CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fragmente >  

Întâmplări ...
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Anii '60 Năvodari, pe strada Vişinilor locuiau mulţi şi feluriţi oameni , unii mai înstăriţi alţii la limita sărăciei. Marieta era fiica unei croitorese şi a unui şofer, familIe foarte modestă, casă veche din chirpici cu două încăperi la numărul 13. Cezar în schimb era băiatul doctorului Luicu şi al tovarăşei învăţătoare Magdalena Luicu, familie înstărită, casă cu patru camere la numărul 10 şi Trabant. Dan Ionescu era fiu de muncitori mai avea trei fraţi mai mari, familie la limita sărăciei, locuiau în trei camere într-o casă ce stătea să cadă la numărul 99.
Cei trei copii erau prieteni încă de la grădiniţă nedespărţiţi, ceilalţi copii îi invidiau pentru prietenia lor şi chiar le puseseră porecla "Cei trei muşchetari". Au trecut prin multe împreună cât au fost în şcoală, Cezar fiind mereu favorizat fiind băiatul doctorului, dar pentru ei asta nu conta prea mult.
Au intrat cu note bune la liceu şi erau tot nedespărţiţi. La ceaiurile dansante Marieta dansa cu amândoi pe rând fără să favorizeze pe vreunul dintre cei doi băieţi. Şi la terminarea liceului tot împreună au mers la balul de absolvire. Doar că aici a fost o întâmplare stranie ce a dat mult timp subiect de bârfă colegilor lor. Băieţii au băut mai mult şi la un moment dat au dispărut pe afară, când au revenit un alt băiat i-a văzut sarutandu-se. S-a vorbit mult în cartier dar ei nu au comentat nimic despre asta. Nu era nimic de spus, ei au motivat că erau beţi şi se prosteau ...
Marieta nu a dat nici ea importantă, dar parcă prietenia lor se schimbase radical. În vacanţă de după bacalaureat ea se întâlnea doar cu Cezar căci pe Dan părinţii îl trimiseseră la bunici să ajute acolo la câmp undeva prin Vrancea .
În septembrie şi Cezar şi Marieta s-au angajat la canal unde primiseră repartiţie de la liceu.
Încet încet ei doi au devenit mai mult decât prieteni şi în decembrie s-au logodit. Nu se purtau însă că doi îndrăgostiţi ci doar se plimbau de mâna şi mergeau sâmbătă la film sau la plajă. Dan a rămas şi anul următor tot la bunici .
În vară părinţii lor s-au întâlnit şi au hotărât că în septembrie să le facă o nuntă restrânsă în familie. Au făcut nunta şi că să nu plătească chirie tinerii au locuit în casă doctorului Luicu . Banii strânşi la nuntă au fost băgaţi în două cecuri de 5000lei pentru maşină, căci Cezar îşi dorea tare mult să aibă şi el măcar o Dacie. La două luni de la nuntă Marieta, a rămas însărcinată. Sarcina a fost tare grea cu greţuri cu ameţeli şi leşinuri multe, ea fiind tare slabă şi anemică de fel. Când a început burtica să îi crească Cezar nu a mai dormit în acelaşi pat cu ea şi chiar o evita cât de mult putea.
Colegele ei de muncă mai bârfeau că ar fi luat-o doar aşa de ochi lumii că să aibă o nevasta şi că nu o iubeşte de fapt.Naşterea fetiţei le-a schimbat viaţă şi mai mult. Acum Cezar avea motive să nu vină seară direct acasă că nu suportă plansutul copilului . Socrii nu o agreeau nici ei prea mult şi din "săracă " nu o scoteau. Dar pentru că locuia în casă lor Marieta tăcea şi îşi vedea de copilaş.Iubirea pe care o aştepta de la soţul ei nu a venit niciodată , îşi iubea în schimb fetiţă. Acum Cezar nu mai făcea act de prezenţa pe acasă decât că să îşi schimbe hainele, bea mult cu băieţii şi dormea la câte unul pe apucare .
