CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Povestiri >  

Cerasela (Fragment din volumul de debut in proza)
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Patrea întâi  
  
Fuseseră colegi de clasa încă din generală. Au dat admiterea la acelaşi liceu şi au căzut din nou în aceeaşi clasă. În anul întâi Vlad stătea în banca din faţă căci purta ochelari de vedere; iar Cerasela într-a treia banca de la perete. Erau colegi buni , dar Vlad îi scria uneori biletele pe care le rupea apoi, căci nu avea destul curaj ca să i le dea. El cânta la ghitară şi uneori se gândea să compună un cântec special pentru ea . Avea de la un timp nişte emoţii mari când o zărea şi nici nu ridică faţă că să nu i se observe stânjeneală . Colegul lui de banca a observat că lui Vlad i se înroşesc urechile şi că se fâstâcea dacă trebuia să îi vorbească fetei faţă în faţă!
Ei îi plăcea însă, de alt băiat pe nume Dan, chiar de colegul lui Vlad de bancă. Dan nu îi dădea nicio atenţie ştiind că Vlad o place. A fost organizat un bal în luna decembrie în sala de sport a liceului. În seara balului după multe pregătiri Cera cum îi ziceau toţi colegii a apărut într-o rochiţă de culoare blue ciel strânsă pe talie şi lungă până deasupra genunchilor. Avea emoţii dar cum se dansa în cerc a intrat în ritmul celorlalţi . Spera să danseze cu Dan...măcar o dată. Ea îl căuta cu privirea pe Dan , acesta ieşise pe afară, aşa că l-a întrebat pe Vlad dacă ştie de ce nu a venit Dan.
Împreună cu Vlad, Cerasela a ieşit din Sala de sport -locul unde se ţinea balul, afară în curtea liceului să îl caute pe Dan . Muzică răzbătea până afară şi melodiile curgeau într-un ritm vioi. Vlad a încercat să susţină o conversaţie în timp ce îl căutau amândoi pe colegul ce ieşise să se răcorească. Dar timiditatea lui excesivă l-a împiedicat să spună mai mult de:
-Ce muzică frumoasă, au pus organizatorii pentru noi!
-Da, ai dreptae a răspuns ea cu gândul aiurea.
-Şi sala de dans, a fost frumos decorată, a mai adăugat ea.
-Cerasela, aş vrea să te întreb ceva, şi-a făcut el curaj într-un târziu!
-Da, desigur, ce este?
-Ai vrea să fim prieteni?? A întrebat el aproape tremurând de emoţie.
-Ce întrebare e asta, Vlade?
-Noi doi suntem prieteni, nu?? Ne ştim din clasele generale, am crescut împreună! A mai spus ea surâzând.
Tocmai atunci a apărut din spatele liceului şi Dan împreună cu o fată de la altă clasă, se ţineau de mâna şi părea că aveau un secret amândoi, au salutat şi au intrat să danseze. Cerasela surprinsă, s-a întristat deodată şi l-a luat şi ea pe Vlad de mână şi au intrat în sala de dans. Au dansat vre-o trei dansuri dar nu prea au mai vorbit. Plictisită şi prost dispusă de ceea ce se petrecuse mai devreme, ea l-a rugat să o conducă până acasă. Pe drum Vlad a întrebat-o ce voia să îi spună lui Dan .
-Nimic,absolut nimic! A zis ea tristă.
Ajunşi în faţă blocului fata i-a mulţumit şi a fugit în scară blocului. A trecut o săptămâna de la bal Cera îl rugase pe Vlad să o ajute uneori la matematică şi el făcea asta cu mare plăcere. Dan o ignoră total căci era prieten acum cu faţă cu care fusese în seară aceea la bal.
Zilele treceau destul de repede şi cu tot felul de activităţi specifice vieţii de licean. Vlad o conducea uneori până în faţă blocului şi aştepta să vadă că a ajuns în casă. Ea deschidea fereastră la bucătărie, îi făcea cu mâna şi atunci el pleca liniştit pre casă. Au făcut schimb de numere de telefon şi uneori îşi făceau unele lecţii la telefon sau doar îşi verificau rezultatele.
