CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fragmente >  

Din dragoste de oameni
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
  
 
  
Anul 1985, de ceva vreme cunoscusem un cuplu pe familia Ion Anişoara şi Marian ce nu putea avea copiii; încercaseră ei cu tratamente şi cu mers prin staţiuni cu renume, mulţi ani dar nimic. Formalităţile de a adopta un copil erau mult prea greoaie la vremea aceea , ne intâlneam uneori în parc când eu ieşeam cu fiica mea la joacă iar ei mergeau cu căţeluşul la plimbare. Stătusem de multe ori de vorba pe tema asta. Mi-am permis să îi îndemn să meargă la orfelinatul de fete din KM 5 (aşa se numeşte locul) şi să ceară permisiunea directoarei de acolo să boteze o fetiţă, astfel încât să aibă o fină măcar dacă nu pot avea o fiică de acolo.  
  
Şi-au făcut curaj şi au mers în audienţă la directoare a orfelinatului de atunci, d-na Teodorescu. Aceasta le-a spus că în orfelinat sunt 11 fetiţe care nu sunt botezate la biserică cu vârstele între 5 şi 14 ani. Au fost foarte surprinşi să afle acest lucru. Au mers acasă şi s-au gândit mai bine cum să facă şi au hotărât ca în loc să plece în concediu în anul acela să fac un botez colectiv pentru toate cele 11 fetiţe necreştinate, acolo la biserica că să poată veni şi toate colegele lor de orfelinat. Preotul le-a sprijinit dorinţa şi a organizat chiar un fel de serbare în curtea bisericii pentru acest minunat eveniment. M-au invitat şi pe mine la botezul fetelor şi mi-au mulţumit pentru ideea ce le-am dat-o. A fost cu adevărat un eveniment unic în cartier.  
  
Naşii au făcut cumpărăturile, au luat din belşug dulciuri şi fel de fel de sucuri plus 11 torturi făcute la Cofetăria Crizantema pentru fiecare fetiţă câte unul. Mâncare au adus şi alţi credincioşi şi au fost chemate toate cele peste 80 de fete de la orfelinat împreună cu pedagogii lor, chiar acolo în grădina bisericii la un pahar de suc şi o felie de tort.  
  
Ceremonia în biserica a fost un eveniment, plină ochi aşa cum numai la slujbele de la Marile Sărbători erau. Preotul a chemat încă trei colegi şi au fost botezate toate odata , cele 11 fetiţe aliniate în ordinea vârstei lor. Naşii erau foarte emoţionaţi cumpăraseră pentru viitoarele lor fine câte o rochiţă frumos colorată câte o păpuşă pentru cele mici câte o carte de aventuri pentru cele mai mari. Slujba în sine a durat cam 40 de minute fetele au fost doar stropite pe cap cu apă sfinţită şi miruite fiecare la rândul ei, astfel că fiecare a mai primit un nume de botez Ana sau Maria după prenumele celor doi naşi Ana şi Marin. Celelate fetiţe frumos îmbrăcate cu codiţe împletite , cu panglici sau flori de câmp în par au aşteptat cuminţi şi curioase în biserica să se sfârşească ceremonia şi să mănânce bomboane şi tort. Erau oameni mulţi veniţi să asiste, parcă mai mulţi decât oricând. Un fotograf a avut permisiunea să facă fotografii şi una dintre fotografii a ajuns şi la ziarul local.  
  
După botez fetiţele fericite şi copleşite de emoţie s-au întors cu braţele pline de cadouri şi dulciuri. Şi celelalte orfane care participaseră la slujbă au fost fericite pentru că nu fuseseră de prea multe ori în biserică sau la o slujbă aşa de importantă.  
  
D-na directoare a discutat cu Preotul ca măcar odată pe lună acesta să participe în sala de festivităţi la o mică slujbă comună unde toţi copiii să meargă.  
  
De atunci fam Ion, mergea săptămânal să îşi vadă finele şi să petreacă timp cu ele. Când îi intâlneam în parc sau pe stradă erau fericiţi şi împliniţi căci acum lăsau ceva în urma lor.  
  
Exemplul lor l-au luat şi alte familii care cereau permisiunea să petreacă duminica după-amiaza acolo la orfelinat sau să organizeze ieşiri cu fetele în parc sau la vre-un muzeu şi chiar în excursii nu foarte costisitoare. La biserică era o cutie unde lumea putea aduce jucării, cărţi, dulciuri şi obiecte de îmbrăcăminte pentru orfelinat.  
  
 
  
Iubirea de oameni poate fi măsura trecerii noastre prin această viaţă , din inimă dăruiţi şi veţi fi răsplătiţi !  
  
Referinţă Bibliografică:
Din dragoste de oameni / Gabriela Maria Ionescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2384, Anul VII, 11 iulie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Gabriela Maria Ionescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gabriela Maria Ionescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!