CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Povestiri >  

Mari`
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Mari'O
Pe fata soților Olar o chema Mărioara dar ei îi plăcea să i se spună Mari. Pe toate caietele și cărțile de școală se semna Mari'O. Mama ei , Valerica pierduse o sarcina la aproape 7 luni, copilașul se născuse mort cu cordonul ombilical strâns înfășurat în jurul gâtului când Mari avea numai 7 ani și urma să intre la școală . Acest lucru afectase întreaga familie, căci mama a plâns mult după acel copilaș ce nu a avut o șansă la viață . Ar fi trebuit să îl cheme Cristian că s-ar fi născut de Crăciun . Pentru că d-na Valerica fusese copil unic la părinți și tânjise mult să aibă o sora sau un frate cu care să se joace . Deși colonelul Iordan tatăl ei îi oferise tot ce era mai bun în anii aceaia grei de comunism , Valerica a promis că fata ei nu va crește singură, oricâte riscuri vor fi .
În vara lui ' 89 când Mari avea 13 și jumătate , mama Valerica a rămas în sfârșit însărcinată după îndelungi așteptări și speranțe. Sarcina grea, căci avea gemeni, pe Mari o îngrozea așteptarea nașterii celor doi copilași căci își dădea seama că uneori lucrurile nu merg cum ai dori .
Ea crescuse acum și aflase despre cum funcționează aparatul reproducător la femei . Era speriată de menstra lunară când se simțea rău și suferea mult .Își jurase într-un fel în sinea ei că nu va avea copii și nu va trece prin durerile nașterii .Dar asta era secretul ei intim .Nașterea gemenilor , când ea era în pragul examenului de admitere la liceu îi cam încurca viață și ritmul de învățat .
Mama nu se simțea deloc bine și bunicii au trebuit să vină să locuiască și ei în aceeași casă cu soții Olar . După cezariană Valerica a fost foarte deprimată .Fiind anii 90 lumea nu vorbea de depresia postpartum și nici măsuri nu se luau pentru a ameliora starea femeilor . Așa că mama o ducea pe picioare cum putea, uneori dormea toată ziua și bunica se ocupă de cei mici ajutată de tată și de colonel ..
Colonelul Iordan a apelat la un bun camarad stabilit în Germania de îi trimitea lunar scutece și lapte praf pentru cei doi nepoți gemeni pe nume Gelu și Matei .S-a schimbat mult viață familiei Olar după nașterea gemenilor . Mama Valerica după operația de cezariană nu a avut deloc lapte, avea uneori momente când credea că nu este o mamă bună pentru că nu îi poate alapta pe băieți. Toți cei din casă: soțul , fiica Mari și părinți Jeni și Dan Iordan (colonelul ) cum îi spuneau toți se străduiau ca să nu fie toată greutatea pe umerii mamei .Stabiliseră sarcini precise astfel ca treburile casei să fie făcute prin rotație la fel curățenia și pregătirea mesei .Tatăl făcea aprovizionarea de două ori pe săptămână , bunica Jeni îi scotea dimineața la plimbare când nu ploua și nu bătea vântul , iar seara îi plimba Mari și cu bunicul Dan . Baia o făcea tatăl la ora 20 . Primele 3 luni au fost mai grele dar apoi s-a instalat o rutină și fiecare știa precis ce are de făcut .Valerica mergea la o doctoriță psihoterapeut săptămânal . Lua ceva antidepresive și multivitamine . Cu tot ajutorul constata că îi cade părul destul de mult și uneori nu putea să doarmă fără de pastilele de somn . Copii erau buni și nu plângeu nopțile . Atunci când trebuiau să mănânce dădeau un mic semn ca niște pisici miorlăiau un sunet, bunica și bunicu le dădeau biberoanele calde cu lapte praf .  
  
