CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  

Apariție editorială: „Universul Umanității - Evoluție și Involuție”, autor Galina Martea, Editura Anamarol, 2017
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Recent la Editura Anamarol din București  
  
a fost lansat volumul „Universul Umanității –  
  
Evoluție și Involuție”, autor Galina Martea  
  
 
  
O carte şi o lectură ca puţine altele!  
  
Născută în Basarabia, de origine română, distinsa scriitoare (poetă, prozatoare, publicistă) Galina MARTEA este autoare de: monografii ştiinţifice, cărți de poezii / proză; peste două sute cincizeci de articole / articole ştiinţifice în economie, învăţământ, sociologie, filozofie, literatură; dialoguri, comentarii, interviuri, critici/analize literare. Este prezentă în: antologii literare (poezie, proză), antologii pedagogice (“Pedagogi Români Notorii din Basarabia Interbelică și Postbelică”), enciclopedii (“Localităţile R. Moldova”). Participă la conferinţe ştiinţifice naţionale şi internaţionale, scrie în revistele din Moldova, România, Diasporă. Este Laureat al Premiilor pentru poezie, publicistică, volume publicate, presa scrisă.  
  
Ar fi necinstit să nu recunosc, fără pretenţia de a fi un critic al altora, că scriitoarea Galina MARTEA are o vocaţie particulară, aceea a lucrului bine făcut, calitatea pe care mulţi dintre cei pe care îi cunosc o evidenţiază doar la modul declarativ sau intenţional. Doamna Galina MARTEA, însă, o aplică sistematic, inclusiv aşteptărilor ei de la oameni. Argumetele se găsesc în toată viaţa, expusă sau neexpusă în acest volum. Inteligenţă, putere, iubire, intuiţie, imaginaţie, observaţie – iată prozatorul şi poetul, minunata scriitoare.  
  
Scrisul îţi cere, pe lângă darul înnăscut, multă trudă, puţină îndrăzneală, enormă exigenţă şi nu de puţine ori înţelepciunea de a suporta dureroasele înfrângeri de a înghiţi amarul propriei neputinţe de a depăşi limitele unor bariere nevăzute. Dar zidirea nu se înalţă fără jertfă.  
  
Această carte a presupus îmbinarea armonioasă a pasiunii savantului, cu migala şi răbdarea benedictină a documentaristului, cu genele încărcate de praful arhivelor. O muncă imensă, dusă până la capăt, în stilul lăudat cândva de Lucian Blaga.  
  
O carte monumentală, pe care o merită atât memoria umanităţii cât şi devotamentul admirabil al acestui savant, pedagog, economist, lector universitar cu titlul științific de “Doctor în ştiinţe economice” și titlul onorific de “Academician de onoare al învăţământului universitar”, înzestrat, neobosit, plin de toate harurile. Cu stimă, cu aleasă preţuire şi felicitări!  
  
Aşadar, mulţumiri, stimată doamnă academician Galina MARTEA, pentru noua şi aleasa carte pe care ne-aţi dăruit-o.  
  
N-aş putea spune, în încheiere, decât repetând ce-am mai spus altădată: “Dea, Sfântul, să editez, să primesc, să citesc şi să recomand altora, spre lectură, asemenea cărţi!”  
  
(fragment din prefața cărții, Editor Rodica Elena LUPU)  
  
