CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Povestiri >  

Anca Dragu 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Anca Dragu
Ea se născuse într-un sat din sudul Dobrogei numit Chirnogeni. Copilaș liniștit și timid cu ochi mari și verzi deschiși larg spre lume înconjurătoare. Avusese nenorocul să fie fata lui Ion și Vica Dragu, doi soți mari iubitori de băutură. Erau muncitori cu ziua prin sat plătiți cu te miri ce. Dar dacă plata era o sticlă de băutură deveneau cei mai fericiți oameni . Nu conta pentru ei că nu aveau ce pune pe masă la copil sau pentru ei, în pahare trebuia să fie ceva lichid.
Copila creștea din mila unei mătuși îndepărtate și uneori a vecinilor. De pe la oamenii cu copii mai mari hăinuțe sau pantofiori îi dădeau și ei ,iar când și când câte o jucărie stricată . Niciodată o ciocolată întreagă sau o pungă de bombone. De mângâieri nu avusese parte, când se îmbolnăvea avea grijă mătușa de ea. Când beau prea mult părinții ei de frică, dormea în cușca câinelui.
Floarea era o sora de a bunicii ei din partea mamei, femeie văduva și fără copii dar incă tânăra ca vârstă, această își făcea pomană cu fetița și cum necum a ținut-o și la școală până în clasa a patra.
În toamna aceea, părinții ei munceau la cules de struguri și erau plătiți în natură cu câte o găleată de must. Au strâns de la cei pe unde munciseră, un butoi plin și așteptau cu nerăbdare să fermenteze ca să se bucure de tulburel, un vin care nu era stat din fiert .
Ana dormea mai mult pe la Floarea, ce îi făcuse un pat în tinda casei ei. Plouase mult în ziua aceea și fata a rămas la mătusa acasă.
Un trăsnet căzuse aproape de casa părinților ei într-un copac înalt și îl aprinse. A ars copacul foarte repede și scântei au ajuns la șira de paie a vecinilor. De acolo la casa familiei Dragu nu a mai fost mult și cum era doar construită doar din chirpici și paie a ars într-o oră și jumătate toată. Soții nu au putut fi scoși din casă arzândă și dimineață le-au găsit trupurile carbonizate. Erau în pat unde adormisera sau leșinaseră de atât cât băuseră în ziua aceea. Sătenii au încercat să stingă focul cu găleți de apă, scoase din fântână, dar nu au reușit.
Anca a venit dimineață in fugă să vadă casa lor care arsese și a fost așa de îngrozită că a văzut trupurile înegrite și arse ale părinților ei, încât mult timp a rămas șocată. Nu a mai putut să vorbească din acel moment. Mătușa a luat-o definitiv la ea și a dus-o la doctor la oraș să vadă ce se poate face pentru ca fata să vorbească din nou. Doctorul a spus că fizic este sănătoasă dar a suferit un șoc emoțional prea puternic și acesta i-a declanșat această muțenie .Tot doctorul a mai spus că este posibil să își revină, sau nu .
Mătușa s-a întors cu ea în sat și cu ajutorul preotului și a câtorva săteni i-au înmormântat pe cei doi soți arși. A fost tristă înmormântarea, doar câteva lumânări și flori aduse de o femeie, i-au însoțit pe cei doi iubitori de băutură .
Fata a mers în continuare la școală, dar nu s-a mai prins mare lucru de capul ei. Prin clasa a șaptea a început să muncească și ea prin sat la strâns de fan, la plivit de buruieni, sau la recoltat de legume, porumb. Aducea ea câțiva bani în casă alături de mătușa Floarea ca să aibă ce pune pe masă .
A venit toamna și a început strânsul porumbului, fata mergea și ea alături de alți săteni și strângea știuleții într-o mare grămadă și apoi îi depănușau . A doua zi urma să vină tractorul să încarce în remorcă porumbul.
