CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  
Autor: Gabriela Zidaru         Ediţia nr. 1365 din 26 septembrie 2014        Toate Articolele Autorului

PROFESIONALISM,DEVOTAMENT,DĂRUIRE ŞI MUNCĂ, PUSE ÎN SLUJBA VIEŢII
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Era o zi frumoasă de toamnă,când am păşit pentru prima oară pragul spitalului clinic Sfânta Maria din Bucureşti.  
 
Cu toate încurajările soţului meu,eram timorată de necunoscut,de frica teribilă ce pusese stăpânire pe mine la gândul intervenţiei chirurgicale ce urma să mi se facă.Am urcat la etajul V,iar când uşa liftului s-a închis în urma mea,am avut senzaţia că am pătruns într-o altă lume.  
 
În jurul meu domnea o linişte odihnitoare.Totul era calm,iar cadrele medicale parcă pluteau pe linoleumul albastru care sclipea de curăţenie. Am fost întâmpinată de un tânăr înalt,îmbrăcat într-o salopetă verde,care cu un zâmbet cald m-a condus la cabinetul domnului conferenţiar doctor Mateş Ioan Nicolae.Eram extrem de speriată , dar după ce domnul conferenţiar mi-a vorbit cu o voce caldă şi mi-a pus diferite întrebări legate de caz,încet, încet mi-a dispărut teama. M-a încurajat dându-mi speranţa că totul va decurge bine,fără riscuri. Am fost apoi condusă la salon de o infirmieră .  
 
Am pătruns în salonul cu pereţii de un albastru odihnitor,unde mai erau internate încă trei bolnave.Ne-am împrietenit foarte repede după ce ne-am cunoscut ,şi atmosfera a devenit caldă şi relaxantă când fiecare ne-am povestit despre familie ,copii şi ne-am descris suferinţa.  
 
Am fost impresionată de atenţia aproape părintească cu care asistentele alinau prin cuvinte calde încurajatoare suferinţa noastră. Încet, încet vălul întunecat al nopţii a coborât peste oraş,iar noi ne-am culcat pentru că a doua zi urmau analizele şi alte proceduri pe care nu le cunoşteam.Mult timp am stat cu ochii deschişi în întuneric frământată de gânduri.Într-un târziu moş Ene a venit şi peste genele mele şi somnul odihnitor m-a cuprins şi am adormit.  
 
Raza soarelui destul de timidă mi-a mângâiat pleoapele închise şi m-am trezit..O nouă zi ,noi experienţe, noi puseuri de teamă.Au venit infirmierele care ca un roi de harnice albine,dar încet să nu ne deranjeze,au început curăţenia salonului,pregătind totul, ca nouă să nu ne lipsească nimic.  
 
A sosit şi timpul când după plecarea infirmierelor au venit asistentele pentru prelevarea probelor şi efectuarea de analize.Îmi era îngrozitor de frică.Probabil au citit frica din ochii mei deoarece mi s-au adresat prin cuvinte blânde,calde,încurajatoare şi au reuşit să-mi risipească frica şi încordarea.,ba chiar au şi glumit creind o atmosferă relaxantă.  
 
Aceste doamne asistente minunate (doamnele Violeta,Carmen, Ana şi regret că nu cunosc mai multe exemple,dar pot afirma fără exagerare că toate doamnele asistente sunt la fel), dau dovadă de profesionalism,de umanitate şi compasiune,atunci când îşi fac datoria.Calmul, concentrarea maximă asupra a ceea ce fac, dar mai ales probitatea profesională,au făcut ca în situaţii foarte grele să ia hotărâri care au ajutat la salvarea vieţii.  
 
Atente la fiecare pacient,alergând de la un salon la altul,fără să arate oboseală sau lipsă de interes , asistentele ,ca nişte îngeri albi aduc alinarea durerilor şi suferinţelor celor bolnavi. O mână caldă pe frunte,un zâmbet ,o încurajare fac ca suferinţa să fie mai uşor de suportat.  
 
 
În sfârşt a venit doamna asistentă şefă şi m-a anunţat că a doua zi voi fii operată.Am simţit cum din nou că mă cuprinde frica de necunoscut,dar cu multă blândeţe doamna asistentă şefă împreună cu doamna asistentă Violeta mi-au vorbit,m-au încurajat şi am simţit cum pe nesimţite curajul îmi revine şi m-am calmat aşteptând ziua operaţiei.  
 
