CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Povestiri >  

Poveste
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
O pasăre avea un om  
 
Un om frumos, înalt și drept cu ochii albaștri, ca și cerul cel minunat pe unde ea zburase mereu. Omul nu avea pe nimeni îi murise soția de tânără și apoi pe rând și părinții. Pasărea avea grijă de om cu cântecele ei, dimineața îl trezea să plece la muncă cu un tril vesel și îl însoțea zburând în cercuri pe deasupra lui până în stația de autobuz. Apoi seara îl vedea venind de departe și iar îl acompania până acasă. Și el avea grijă de ea, îi lăsa în fiecare zi 5 bobițe și un mic vas cu apa pe pervazul ferestrei ... Pentru că lucra la Regia de Apă, de multe ori când mergea pe teren căuta semințe de orice fel le aduna într-un sac de pânză și le depozita în cămară, că să aibă și pentru iarnă când pasărea nu mai găsea așa de ușor hrană.  
 
Când nu găsea nimic, pe unde avea deplasări, le cumpăra din piată de la Obor; chiar de la țărani, din acelea nestropite cu substanțe chimice.  
 
Pasărea știa instinctiv că omul ei este doar al ei, pentru că el nu era interesat de cântecul altor păsări. Și avea mereu această grijă să îi pună de mâncare de câte ori o vedea venind în zbor planat sau cântând langă fereastra lui. I-ar fi recunoscut glasul dintr-un milion de glasuri păsăresti , căci o știa decând era doar un pui mic și neștiutor.  
 
Omul păsării, stătea des pe bancă în zilele frumoase ca să o audă cântând, știa cu sigurantă că ea îi cântă doar lui și trilurile acelea se înălțau pană la Dumnezeu și la îngeri. Pe bancă își luă o carte sau un ziar, dar nu citea doar îi ascultă cântecele nemaiauzite. Și ea îi cânta, îi cânta din tot pieptul acela mic de încăpea toată în palma lui.  
 
Într-o zi nefericită omul a călcat din neatenție într-un cui ruginit înfipt într-o scândură și s-a înțepat în picior prin pantof. Nu a dat mare importanță acestui lucru, a strâns puțin cu degetele înțepătura să curgă sângele de acolo, dar nu s-a dezinfectat și nici la medic nu s-a dus. După trei zile piciorul lui s-a umflat ciudat de mult și s-a învinețit. A fost internat de urgentă în spital și tratat acolo pentru tetanos. Tratamentul, deși agresiv cu injecții puternice nu reușea să îi scadă nici inflamația și nici febra. Medici i-au spus că îi vor tăia piciorul cel vânat și umflat de sub genunchi.  
 
-Păi și eu cum voi mai merge apoi, a întrebat omul întristat?  
 
-Vom face o proteză și vei invăța să mergi cu ea. Se gândea mult în spital la pasărea lui, cine va avea grijă de ea de acum .  
 
A fost foarte greu pentru omul păsării, dar și pentru ea a fost greu căci nu îl mai vedea deloc chiar dacă făcea mereu ocoale lărgi deasupra casei lui. Au trecut două luni și omul a fost externat, după operația care i-a amputat piciorul. Pană la completa vindecare i s-a dat o pereche de cârje și umbla așa pe piciorul sănătos. Uneori îl durea laba piciorului și glezna care fuseseră tăiate, erau dureri fantomă îi spuseseră medicii, atunci lua pastile de durere..  
 
Când omul a ajuns acasă, prima grijă a fost să pună 5 boabe de grâu pe pervaz și un vas cu apă. Pasărea a venit imediat ca la un semn, parcă îl așteptase în tot acest timp. Și i-a cântat ore întregi și zile întregi bucuroasă că omul ei era din nou acasă. Acum, la el, venea zilnic o asistentă să îi verifice rana cum se vindecă și să facă exercițiile de recuperare, omul a rugat-o să cumpere grăunte de la obor nestropite pentru pasărea lui, căci vine iarna.  
 
Pană a dat înghețul, omul a primit și o proteză din lemn ce se prindea cu un ham de restul piciorului. Nu a fost ușor să învețe să o folosească dar s-a străduit. Toată iarna a țopăit prin casă cu proteza atașată pană când încetul cu încetul, a învătat să se sprijine bine în ea. Primăvara l-a găsit pe om vesel la plimbare cu noul lui picior din lemn. Se pensionase între timp pe caz de boală, dar se străduia să fie incă activ.  
 
Mulți ani a mai trăit omul păsării și multe primăveri s-a bucurat de puișorii ei care cântau așa de frumos pană când învățau zborul și plecau să își facă cuibul lor.  
 
Într-o zi însă pasărea nu s-a mai întors la fereastra unde era asteptată. Omul ei a fost trist așa de trist că nu a mâncat o săptămană de durere în suflet, mai nimic. Au venit alte păsări să îi cânte și să primească semințe de la el, dar nici una nu i-a înseninat viața cum o făcuse ea!  
 
Referinţă Bibliografică:
Poveste / Gabriela Maria Ionescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2587, Anul VIII, 30 ianuarie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Gabriela Maria Ionescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gabriela Maria Ionescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!