Într-o zi a obosit mai tare decât în alte zile și s-a dus într-un loc unde fusese cules deja porumbul de s-a culcat pe niște coceni. Oameni când s-a înserat au plecat la casele lor. Fata însă era prea obosită, a dormit până la lăsatul întunericului. Când s-a trezit și-a dat seama că e singură așa a rămas lângă grămadă de pănunși și cea de știuleți. I-a fost frică să plece în sat pe întuneric, să nu cadă în vreo groapă, a rămas pe loc.
După ceva timp, era noapte deja a văzut farurile unei mașini apropiindu-se, pe moment s-a gândit să iasă dintre pănunși și poate o duce omul acela dacă o recunoaște în sat. Numai că omul nu era de pe la ei din localitate, nu a văzut-o și cum ea nu a scos nici un sunet, nu a știut că ea îl privește din întuneric. Farurile băteau spre grămadă de coceni, căci omul acesta venise la furat de porumb.
A deschis fără frică portbagajul și l-a umplut cu cocenii strânși de săteni. Apoi a mai umplut și doi saci mari și i-a pus pe bancheta din spatele mașinii. Fata speriată de el, a stat ascunsă fără să facă vre-un zgomot până când hoțul a plecat cu mașina lui plină cu munca oamenilor. Anca a rămas acolo ascunsă și când el a întors mașină spre șosea ea a văzut bine numărul de pe plăcuță. L-a scris pe pământ să nu îl uite. A stat toată noaptea acolo, tremurând de frig si de frică.
Mătușa a crezut că este la coana preoteasa, uneori fata o ajută pe această la treburi și dormea acolo peste noapte Când s-a luminat de ziua, Anca a luat-o la fugă și s-a dus direct la casa preotului. Avea lacrimi în ochi și încerca să spună: - hoțul! -hoțul !!!
Coana preoteasă cu răbdare i-a zis să scrie pe o foaie ce s-a întâmplat. Era foarte mirată căci erau primele sunete scoase de fată de când îi muriseră părinții arși în incendiul acela.
A scris fata pe foaie, cum ea a adormit pe seară și când era deja noapte s-a trezit. A venit apoi un om necunoscut cu o Dacie albă și a luat din grămadă mare de știuleți până a umplut portbagajul și doi saci mari a pus pe bancheta din spate. A scris apoi numărul mașinii și a mai scris cum arată omul și cum arată de înalt .
Preotul și preoteasa au mers cu fata la secția de poliție și foaia fetei a fost dactilografiată, ea a fost pusă să o semneze apoi. A venit mătușa ei și au mers împreună acasă. Polițistul a anunțat despre furt, în noaptea următoare s-a organizat o pândă. Pe la ora 21 a apărut din nou Dacia albă . A fost lăsat omul acela să umple portbagajul apoi fotografiat, că să existe dovada furtului, au apărut polițiștii și l-au dus pe om la secția de poliție. În aceeași seară au chemat-o și pe Anca să îl recunoască pe om, dacă el fusese cu o seară în urmă . Fata a venit însoțită de mătușa ei și de preoteasa. A arătat cu mâna spre om strigând din nou -Hoțul ! -Hoțul !
A fost trimis în judecată și a luat 5 ani de închisoare pentru furt calificat . Pe fată în cadrul unei serbări la Căminul Cultural primarul a premiat-o cu o suma de bani și a fost fotografiată și postată la avizierul poliției ca un cetățean model al satului .
Primărița, femeie cu suflet bun care lucra la oraș, a dus-o la logoped câteva săptămâni cu mașină până când această a reușit să lege din nou cuvintele . Din toamna s-a înscris din nou la școală și apoi a mers și la liceu .
Mătușa ei era foarte mândră că a crescut așa de frumos și bun , stiind că va ieși din ea un om de mare calitate .
(după un caz real .)  
  
Referinţă Bibliografică:
Anca Dragu  / Gabriela Maria Ionescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2625, Anul VIII, 09 martie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Gabriela Maria Ionescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gabriela Maria Ionescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!