A intrat însă la facultate la fără frecvenţa la cererea expresă a doctorului că să devină măcar un subinginer şi el. Au tecut anii Marieta era cu fetiţă, Cezar la muncă şi la facultate sâmbătă şi duminică. Că să îl facă membru de partid şi să îi dea şi apartament a început din nou să se dea pe lângă Marieta .
Ea a simţit că este un interes la mijloc căci în restul timpului o jignea mereu şi era veşnic nemulţumit. Dacă nu se aranja şi nu se îmbrăca frumos când ieşeau pe undeva îi reproşa...,dacă se aranja şi ea un pic îi spunea că arată că o târfă. Nimic din ce făcea soţia lui nu îl mulţumea.
Şi socri erau foarte reci şi nici măcar fetiţă nu o lăsau în casă lor mare, doar în cele două camerute mici din spate şi în curtea din spate unde erau păsări. Revenirea lui Dan în oraş a înrăutăţit viaţă de familie a cuplului dar a readus prietenia lui . Cezar s-a zbătut şi l-a angajat tot la canal pe şantier. Au trecut vreo două luni şi Marieta a anunţat că este însărcinată. Cei de la muncă le-au dat apartament cu trei camere .
Cumva Cezar a convins-o pe Marieta să îi închirieze lui Dan apartamentul primit, iar ei să locuiască în continuare la părinţii lui. Deseori Cezar rămânea în apartament cu Dan nopţile când aveau mai mult de lucru sau când se întindeau la bere.
Dan în schimb era foarte atent cu Marieta. Aducea cadouri pentru fetiţă, prăjituri şi fructe pentru tânăra viitoare mămică.Tot el a cumpărat un pătuţ pentru copilaşul ce îl aşteptau cei doi soţi. Pe Cezar l-au făcut secretar de partid. A fost foarte mândru şi au făcut o mare petrecere. Părinţii erau tare mândrii de el acum şi îl considerau tare realizat. Într-un an avea să termine şi facultatea.
Într-o seară însă,Cezar a chemat-o pe Marieta la apartamentul închiriat lui Dan că să îi aducă bagajul pentru câteva zile că va pleca dimineaţă în delegaţie şi nu mai trecea pe acasă. Geanta era pregătită demult aşa că Marieta a ajuns în 15 min cu un taxi, numai că nu a sunat la uşa şi a intrat direct în casă.
Ce şoc a avut cei doi bărbaţi erau dezbrăcaţi în canapea şi se sărutau de zor. Marieta a aruncat geantă înspre ei şi a ieşit afară urlând disperată. De abia atunci a realizat care este motivul de soţul ei deşi se cunosc din copilărie şi oricâte lucruri frumoase a făcut ea pentru el, acesta nu era niciodată fericit.
În anii aceea de comunism nu se vorbea de homosexualitate. Cuplul Dan -Cezar dădea de bănuit, dar cum Cezar mascase totul prin căsătoria cu Marieta nimeni nu avea curajul să spună ceva . Acum însă nu mai putea rămâne ascuns nimic. Plânsul şi urletul ei au alertat vecinii, în câteva secunde au intrat peste cei doi care cu greu au înţeles ce se întâmplase şi nu apucaseră să tragă prea multe haine pe ei. A fost un scandal cum rar se văzuse sau se auzise în oraş, căci Marieta era isterică şi în plină criză de plâns. Atunci a avut şi ea curajul să strige în gură mare ce nemulţumiri avea faţă de soţul ei şi de familia lui care o umileau de ani de zile . După divorţ, la două luni a născut un băieţel frumos .
Dan şi Cezar au fugit spre occident în Olanda pe Dunăre cu o barcă de pescari. Părinţii lui Cezar au fost foarte afectaţi de scandal şi de divorţ.
Marieta şi-a crescut mândră copiii cu ajutorul părinţilor ei şi a refuzat orice ajutor de la familia Luicu .
(un caz real )  
  
Referinţă Bibliografică:
Întâmplări ... / Gabriela Maria Ionescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2324, Anul VII, 12 mai 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Gabriela Maria Ionescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gabriela Maria Ionescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!