În vacanţa de iarnă au fost împreună de mai multe ori în oraş. El o ţinea de mâna dar ea nu se supără pentru că îi oferea un fel de protecţie. Colegii glumeau uneori şi insinuau că ar fi mai mult decât de atât...O prietenie ca a lor era aproape supra realistă. Nimeni nu -i credea că sunt doar prieteni şi nimic mai mult. Clasa a zecea însemna pregătire intensă pentru treaptă şi încercarea fiecăruia de a ajunge într-o clasa cât mai bună . Mulţi dintre colegii lor nu îi dădeau prea mare însemnătate şi voiau doar să se distreze cât mai mult. De aceea nu lipseau ceaiurile dansante aproape la fiecare sfârşit de săptămâna. Nici Ceraselei nu îi plăcea să stea mereu să înveţe, dar frica de examenele ce îi aşteptau plus presiunea exercitată de profesorii şi mai ales de părinţi o făceau să stea mereu focusată pe materiile pentru examene .
Vlad că un înger păzitor era mereu aroape . Ea ştia că putea să conteze pe el în orice clipă şi asta o făcea încrezătoare că va reuşi să ia note bune . Pe Dan îl uitase demult, acesta chiar se mutase la altă clasă .Vlad ducea o lupta interioară ce îl seca de energie , ar fi vrut să îi spună că reprezintă mai mult decât doar o prietenă dar ştia că asta poate însemna sfârşitul chiar al prieteniei lor dacă ea nu avea aceleaşi trăiri şi emoţii ca şi el . De aceea cuminte se străduia să nu lase loc sentimentelor şi să fie cât mai corect şi sincer totodată în prietenia lor.
În luna mai Cerasela a fost plecată împreună cu părinţii undeva în Ardeal, o săptămână la înmormântarea bunicii din partea tatălui. Pentru Vlad a fost tare greu şi a aşteptat-o cu nerăbdare.
Întoarcerea lor duminică la prânz a fost foarte obositoare şi fata epuizată s-a pus la somn şi a dormit 12 ore neîntrerupte .Vlad a aşteptat lângă telefon şi învins de oboseală a adormit şi el într-un târziu. Luni de dimineaţă a aşteptat-o în faţă blocului să meargă împreună la şcoală.
Ea, îmbrăcată în negru şi cu părul prins într-o panglică tot neagră; era aproape de nerecunoscut , tristă , plânsă şi obosită .
Vlad s-a apropiat de ea şi fără un cuvânt a strâns-o în braţe , o mângâia pe umeri şi Cerasela plângea . Au stat aşa câteva minute şi într-un final ea i-a zis :
-Mi-ai lipsit enorm zilele astea Vlade, credeam că nu mai ajung să vorbesc cu tine ! I-a povestit apoi, pe drumul până la liceu ce trist a fost la înmormântare, cum a venit aproape tot satul la pomană şi alte lucruri care o impresionaseră pe acolo. Dar timpul nu aşteptat şi cum mai erau doar două luni până la examene au făcut un plan cum să parcurgă tot ceea ce mai era de pregătit cât mai eficient.
Au incheaiat cu bine clasa zecea chiar cu note mult ai bune decât într-a noua. Examenele le-au luat amândoi dar din au fost repartizaţi în clase diferite . Cerasela a vorbit cu mama ei să meargă la directorul liceului şi solicite să fie mutată în aceeaşi clasa cu Vlad. Părinţii ei ştiau că fuseseră de mici copii colegi de clasa şi mai ales a Vlad o ajută uneori când ea nu înţelege la matematică. Aşa că a fost în audienţă şi a transferat-o în aceeaşi clasa cu el.
Vacanţa de vară i-a răsplătit cu multe zile frumoase, mergeau la ştrand,jucau des rumy, citeau sau vedeau un film, exuberanţa, viaţă de adolescent fără griji prea mari.
A venit şi ziua lui de naştere, aşa că a invitat-o la o pizza în oraş şi a o prăjitură. Ea i-a cumpărat un joc nou de rumy şi o agenda violet drept cadou de aniversare. Când i le-a dat l-a pupat prieteneşte pe obraz. Au petrecut câteva ore plimbându-se şi povestindu-şi tot felul de întâmplări chiar din copilărie.  
  
Tare bucuros a fost Vlad în acea zi, simţea îşi va face curând curaj destul să îi spună că o iubeşte .  
  
Referinţă Bibliografică:
Cerasela (Fragment din volumul de debut in proza) / Gabriela Maria Ionescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2490, Anul VII, 25 octombrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Gabriela Maria Ionescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gabriela Maria Ionescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!