CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Povestiri >  

O prietenie neobișnuită
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
O prietenie neobișnuită
Domnica Dinu împlinise 6 ani în iarna aceea. Pentru că tăticu' fusese convins să își ia concediul de odihnă în decembrie ea nu a mai fost trimisă la bunici ci a stat acasă cu tati . Zilele treceau frumos , tata meșterea tot felul de lucruri din lemn și ea stătea pe lângă el curioasă .Tatăl fetiței era maistru lemnar dar avea talent deosebit la desen și știa să execute după propriile schițe imagini decorative cu furnir divers ca textură și culoare apoi le asambla și le dădea cu lac. Avea acum două comenzi de terminat până de revelion: o masă joasă de servit cafeaua cu model de furnir în centru și un chenar cu frunze și flori ...iar a doua comandă era o veioză tot din lemn cu motive florale .
Domnica mergea la grădiniță și după-amiază dormea două ore . După serbarea de final de trimestru a rămas în vacanță . Încă nu ninsese deloc în iarna aceea .Tata îi lustruise tălpicii saniei și îi promisese că vor construi împreună un om de zăpadă dacă va ninge . Domnica sau Ica cum îi spunea bunica și bunicul de la țară, îl iscodea pe tati cum va fi omul de zăpadă și din ce îi vor face nasul ochii gură și căciula de pe cap ...În mintea ei , știa că desenase la grădiniță un astfel de om dar ar fi vrut ca acesta pe care urma să îl construiască împreună cu tati să fie unul deosebit . Și mama îi promisese că îi va da un fular roșu să i-l lege la gât .
Pe 17 decembrie tata a fost la Obor și a cumpărat un purcel de aproape 90 kg. Trei zile au lucrat părinții să pregătească carnea, șunca și cârnații . Apoi în patru zile urma să fie Crăciunul ! Domnica se ruga seară de seară la culcare ca să ningă . Pe 24 decembrie a început să ningă încă din zori până pe la prânz zăpada ajunsese de vreo 30 cm ...
Tata a ieșit cu lopata să dea zăpada din față casei, iar fetița să se joace în curte. După o oră și jumate au intrat în casă că li se udaseră mănușile și încălțămintea . La prânz s-au odihnit și pe la 16 au ieșit din nou la zăpadă. Era prea afânată pentru a putea construi omul mult visat de copilă. Dar au curățat calea de acces și au adunat-o într-o grămadă .Tata a tras fata cu sania și s-au jucat cu bulgării. Când s-a inserat luminile de pe stradă făceau să strălucească minunat albul întins peste case și în curțile oamenilor . Casele păreau date cu frișcă ca și prăjiturile ...
A doua zi au ieșit în sfârșit pregătiți să facă un om de zăpadă. A fost foarte interesant tot procesul . Au făcut la început împreună doi bulgări uriași . Cel mare a fost baza apoi al doilea corpul . Capul l-au făcut ușor și l-au pus peste al doilea . O mătură veche a fost montată ca și o mână . Pe cap i-au pus o cutie de tablă fără mâner ce o foloseau părinții să pună apă la găini . Nasul un morcov și ochii din cărbuni rotunzi tip brichetă . În locul gurii au pus felii de portocală ...parcă zâmbea acest omuleț construit cu mare drag de fată și tatăl ei , fularul cel roșu se vedea foarte frumos pe zăpada cea albă .
Patru zile la rând Ica s-a jucat și dimineața și seara în jurul omului de zăpadă, îi pusese chiar și un nume Sandu, cum se numea unul dintre colegii de grădiniță. Vorbea cu el și dansa în jurul lui . Îi mai aranja fularul , mătura sau cutia de pe cap . În aceste 4 zile a fost foarte fericită de acest dar al iernii. Seara se gândea ce povești să îi povestească lui Sandu a doua zi .
După câteva zile însă timpul s-a încălzit cam brusc și omul de zăpadă s-a topit , acest lucru a întristat-o pe copila .Tata a strâns matură , cutia morcovul și cărbunii și i-pus într-o cutie în beci . I -a promis fetei că vor construi un altul la prima ninsoare .
Multe nopți a vorbit cu el în visele ei de copil și apoi l-a desenat pe foi albe date de mama împreună cu creioanele colorate .
Au urmat multe alte ninsori dar Sandu a rămas unic în mintea ei  
  
Referinţă Bibliografică:
O prietenie neobișnuită / Gabriela Maria Ionescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2560, Anul VIII, 03 ianuarie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Gabriela Maria Ionescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gabriela Maria Ionescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!