CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Naratiune >  
Autor: Gabriela Zidaru         Ediţia nr. 3007 din 26 martie 2019        Toate Articolele Autorului

LEGENDA LUPULUI ALB
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
partea a doua  
În vremile acelea din trecut, nu numai preotul cu pletele albe ca neaua, ci şi întreg poporul geto-dac trăia în bună înţelegere cu vieţuitoarele pădurilor şi munţilor, dar în mod special cu haitele de lupi, care se înmulţeau şi creşteau sub oblăduirea zeului Zamolxe. Să fii fost aceasta cauza pentru care preotul cu pletele albe ca neaua se apropiase atât de mult de ei? sau poate fusese voinţa lui Zamolxe? Nu ştie nimeni. Totul a rămas ca o enigmă pierdută în negura vremii. Geto-dacii trăiau uniţi prin credinţa în zeul Zamolxe, însă haitele de lupi nu aveau un conducător al lor, care să-i ţină uniţi, care să-i îndrume, numai foamea îi aduna împreună în haite, care plecau la vânătoare.  
Se vesteau vremuri grele pentru poporul geto-dac, iar zeul Zamolxe ştiind cât de mare putea să fie, ajutorul adus de lupi, se hotărăşte să îşi materializeze un gând la care a chibzuit multă vreme. Aşa că într-o zi îl cheamă la el pe preotul cu părul alb ca neaua şi îi spuse că l-a urmărit pas cu pas, zi de zi în tot ce a făcut de la venirea lui în munţi.  
-Ştiu cât de bine te-ai făcut înţeles şi ascultat de animalele pădurii. Şi mai ştiu că haitele de lupi ascultă orbeşte de sfaturile tale. Iată pentru ce te-am chemat la mine. Se apropie vremuri grele pentru poporul geto-dac şi acum a venit timpul ca sacrificiul tău să ajute poporul Geto-Daciei. Eu te întreb acum dacă eşti pregătit să te supui şi să urmezi calea destinului tău. Uitându-se în ochii preotului cu pletele albe ca neaua, Zamolxe îşi dete seama încă odată că în faţa să se află un supus gata să se arunce în foc, să se sacrifice pentru liniştea şi fericirea poporului său. Auzind rostite aceste vorbe, preotul cu plete albe ca neaua, se aruncă în genunchi în faţa lui Zamolxe şi grăii vorbind molcom la fel cum grăia şi tovarăşilor săi, animalele pădurii, când le povăţuia despre adevărata credinţă şi de puterea ei.  
-Stăpâne, nimic nu îmi este mai drag decât meleagurile acestea ale ţării mele, dar şi libertatea şi fericirea neamului meu. În faţa mea, voinţa ta mărite zeu, este lege pentru mine, iar dacă prin sacrificiul meu pot să îţi fiu de folos, să te ajut, eu îţi mulţumesc ca am fost ales de tine. Dacă trebuie să mor, porunceşte şi asta voi face, căci sunt la piciorele zeului meu şi mă supun.  
-Nu preotule cu pletele albe ca neaua, nu moartea ta o cer, ea nu îmi este de nici un folos. În sufletele duşmanilor ţării, ea ar aduce o mare uşurare, pentru că soarta Geto-Daciei depinde de acum înainte şi de tine. Astfel grăi Zamolxe, apoi pentru câteva clipe a tăcut părând ca ar gândi la ceva anume, dar privind adânc în ochii preotului cu plete albe ca neaua el continuă: Prin puterea mea şi a Pietri Sacre, te voi transforma pentru gloria veşnică a dacilor liberi, într-un lup neobişnuit. Părul îţi este alb ca neaua, cea ce dovedeşte gândirea ta profundă, braţul îţi este puternic iar asta dovedeşte forţa ta. Eu îţi voi dărui nemurire şi vei deveni Marele Lup Alb. Tu vei fii comandantul pe timp de pace ca şi pe timp de luptă, al tuturor haitelor de lupi de pe cuprinsul Daciei, dar vei rămâne ca şi acum supusul meu. Cu lacrimi în ochi preotul cu pletele albe ca neaua a vorbit din nou.  
-Zamolxe, nu sunt demn de atâta cinste!  
-Nu tu hotărăşti acum, ci eu! Răspunse aprig Zamolxe.  
-Iar eu mă supun cu toată dragostea, Măritului Zeu. Acum iată ce trebuie să faci: trebuie să uneşti toate haitele de lupi sub puterea şi cuvântul tău ca să fie gata de luptă şi la cel mai mic semn al tău, să se adune pentru a îmi asculta porunca. Acest lucru când va fi dus la îndeplinire, vei veni alături de mine în Muntele Sacru şi nu îl vei mai părăsi decât în primejdie mare pentru ţară.  
Terminând de vorbit, Zamolxe se ridică de pe tronul de granit şi se îndreptă spre Piatra Sacră. O ridică de la locul ei şi o înălţă spre cer. Atunci, din inima Pietrei Sacre a Geto-Dacilor porni o rază de lumină care învălui pe dată preotul cu pletele albe ca neaua într o ceaţă orbitoare. Orice om, muritor de rând şi-ar fi pierdut vederea în faţa acestui fantastic fenomen, dar preotul cu pletele albe ca neaua printr o minune se transformă în lup, dar nu unul obişnuit ca toţi ceilalţi, ci în unul cum nimeni nu a mai văzut până atunci.... Marele Lup Alb, unic în toată seminţia sa. Era mare de statură cât un urs, ochii îi avea precum jeraticul, avea labele puternice, cu ghearele ascuţite şi lungi, iar colţii săi erau lungi şi ascuţiţi la fel ca săbile. Blana sa era albă ca neaua şi astfel, prin voinţa şi puterea zeului Zamolxe se născuse Marele Lup Alb al dacilor liberi. Prin el Geto-Dacia aveau un apărător de temut. Imediat Marelui Lup Alb îşi începu misiunea, nu a avut nevoie de vreme îndelungată.  
 
Gabriela Amzulescu-Zidaru  
 
va urma  
 
Referinţă Bibliografică:
LEGENDA LUPULUI ALB / Gabriela Zidaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3007, Anul IX, 26 martie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Gabriela Zidaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gabriela Zidaru
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!