* * *  
  
  
„Universul umanității – evoluție și involuție”, autor Galina Martea (Editura Anamarol, București, pagini 350), este o lucrare literară ce cuprinde articole de publicistică, eseuri, eseuri jurnalistice. În linii generale, lucrarea în cauză este consacrată ființei umane care de-a lungul timpului/vieții este condiționată să parcurgă diverse etape în dezvoltare și existență, în consecință, totul fiind raportat și corelat la condițiile de dezvoltare ale propriului mediu social. Totalitatea acțiunilor descrise sunt centrate pe activitatea, existența, supraviețuirea omului în societate, în cele din urmă, pe fenomene ce produc evoluția și involuția factorului uman în epoca modernă. Având ca model societatea prin care există omul, conținutul lucrărilor abordează realități vitale și anume: legătura organică și comunicarea reciprocă dintre individ și comunitatea acestuia, unde în procesul de existență, vrând-nevrând, devin parteneri în dezvoltarea materială și spirituală, cât și în nedezvoltare. În așa mod, individul și societatea produc efecte atât pozitive, cât și negative în viața de zi cu zi. Astfel, termenii precum „evoluție și involuție” sunt utilizați pentru a relata o realitate vie din existența umană. S-ar părea că este ceva anormal să te referi la epoca modernă, dar, în același timp, vorbind despre procese regresive ale factorului uman. Da, este trist acest lucru, însă, epoca contemporană, la ziua de azi, este arhiplină de neajunsuri sociale, acestea, în mod special, fiind provocate de omul puterii ce administrează o țară, o societate, respectiv, tot omul puterii provocând denaturarea proceselor civilizate în dezvoltarea umană și socială. În așa mod, autoarea concretizează că în unele părți ale lumii, omul din epoca contemporană devine victima proceselor evolutive, în rezultat, întreaga societate a acestuia atingând o stare de degradare morală, materială, spirituală, sau mai bine zis „intrând în procesul de regresiune socială”. Cu mare regret, însă o asemenea parte a lumii este și societatea basarabeană care de-a lungul timpului se confruntă cu mari probleme identitare și cu modelul neevoluat al administrării statale. Astfel, modelul respectiv instaurat în cadrul țării, cu caracter necivilizat, plasează individul și comunitatea pe treapta de jos a dezvoltării umane și sociale. Iar filozofia de existenţă a omului într-o asemenea societate reflectă pe viu realitatea destul de crudă care este contradictorie lumii civilizate.  
  
Cu tangență la fenomenele evoluției și involuției, și accent pe principiul identității umane, autoarea constată următoarele: Evoluția universului uman este procesul care schimbă și dezvoltă treptat individul, astfel, făcându-l să înțeleagă și să pătrundă mai ușor în tainele necunoscute ale naturii și în fenomenele ce desemnează, la propriu, existența vieții. În așa mod, societatea umană își recapătă nivelul corespunzător de dezvoltare materială și spirituală, treptat atingând și cele mai înalte trepte ale procesului evolutiv. Pe când, involuția este procesul care stopează și transformă individul în cele mai umilitoare stări psihologice/materiale/spirituale, astfel, făcându-l să-și piardă, deseori, și facultatea de a gândi logic și de a înțelege corect legătura fenomenelor ce au loc în univers/în propria viață/în propria societate, totodată, neglijând normele decente de conduită și conviețuire social-umană. Astfel, mediul social, cu asemenea indivizi, își pierde din capacitate și nu mai este capabil de a-și urma cursul necesar prin etapele civilizației”… „Prin urmare, concluzia este: omul, ca acţiune socială, trebuie să se afirme, în mod prioritar, prin conţinutul spiritualităţii, în aşa mod, îndepărtându-se de conţinutul materialismului, fenomen care, deseori, deformează înţelesul corect al existenţei umane. Deci, formarea şi dezvoltarea omului prin valorile spirituale este fundamentală! În caz contrar, procelele de dezvoltare și evoluare a omului își recapătă o formă absurdă a existenței în univers…”.  
  
Această lucrare de natură socială, dar, în același timp, și educaţională reprezintă procesele cu care se confruntă omul și societatea acestuia în viața de zi cu zi în epoca contemporană. Prin fenomenul identității, universul uman este acel cuprins prin care se definesc elementele principale din existența societăţii umane, aceasta exprimând rolul omului în sistemul de va­lori, în sistemul social şi, nu în ultimul rând, locul și importanța omului în societate, cu toate necazurile și nedreptățile vieții cotidiene. Cu o notă aparte sunt ideile cu privire la misiunea și influența clasei dominante într-o societate și, nemijlocit, la efectele guvernării statale în dezvoltarea omului și a comunității acestuia, componente ce produc atât evoluția, cât și involuția factorului uman. Respectiv, o diviziune aparte se acordă metodelor de educaţie şi instruire care formează omul în pro­cesul dezvoltării, nemijlocit, cu accente prioritare pe identitatea/personalitatea omului în procesele de dezvoltare socială.  
  
 
  
Editor Rodica Elena LUPU,  
  
ANAMAROL, Bucureşti  
  
Referinţă Bibliografică:
Apariție editorială: „Universul Umanității - Evoluție și Involuție”, autor Galina Martea, Editura Anamarol, 2017 / Galina Martea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2362, Anul VII, 19 iunie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Galina Martea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Galina Martea
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!