CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

Prolegomene la Iubire
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Prolegomene la Iubire  
de Constantin Stana  
Dintre toate temerile care bântuie fiinţa umană, uneori spontan, ca o revelaţie, alteori constant, ca destinul, teama de neant, cu cele trei „zâne” ale sale, Anonimatul, Uitarea şi Moartea, este, poate, cea mai persistentă; ea întregeşte drama existenţei oricui, aruncând peste tot umbrele fugare ale unei tristeţi ancestrale şi meditative, aparent fără leac... În tentativa sa de a se mântui, vanitatea umană, în sens latin, a găsit trei soluţia salvatoare: perpetuarea generică a numelui, la nivelul omului comun care supravieţuieşte prin urmaşi, faptele de răsunet eroic, care, prin epopeea lui Homer (Iliada) l-au eternizat pe Ahile în conştiinţa lumii, şi creaţia, „utile dulci” în toate generoasele sale manifestări. Toate acestea sunt regentate de Iubire, care vehiculează, înnobilează şi străluminează toate efemerele noastre întreprinderi.  
 
Şi tot Iubirea este cea care a încolţit între gândurile şi străduinţele Ninei Ceranu, făcând să se nască, în forma nemuritoare a cărţii, antologia eseistică de astăzi, naştere la care , iată, suntem noi înşine mărturisitori, în blânda amiază a luminatei zile de 24 septembrie 2016. Cartea „Despre iubire...” cu precizarea - subtitlu „Clubul de la Timişoara”, “ediţie îngrijită de Nina Ceranu”, a apărut de curând la editura „Ecou transilvan” din Cluj-Napoca, sub egida Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România, şi reuneşte în paginile ei cincisprezece nume care şi-au câştigat deja notorietatea necesară spre a se mântui de angoasa uitării: Ion Marin Almăjan, Lilioara Ardeleanu, Veronica Balaj, Mirela-Ioana Borchin, Ioan Cărmăzan, Nina Ceranu-Chelariu, Manolita Dragomir-Filimonescu, Dana Gheorghiu, Doina Rodica Moţ , Constanţa Maria Marcu, Silvia C. Negru, Rodica Pop, Monica Rohan, Titus Suciu, Cornel Ungureanu... Patru barbaţi şi unsprezece femei pe care Nina Ceranu le-a ales pentru eternitate în panteonul Clubului de la Timişoara... Fiecare dintre aceşti „nemuritori” este atent şi semnificativ aşezat pe soclul propriei note curriculare, bio-bibliografice, sub semnul horaţian, ca o damnaţiune, a acelui „exegi monumentum aere perenius...” - distincţie binemeritată şi binefăcătoare - și fiecare a ales din „golestanul” creaţiei sale câte o floare, pe care a considerat-o cea mai frumoasă şi mai potrivită acestui buchet antologic - el însuşi o floare, dacă nu un florilegiu, în această „ikebana” a literaturii noastre actuale...  
 
Nota comună a celor cincisprezece magnifici (de ce ne-am teme de cuvinte, din moment ce uzanţa publică aruncă, inconştient şi aleatoriu, cu superlative în stânga şi-n dreapta, în libertatea ei bezmetică de a potrivi peretele cu nuca şi oiştea cu gardul?), nota comună a celor cincisprezece magnifici este Valoarea, acea bijuterie personalizată care le-a adus notorietatea cuvenită. Ea străluceşte stelar şi călăuzitor pe uraniscul al aducerii-aminte, salvându-se , „pro merita”, şi salvându-ne de primejdia atotdevoratoare a timpului și a uitării... Fiind o carte scrisă din şi pentru iubire, la modul exemplar beletristic, argumentul criteriului de selecţie a autorilor antologaţi, precum şi al opţiunilor lor privind textele din cuprins devine caduc şi superfluu, drept pentru care îl vom lăsa în grija cârcotaşilor eventuali, căutătorilor de noduri în papură, cu încredinţarea că numai ei îl pot folosi întru poleirea cu „aurea mediocritas” a propriilor neîmpliniri, făcând „să tacă zbârnăirea adunăturilor de muşte”... Nu vom încerca miniaturi portretistice fiecărui „personaj” din carte, cum deseori se obişnuieşte, din convingerea că această carte chiar n-are nevoie de asemenea adăugiri, eventuale colaterale..., şi nici nu dorim să diminuăm câtuşi de puţin din plăcerea particulară a cititorului, de a descoperi el însuşi frumuseţile textelor, sub farmecul lecturii, oferindu-i „chei” subiective de elucidare, nici disconfortul unui „deja vu” orgolios, inserat în demersul critic ocazional. Credem că aprecierile trebuie să aparţină, în fond, şi nealterate, exclusiv cititorului, care el singur poate hotărî dacă să ne ia sau nu părtaşi la propriile sale revelaţii.  
 
Fiind doar o întâmpinare, iar nu un studiu critic, potrivit unei altfel de abordări, aplicate şi argumentative, ne mulţumim cu atât: cu satisfacţia astfel mărturisită a descoperirii - în câteva cazuri, a re-descoperirii - unor oameni exemplari şi a unor creaţii alese. cu care ne străduim să intrăm în fascinanta comuniune de gând şi de simţire. Nu ne lipsim, desigur, țnici de plăcerea ulterioarelor „colocvii” care ne-ar permitem să devenim, în zăbava Orei, parafrazându-l pe divinul critic G. Călinescu, laolaltă şi atemporali, într-o eternă primăvară a sufletului:  
 
"... dacă-ntre oameni sunt numai jalnice nevroze,  
 
E cerul încă plin de stele şi câmpul încă plin de roze,  
 
Şi până astăzi din natură nimica n-a îmbătrânit...  
 
Iubirea şi prietenia dac-au ajuns zădărnicie,  
 
Şi dacă ura şi trădarea vor predomni în veşnicie...  
 
Veniţi: privighetoarea cântă şi liliacul a-nflorit."  
 
(Al. Macedonski)  
 
Nu putem încheia aceste fugare consideraţii fără să remarcăm monumentalul interviu (27 de pagini) cu Ioan Cărmăzan, realizat de Vasile Dogan în primăvara acestui an (31martie 2016)- „Despre Timişoara cu dragoste”, care deschide, vectorial, această antologie, dând sens, finalitate şi consistenţă întregii alcătuiri… O evocare nostalgică şi o ocrotire tandră, peste timp, a tineretii noastre, care conferă oraşului de pe Bega distincţie de topos absolut al iubirii, iar acestor soli ai Banatului- „frunce”, titlul de heralzi eminenţi ai iubirii eterne de frumos...  
 
Constantin Stana  
 
24 septembrie 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Prolegomene la Iubire / Gabriela Mimi Boroianu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2112, Anul VI, 12 octombrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Gabriela Mimi Boroianu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gabriela Mimi Boroianu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!