În această secţie am întâlnit un colectiv medical minunat,care pe lângă profesionalismul şi seriozitatea cu care îngrijesc pacienţii,au în plus acel umanism, acea căldură şi compasiune,care sunt atât de benefice pentru starea de bine a bolnavilor. Nu mă refer numai la mine,pentru că în cele zece zile petrecute în spital,am văzut acelaş comportament şi faţă de ceilalţi pacienţi.  
 
În salonul în care am fost adusă după operaţie era o doamnă într-o stare foarte gravă.Din câte am înţeles a venit la spital într-o fază finală de cancer. Era hrănită după operaţie prin gastrostomă şi am văzut cu câtă răbdare o hrăneau asistentele cu siringa printr-un tub aflat în stomac.În urma unei crize puternice, întregul colectiv medical s-a mobilizat şi a luptat cu moartea, readucând viaţa în acel corp mic şi slăbit ,de trei zeci de Kg.Lupta fără odihnă a medicilor ,asistentelor,a tuturor cadrelor medicale a durat trei zile,dar i-au salvat picul de viaţă care mai pâlpâia în acel trupuşor firav.Şi nu numai atât. Acea bătrânică trăia împreună cu soţul ei într-o sărăcie inimaginabilă.Aveau numai 400 de lei,pensia soţului,care în situaţia sănătăţii ei precare era neputincioasă.Trbuia să fie îngrijită,hrănită,ceea ce nu era posibil cu venitul lor lunar. Domnul doctor Hoară s-a zbătut şi a reuşit să o poată interna într-un aşezământ spital Sf. Luca,unde are asistenţa de care area nevoie.  
 
.Revenirea la viaţă a ,acelei paciente prin efortul medicilor,asistentelor şi infirmierelor,ne-a impresionat profund pe toţi.  
 
Acestor oameni cu suflete mari şi de un profesionalism remarcabil,care zi şi noapte neobosiţi stau lângă pacienţi şi le uşurează suferinţa sau le readuce sănătatea pierdută,eu le aduc un sincer omagiu,şi din suflet calde mulţumiri, amintind câteva nume: profesor doctor Silviu Constantinoiu, conferenţiar doctor Mateş Ioan Nicolae,doctor Hoară, doctor Predescu,doctor Gheorghe,doctorul anestezist,asistenta şefă,doamna asistentă Laura,doamna asistentă Violeta,doamna asistentă Carmen,doamna asistentă Ana şi lista poate continua.......  
 
În sfârşit a sosit şi ora de vizită.Pe uşa salonului apare domnul profesor doctor Silviu Constantinoiu cu zâmbetul pe buze ,cu faţa radiind de bunătate, însoţit de doctori şi asistente . Se opreşte la patul fiecărui pacient şi ascultă atent raportul medicului care are în grije acel pacient . Pentru fiecare dintre noi are un cuvânt de încurajare sau o glumă pentru a ne face suferinţa mai uşoară. Am văzut în ochii lui grija atentă pentru fiecare dintre noi şi am prins curaj,nu m-am mai temut şi am suportat suferinţa mai uşor. Personal mulţumesc domnului profesor doctor Silviu Constantinoiu,domnului conferenţiar doctor Mateş Ioan Nicolae,asistentelor (care m-au ajutat mult cu atenţia blândă şi caldă,atunci când suferinţa era mare)pentru tot ce au făcut ca să-mi recapăt sănătatea complect.  
 
Consideraţie,respect şi mulţumiri,pentru întregul colectiv de cadre medicale din secţia de chirurgie a Spitalului Clinic Sf. Maria din Bucureşti, condus de domnul profesor doctor Silviu Constantinoiu.  
 
Ei sunt îngerii„ în halate albe”,care luptă să salveze viaţa.  
 
Gabriela Amzulescu-Zidaru  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
PROFESIONALISM,DEVOTAMENT,DĂRUIRE ŞI MUNCĂ, PUSE ÎN SLUJBA VIEŢII / Gabriela Zidaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1365, Anul IV, 26 septembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Gabriela Zidaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gabriela Zidaru
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!