CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Povestiri >  

Finalul
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ultima zi 
  
Duminică dimineată, ea își toarnă încet o cească de cafea fierbinte, în timp ce contemplă pierdută în gânduri la o pată minusculă pe albul pur al peretelui. Zilele ei sunt scurse după aceeași înnebunitoare rutină, între gătit, spălatul rufelor și curătenie. Uneori este lucrul în grădină sau tricotatul, rareori lectură în serile lungi când îl aștepta pană adormea cu capul pe carte. 
  
Acum privitul înapoi la propria viată scursă implacabil, devenea partea cea mai grea. Ea chiar a făcut tot ce se putea omenește posibil pentru a-l vedea pe el fericit. El, veșnicul nemulțumit, în primul rând de sine, a făcut totul pentru a o face mereu să plangă! 
  
A căzut în genuchi în fața lui și l-a implorat să nu plece; acum un an când era așa de plictisit și spunea mereu că nu o mai suportă. Nu îi mai suportă mirosul, nu îi mai suportă vocea sau lacrimile. Avea pe atunci o aventură cu o tânără de la benzinărie și venea veșnic târziu. Dar fata s-a plictisit repede și a căutat pe altcineva cu mai mulți bani. 
  
Acum el era definitiv hotărât să o ia de la zero în altă parte și să îi spună ei un ultim "-Adio "! 
  
Femeia privea pe fereastră cu ceașca în mână, dar repetitiv se întreba privind în urmă: 
  
-Unde îți sunt acum, toți prietenii veseli ce mâncau și beau gratis la masa ta?? 
  
-Unde îți sunt rudele, ce te cunoșteau doar când voiau bani cu împrumut?? 
  
-Unde îți sunt cei trei copii, pe care i-ai crescut cu iubire până la epuizare? 
  
Astăzi, acum, când el își face valiza sus în dormitor ca și un copil ce are o nouă jucărie, frenetic nerăbdător, încrezător în noua lui soartă. Crede că îi va fi atât de bine fără de tine, căsătoria asta și pereții grei ce îl apasă! Își strânge bucuros toate frânturile vieții lui banale, deșartele iluzii, speranțele cele goale! Toți îi spun că îl iubesc la firmă dar de fapt nimeni nu îl suportă. Și colegii lui ar vrea să facă un efort să se schimbe din egoistul avar în care s-a transformat în ultimii ani. 
  
Asta se întâmplă gândește ea, când o tânără de 18 devine femeie măritată prea repede. Și își mai toarnă încă o cească de cafea iar el își adună rapid de pe pereți fotografiile din tinerețe, când era sportiv și rebel; îndesându-le sub șosetele spălate de ea ieri . 
  
Locurile răman goale și sinistre pe pereții decorați cu tapet albastru de vară. 
  
Astfel plecarea lui lasă doar distanță dintre iubirea și strălucirea zilei în care au spus amândoi -Da ! și această zi fară un cuvânt măcar !!! 
  
Ea privește cu resemnare pereții reci și iar se întreabă obsesiv: 
  
-Ăsta este căminul la care am trudit peste 30 de ani fără de vacantă? 
  
-Oare chiar nimic, nu durează veșnic ? 
  
-Până la urmă, fiecare doarme singur ??? 
  
-Nu privi în urmă! 
  
-Nu renunța ! 
  
-Toarnă-ți încă o ceașcă de cafea ! 
  
-Mâine va fi o zi superbă! 
  
Referinţă Bibliografică:
Finalul / Gabriela Maria Ionescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2650, Anul VIII, 03 aprilie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Gabriela Maria Ionescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gabriela Maria Ionescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!