A trebuit să se tundă scurt mama și pentru că avea zone unde nu mai avea par deloc a trebui să cumpere o perucă asemănătoare cu părul ei blond . Ca să nu se simtă rău cu noua tunsoare, au hotărât Mari dar și bunica Jeni să se tundă și ele foarte scurt . Uneori tata glumea că sunt numai băieți în casă lor ...Mari, mai avea câteva săptămâni și trebuia să completeze fișa de înscriere la liceu . Au stat mult cu toții de vorbă și au întrebat-o ce meserie ar preferă să facă . Ea a spus că ar vrea să îi învețe pe copii limbi străine sau muzică .
-Excelență idee a spus colonelul !...Ai putea urma liceul pedagogic și apoi mai departe .
Mari a intrat cu notă mare la liceul pedagogic și deși se îmbrăca mai sport sau chiar ca un băiat era apreciată de colegele ei pentru bunătatea inimii ei .
În continuare viața lor de familie reunită se învârtea în jurul celor mici . Bunicii era de bază în casă și relațiile colonelului îi ajutau în multe situațîi .
Valerica a trebuit totuși să se interneze trei luni într-un sanatoriu psihiatric pentru un ajutor substanțial . Au trecut mai greu cele trei luni, dar schimbatea era evidență și Valerica era cu mult mai optimistă, mai bine emoțional . Și părul îi crescuse foarte frumos fără să îi rămână urme de la alopecia cu care se confruntase. Tatăl era foarte bucuros că soția lui e bine și bebelușii învățau să spună "mama" deja . Anul a trecut intrarea lui Mari la liceu cu o notă foarte bună a adus încă un motiv de bucurie în familie . Acum știa că lucrurile vor fi în sfârșit bine . Când baieții s-au ridicat și au început să meargă, au hotărât ca mama să iși reia serviciul și pe băieți să îi ducă la creșă . Astfel și bunicii puteau să se întoarcă acasă la ei urmând a-i vizita sau invita la masă în weekend . Schimbările au fost de bun augur și mama Valerica întoarsă la servici se simțea foarte bine . Nu mai era nesigură pe ea și vedea clar că copii sunt bine îngrijiți și progresează iar lui Mari îi place la liceu .
Singură nemulțumire a mamei era faptul că Mari preferă hainele și atitudinea băiețească și că într-o discuție foarte serioasă între mama și fiica ea a spus că nu vrea să să se căsătoarească și nici să aibă vreodată proprii ei copii , pe care ea să îi nască sau să îi alăpteze .  
  
-Cum așa a întrebat-o mama? Dar ce ai vrea să faci cu viața ta ?  
  
-Nu îmi doresc o familie a spus fața !  
  
-Nu vreau să fiu o soție, la cratiță !
-Eu va am pe voi și îmi ajunge .  
  
-Cel mult voi adopta un copil , dar nu vreau să fiu mamă niciodată .  
  
Mamei i-a dat de gândit acest lucru și a a discutat cu tata despre teama fetei de a aduce pe lume copii și ce ar fi de făcut în acest sens. .Tatăl a spus să îi dea timp pentru că este încă în creștere și vor vedea atunci când va fi cazul ce e de făcut .Anii au trecut și Mari își păstra ideea de a fi singură . Se purta cât mai masculin posibil și într-o zi a deschis discuția că ar vrea să facă o schimbare de sex într-un viitor în strainatate cu ajutorul material dat de colonel ....Mama a simțit că leșina când a auzit pentru prima dată această ideea, complet anormală cum i se părea ei. Tatăl nu a fost împotriva, nici bunicul și bunica . Mari căuta pe internet toate datele și etapele prin care trebuie să treacă pentru a își schimbă sexul și tratamentul hormonal dar și cel psihiatric necesar . Mama a trebuit să cedeze în față celorlalți și accepte că era ceea ce își dorea față ei .După terminarea facultății de filologie Mari a plecat în Olanda pentru a începe etapele prin care trebuia să treacă pentru a își îndeplini acest vis . Simțea că trupul de femeie nu i se poriveste deloc .  
  
Va urma ....  
  
Referinţă Bibliografică:
Mari` / Gabriela Maria Ionescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2623, Anul VIII, 07 martie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Gabriela Maria Ionescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gabriela Maria Ionescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!