CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Povestiri >  

O iubire de o vară la Istria ( face parte din volumul de debut în proză )
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Istria vara lui 2016 
  
Pentru Claude Lupin, fiu al unor viticultori posesori ai unei imense podgorii din sudul Franței, era a patra vară consecutivă pe care voia să o petrecă pe litoralul Mării Negre. Pasionat de pictură și frumos, cum tocmai absolvise Institutul de Artă Decorativă, acum el aplicase pentru înscrierea din toamnă la niște cursuri de Artă fotografică. Între planurile lui personale era și acela de a-și deschide o expoziție cu lucrări în ulei peisaje, portrete, câteva acuarele și guașe. 
  
De 4 ani, venea în fiecare vară în România în vacanțe. În primul an fusese în Maramureș și în trei luni vizitase toată acea parte făcând mii de fotografii și schițe pentru lucrările lui de pictură. Al doilea an îl petrecuse în Nordul Moldovei vizitând mănăstirile renumite din zonă dar și cetatea de scaun a Moldovei . 
  
Iașiul ca oraș important centru cultural pe traseu a fost un punct foarte interesant pentru el căci iubea mult cultura . 
  
A treia vară o petrecuse explorând Valea Prahovei, a vizitat multe din cetățile din zonă dar și cele două mărețe și enigmatice castele de reputație mondială ca și puncte de atracție: Peleșul și Castelul Bran. 
  
Anul acesta urma să stea la mare, făcuse rezervare la una dintre pensiunile de două margarete din localitatea Istria. Nu voia să stea la hotel și nici într-una din stațiunile cunoscute dar foarte aglomerate pe timpul verii, voia ceva simplu curat și o plajă cât mai sălbatică . Exact asta a găsit pe 15 iunie când a ajuns în localitate: "La Ani" era o pensiune cu 11 camere single și două apartamente care oferea cazare micul dejun și masă de prânz. 
  
Anișoara Petec se ocupă de întreaga pensiune plus de mesele oferite vizitatorilor împreună cu două fete angajate : una ca și ospătar , și cealaltă pe post de cameristă. Mai avea și o nepoată de la Alexandria în vârstă de 16 ani care era în vacanță, o ajuta la treburile pensiunii. Unul din nepoții ei din capitală se ocupase de prezentarea pe internet a locatiei și de rezervări în așa fel încât să aibă toată vara ocupată cu oaspeți. 
  
Soțul Mihai Petec avea o barcă cu motor și ieșea zilnic pe mare după pește și scoici,pe care fie le foloseau pentru masa de prânz sau când peștele era prea mult îl vindea la Cherhana.Toamna conservau din ceea ce prindea Mihai, fie la fum, fie la sare, sau la borcan; pentru iarnă căci pe timp de iarnă nu aveau alte venituri și nici la pescuit nu se prea ieșea. 
  
Lui Claude i-a plăcut localitatea din prima clipă, el iubea mult România și învățase destul de bine limba în celelalte veri petrecute pe aceste meleaguri; Istria era exact ceea ce își dorise liniște soare și mare. A ocupat una între camerele de la mansardă, cu baie propie și vederea spre mare. A plătit pentru trei luni cazare și masă. Avea acces la bucatarie, la mașina de spălat. Și-a instalat șevaletul lângă fereastră pe măsuța cu scaun rotativ, laptopul conectându-l la Wi-Fi- ul pensiunii. A cerut încă o măsuță pe care a întins culorile, pensulele și paletele. A făcut cunostiinta cu fetele: camerista și ospătara, cu Liliana nepoata gazdei dar și cu alți oaspeți ce erau atunci cazați la Anișoara. Claude s-a trezit a doua zi pe la 7 30' s-a bărbierit și a coborât la micul dejun. A servit o cafea mare și o omletă cu ceapă și roșii din grădină d-nei Ani, apoi a urcat în cameră a luat aparatul de fotografiat, telefonul, un prosop și loțiunea de plajă și a pornit-o spre mare . 
  
A stat mult în apă s-a bucurat de soare și de țărmul destul de gol la prima oră a dimineții. Apoi a făcut o plimbare mai lungă să vadă toată plaja, pe la ora 11 s-a întors la pensiune unde a fost certat de proprietară că a plecat fără pălărie și ochelari de soare . 
  
A făcut un duș rapid și a simțit a a stat cam mult pentru prima, zi pielea îi era deja roșie pe umeri și pe față . 
  
După masa de prânz, foarte gustoasă servită în salonul mare de la parter, împreună cu alți locatari veniți și ei la plajă s-a simțit foarte obosit și parcă îi era frig deodată. S-a băgat repede în pat, deși era învelit tot tremura, a sunat-o pe mama lui și aceasta l-a sfătuit să ceară urgent un medic, eventual ambulanța . A urcat la el d-na Ani să vadă ce pățit, l-a găsit cu frisoare , ars tot pe față, pe umeri, i-a zis clar : 
  
-Ați făcut o insolație destul de gravă ! 
  
-O chem pe d-ra doctor de la dispensar . 
  
Localitatea avea acum ca si medic de familie, o rezidentă în anul trei, o cheama Daria , avea 27 de ani. Ea a venit urgent de la cabinet, dar deja lui îi clănțăneau dinții. 
  
Daria a intrat, a cerut o pătură suplimentar de la cameristă, i-a măsurat tesiunea, temperatura, i-a ascultat inima, plămânii. Apoi a montat o perfuzie pe braț în care adăugat; un antiinflamator, un antitermic, 2 fiole de calciu gluconic l-a rugat să stea nemișcat 50 min să se goleascsă perfuzia. 
  
El a ascultat, încet încet s-a relaxat, nu mai tremura, simțea își revine nu mai tremura. Daria l-a uns pe unde era ars pe umeri, pe frunte, pe pomeți cu cremă pentru arsuri, i-a explicat de ce statul la soare excesiv din prima zi este foarte periculos . 
  
Claude era un bărbat fumos la cei 30 de ani , bine făcut cu ochii verzi, blond tenul alb, o privea printre gene pe tânara ce il readusese la normal. Multe fete visau să fie model pentru tablourile pe care le picta cu plăcere. Daria privea spre el cu observându-i liniile chipului. 
  
va urma 
  
Referinţă Bibliografică:
O iubire de o vară la Istria ( face parte din volumul de debut în proză ) / Gabriela Maria Ionescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2502, Anul VII, 06 noiembrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Gabriela Maria Ionescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gabriela Maria Ionescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!