CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Povestiri >  

Augusta
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Copiliţa bălaie, cu ochii ca de peruzea, moştenea clar frumuseţea şi isteţimea tatălui-inginerul constructor Ispas Dumitru. Mama, Elena sau Nuţi, cum o striga mereu soţul cu drag, era şi ea o femeie frumoasă dar destul de modestă în ceea ce o priveşte, căci nu se considera nici o frumuseste şi nici vre-o inteligenta. Fetiţa lor, ca o minune, apărută destul de târziu în viaţa cuplului, căci aveau deja 16 ani de căsnicie, era născută pe 1 August 1981 in zodia Leu. Îi puseseră acest nume mai mult la dorinţa tatălui care voia că fiica lui să fie o mică regină! Încă din primul an de căsnicie el declarase că va avea o fetiţă, ce va fi un copil unic, dotat de natură cu toate înzestrările posibile şi cu multe talente minunate. 
  
Hotărât fiind să îi ofere cele mai bune condiţii inginerul Ispas îi crease tot felul de jucării şi leagăne meşterite chiar de el. Tot el îi proiectase şi pătuţul în care va dormi dar şi un balansoar în care mama o va alăpta. Începuse să lucreze la toate de mulţi ani şi acum toate erau gata să o primească pe micuţa reginuţă. Camera ei era ca în reviste, decorată cu mult bun gust şi plină de cele mai fanteziste şi scumpe lucruri. 
  
Fetiţa creştea frumos, doar că uneori dădea dovadă de cruzime faţă de jucăriile care nu îi mai erau pe plac sau chiar faţă de vieţuitoarele din curtea lor. Drept urmare şi câinele şi motanul se fereau de furia ei, ea nu ezita să le tragă picioare cu pantofiorii ei cei noi dacă îi stăteau în cale. Nuţi deseori se supăra din acest motiv şi încerca cu bândeţea-i caracteristică să o înveţe să fie bună şi gingaşă. Inginerul lipsea deseori şi când se întorcea de pe şantier îi aducea fel de fel de lucruri in dar. 
  
Întoarcerile tatălui prilejuiau deseori petreceri în familie şi nenumărate motive pentru părinţi de a o prezenta pe frumoasă fetiţă gătită şi pregătită de recitaluri de dans sau poezii pe care le învăţase împreună cu mama. Era centrul atracţiei şi motivul de admiraţie al vizitatorilor. Uneori însă dacă ceva nu îi reuşea cum dorea se ascundea în camera ei şi stătea acolo supărată şi furioasă pe ea însăşi. Au înscris-o la grădiniţă după vârsta de 5 ani şi aceste probleme au captat valoare căci începuse să îşi terorizeze colegii mai slăbuţi sau mai puţin abili în activităţi. 
  
La una din întoarcerile tatălui, acesta, i-a adus în dar o coroană şi ea spus că ea va fi o regină. Acest dar al tatălui a mâhnit-o mult pe mama Nuţi, care se lupta zi de zi cu toanele şi mofturile fetiţei. I-a explicat soţului că nu este bine că îi face chiar toate poftele căci a devenit un copil dificil şi din ce va creşte din aceea este şi mai greu. A deschis de mai multe ori această discuţie dar vorbele ei se loveau de un zid. Fetiţa era destul de vicleană şi nu îşi arată supărările când tati îi aducea atâtea cadouri şi o plimba oriunde voia ea să meargă. În faţa lui era cuminte şi blândă. 
  
Au trecut ceva ani, fata mergea la şcoală şi avea o ambiţie foarte mare să nu fie depăşită la învăţătură de nici-un coleg. De aceea an de an lua numai premiul întâi. În clasa a şaptea, când a împlinit 14 ani, părinţii i-au organizat o frumoasă petrecere unde să îşi poată invita şi colegii. A fost o petrecere reuşită, erau multe fetiţe şi băieţi de vârstă ei, care îi aduseseră multe cadouri frumoase. Cu toţii aşteptau momentul în care se va dansa, Augustei îi plăcea un coleg pe nume Mişu (de fapt îl chema Mihai dar aşa i se spunea de către colegi). Tatăl cumpărase o camera de luat vederi pentru această ocazie şi încerca să prindă toate momentele serii respective. 
  
Augusta cu un glas regal i-a invitat pe doti la dans şi ea s-a dus să pornească muzică. Perechile s-au format pe loc şi când ea a revenit în mijlocul lor, Mişu dansa cu altă fată. A privit cu răutate cuplul care dansa fără de habar , apoi deşi un alt băiat a invitat-o şi pe ea la dans a refuzat stând inbufnată. Când s-a terminat melodia s-a apropiat de Mişu sperând că o va invita pe ea, era sărbătorită şi cea mai deşteaptă din clasa, Mişu în schimb s-a dus şi a invitat o altă fată. 
  
Inginerul Ispas urmarea tot ce se întâmplă şi oarecum a reustit să îşi dea seama ce se întâmplă în mintea fetiţei care suferea că nu este băgată în seama de băiatul pe care ea îl plăcea. Numai că era mai mult de atât la un moment dat i-a zărit în privire ceva asemănător urii şi chiar s-a speriat. A realizat că fetiţa lui cea atât de blândă, este de fapt în interior o altă persoană. După încă un dans Augusta a spus tare că este obosită şi că petrecerea s-a terminat. Copii s-au retras mulţumind părinţilor şi fetei că i-a invitat . 
  
Mama a rămas să strângă tot ce rămăsese pe mese şi să facă curat. 
  
Augusta a urcat şi ea în camera ei tot îmbufnată de indiferenţă lui Mişu şi ticluind acum planuri de răzbunare. A urcat şi tatăl odată cu ea, dar i-a dat timp să îşi schimbe rochiţă de gala în haine de casă . 
  
A întrebat-o foarte direct de ce este supărată, ea a surâs şi a spus că nu este decât obosită. 
  
-Bine, i-a spus tatăl, te aştept jos să vedem ce am filmat dacă vrei şi tu. Fata nu a coborât însă şi când mama a urcat, a găsit-o distrugând cadoul pe care îl primise de la Mişu. Atunci l-a chemat şi pe tata şi au avut prima ceartă destul de gravă din cauza comportamentului Augustei . 
  
A avut loc apoi o discuţie între cei doi părinţi destul de serioasă în care tatăl a recunoscut că făcuse o mare greşeală răsfăţând-o atât de mult pe copilă. 
  
Mama a propus să meargă toţi trei la un psiholog bun şi să încerce să repare ceva în al 12 lea ceas. Au făcut programarea şi au mers toţi trei acolo să discute care ar fi problema fetiţei. 
  
Au urmat cam trei ani şi jumătate terapia la psiholog , părinţii au primit nişte îndrumări pe care le-au respectat în legătură cu cadourile şi cu obiectele de valoare pe care le avea Augusta. Totodată fata a fost nevoită să înceapă să îşi ajute părinţii în treburile casnice şi în grădină. Nu le-a fost uşor deloc dar au reuşit odată cu trecerea timpului să o domolească pe tânăra rebelă. 
  
Au trecut anii a făcut şi ea o facultate tehnică şi datorită ambiţiei a terminat prima din promoţia ei. A mers să muncească şi acolo în câţiva ani a ajuns director. 
  
Referinţă Bibliografică:
Augusta / Gabriela Maria Ionescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2157, Anul VI, 26 noiembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Gabriela Maria Ionescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gabriela Maria Ionescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!