CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Analize >  

Arta literară în Constelații Diamantine
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
  
Recent și-a văzut lumina tiparului revista de cultură universală Constelaţii Diamantine, editată sub egida Ligii Scriitorilor Români și Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, redactorul şef al acesteia fiind talentata și neobosita scriitoare Doina Drăguţ; în calitate de secretar general al redacției înscriindu-se poetul, eseistul și epigramistul Janet Nică; iar colectivul redacțional fiind onorat de distinșii scriitori Iulian Chivu, Livia Ciupercă, Daniel Marian și Silvia Sorescu. Nu poate fi trecut cu vederea nici redactorul artistic al revistei - Philip Tudora, din Marea Britanie. Așadar, Constelaţii Diamantine îşi face apariţia cu numărul 2(126)-2021, anul XII, înregistrând în sumar un număr de 60 de pagini. Ca de fiecare dată într-o inovaţie evolutivă, de la începuturi și până la ziua de azi imaginea revistei se prezintă din unghiul calității, cu un conţinut foarte interesant și bogat în comunicări, iar diversitatea subiectelor abordate constituie segmentul centrat pe arta literară din spațiul cultural românesc, cât și din spațiul cultural universal.  
  
Cu tematici din diverse genuri literare (proză, poezie, eseu, critică etc), cu relatări concrete despre viața și opera literară a sciitorilor clasici și contemporani, cu eseuri de analiză literară și studii din domeniul creaţiei artistice, cicluri de poezii, recenzii despre cultura și arta literară, precum și alte subiecte, publicaţia lunară Constelaţii Diamantine îşi însumează cuprinsul și adună în cadrul său personalități notorii și scriitori români din întreaga lume. Astfel în paginile revistei se regăsesc scriitorii Tudor Nedelcea – care vorbește despre „Două veacuri de la Revoluția lui Tudor”, pag.4-6; Mihai Caba – în paginile 7-8 prezintă „Un “corifeu” al școlii Ardelene - Petru Maior”; Nicolae Mareș – scrie despre Eminescu, Aron Cotruș și Emil Zegadlowicz, pag.9-11; Ion Pătrașcu - despre „Eminescu și Tagore” (pag. 12-13); Al.Florin Țene despre „Nae Ionescu și vocația sa pentru metafizică” (pagina 14-15); Doina Drăguț se prezintă cu un ciclu de versuri „Jocul minții” (pag.15); Constantin Miu înregistrează „Vocația tragicului - la Liviu Rebreanu” (pag. 16); Vavila Popovici – despre „Filozofia, Religia, Știința, Politica – Voltaire”, pag.17-20; Dragoș Niculescu scrie despre „Nae Ionescu și școala sa”, pag.21-23; Nică Janet se prezintă cu „O poveste despre haiku”, pag.24; Nicholas Dima - despre „Securitatea și exilul intelectualilor români”, pag.25-26; Galina Martea - cu „Moralitatea umană prezentă în Basarabia eminesciană a lui Theodor Codreanu”, pag.27-29; Ioan Andreica înscrie un ciclu de poeme, pag.26; Ionel Bota – preocupat de „Templul omului, templul dragostei”, pag.29; Livia Ciupercă – cu „Zvârcolirile unui confesor”, despre lucrarea Monicăi Andronescu „Păcatul originar/ The original sin: a self-portrait, Editura Nemira, 2018”, pag.33-34; Marin I.Arcuș scrie despre „Muzica poeziei & poezia muzicii”, pag.36-37; Ionel Popa - „Războiul paralel - deratizarea și igienizarea Europei”, pag.43-44; cât și prezența altor scriitori de valoare din spațiul românesc.  
  
Constelaţii Diamantine alocă spaţiul respectiv atât cuvântului literar exprimat în versuri – având la bază metafora poeziei, cât și cuvântul literar exprimat în proză – compunerea literară expusă într-un limbaj expresiv și deosebit de clar. Conținutul revistei găsește loc și pentru secțiunea „Cărți primite la redacție”, unde într-o ordine perfectă sunt prezentate publicațiile literare ale scriitorilor români din toată lumea. Având un cuprins foarte bogat în comunicări, bine structurat şi fastuos, cu informaţii demne de atenţie, Constelaţii Diamantine se prezintă în faţa publicului cititor ca o substanţă importantă în evoluţia culturală, intelectuală și spirituală, în același timp oferind cititorului posibilitatea de a înţelege mai ușor realitatea zugrăvită de către scriitorul român contemporan.  
  
De remarcat, grafica deosebită din cadrul revistei se încadrează foarte elegant și plăcut cu întreaga varietate de lucrări prezente în pagină - ilustraţia aparţinând pictorului realist Octav Băncilă (n.1872 - d.1944, România).  
  
Așadar, în palmaresul culturii române revista Constelaţii Diamantine se regăsește cu mult prestigiu și onoare - aceasta fiind publicația lunară consacrată în totalitate literaturii și culturii românești - o lucrare necesară și binevenită pentru societatea română.  
  
 
  
Galina MARTEA  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Arta literară în Constelații Diamantine / Galina Martea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3690, Anul XI, 06 februarie 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Galina Martea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Galina Martea
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!