenul care şi-a întins plasa într-un loc amăgitor şi aşteaptă prada să-i cadă în capcană. Tufele de soc sunt îmbujorate de floriile lor mari şi albe ca zăpada care par presărate cu diamante multicolore... Aceste diamante sunt insecte de mărimea unei alune care au aripiile externe ce reflectă la lumina soarelui nuanţe de culori cu un luciu metalic. Plăcute clipe au fost şi sper că vor mai fi! (27 mai 1959)  
 
***  
 
Cu aceste cuvinte de speranţă în urmă cu 45 de ani am încheiat a aşterne pe hârtie o lume ce a fost frumoasă şi reală şi eu am închis-o bine de tot în banca mea personală de amintiri ce nu dă faliment niciodată!  
 
George GOLDHAMMER  
Holon, Israel  
9 noiembrie 2014  
 
Referinţă Bibliografică:
George GOLDHAMMER - BANCA AMINTIRILOR (4) - PENTRU TINE NATURĂ / George Goldhammer : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1408, Anul IV, 08 noiembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 George Goldhammer : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Goldhammer
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!