CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fragmente >  

La drum
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pornim la drum în zori pe drumul bine cunoscut de acum, de la Bucureşti spre Constanţa pe Autostrada Soarelui. Ieşim din Bucureşti destul de repede pe lângă Gara Căţelu şi ne înscriem cu mare viteză, poate prea mare pentru gustul meu, 160km /h; dar maşina de teren este făcută pentru un astfel de conducere. Panglica de asfalt urcă pe poduri şi coboară în văi. 
  
Pesaje schimbătoare se succed cu repeziciune, bucăţi de pădure cuprinse de rugina toamnei, câmpuri abia răscolite de discurile plugurilor, un cernoziom gras şi întunecat dar fertil pentru plante. 
  
Multe stoluri de păsări ce se hrănesc în brazdă cu râmele deranjate de discurile perfecte ce taie pământul în felii egale ...Sunt pescăruşi mici, cenuşii, veniţi de la Dunăre dar şi ciori mari negre sau pătate cu gri. Porumbei ce zboară rotund pe deasupra tractoarelor. Mai sunt şi graurii în stoluri mari şi negre zburând purtate de adierile vântului şi executând un fel de dans ciudat de valuri cu păsări întunecate şi flamande. Este destul loc pentru toate, câmpul generos le satură. 
  
Pătrate sau dreptunghiuri prelungi câmpurile divers colorate, sunt de un verde crud cele unde grâul a răsărit deja şi are câţiva centimentri înălţime. Aşteaptă prima zăpadă să le fie un fel de protecţie că o plapumă caldă, faţă de gerul ce urmează. 
  
Alte petice sunt semănate cu spanac verde cu foile grase şi pline de vitamine, ce va fi recoltat în câteva zile. 
  
Mai sunt şi porţiuni întregi pline de beţe de floarea soarelui dar şi mirişti ce sunt păscute pe ici colo de văcuţe negre cu alb dar şi de turme mici de mioare ce vin de la stânele mici de pe câmpuri. 
  
Fâşii lungi din pădure au rămas pe alocuri să despartă hotarele, mai sunt şi livezi de unde s-au adunat toate roadele, doar nişte gutui mai au fructe de culoare galben -verzi pufoase şi parfumate. 
  
Se văd şi copaci singuratici sau tufe mici răzleţe, colorate în galben de toamnă. 
  
Mă încânta mult defilarea pământurilor roditoare şi a peisajului de câmpie şi de deal pe care îl absorb sub pleoape în viteza maşinii . 
  
Uneori câmpul este străbătut de stâlpii de înaltă tensiune care de departe par un fel de litere ciudate ale unui alfabet al luminii, unite între ele prin cablurile lăsate de propria greutate. Este un loc de popas pentru păsări în drumul lor spre sud. 
  
Peste dealuri disting siluetele ciudate, drepte ale eolienelor albe, cu trei braţe ascuţite, rotite de vânt. 
  
Podurile: cel vechi cu o frumoasă arhitectură dantelată cu forme curbate ce plac ochiului şi cel nou drept şi cu grinzile drepte, uniforme şi rigide se întânlesc şi apoi se despart chiar deasupra fluviului şi a braţului Borcea. 
  
Oraşul Cernavodă destul de înfloritor şi plăcut privirii cu podul roşu arcuit peste Dunăre, întins peste mai multe dealuri. Apoi Centrala Nucleară cu turnurile ei simetrice construite de francezi în anii comunismului că şi Canalul Dunăre-Marea Neagră, unele dintre realizările măreţe ale epocii respective. 
  
Apoi dealurile şi podgorii pline de struguri cu viţă deja uscată pe alocuri. Apropierea de oraşul natal îmi da ceva fiori şi o stare de emoţie şi nerăbdare. Este locul unde m-am născut şi am crescut, locul unde am mers la şcoală şi apoi în viaţă. L-am părăsit de câţiva ani, dar îl port permanent în suflet. 
  
Oraşul pare schimbat şi totuşi nu este, în esenţa lui este aceeaşi aşezare, numită în vechime Pontul Euxin, oraşul în care a fost exilat poetul Ovidius şi unde a scris celebrele "Triste ", statuia sa cu faţa spre mare şi spatele spre oraş străjuieşte piaţa care îi poartă numele. Bătrână Cetatea Tomis cu ruinele ei expuse pe alocuri, cu parcul mare din centru plin de vasele mare de ceramică roşie, pentru păstrarea grânelor,vase rămase de la romani, cu Statuia Victoriei înaltă şi semeaţă. 
  
Portul febril de activitate, cu nave în danele de operare, dar şi cu altele aşteptând cuminţi în radă să le vină rândul la încărcare sau descărcare ; este o activitate ce nu ia pauză niciodată ! 
  
Oraşul mă aştepta cu ferestrele curate, larg deschise spre soare, cu flori la pervaze şi balcoane, cu oameni veseli pe străzi şi pieţe pline de zarzavaturi şi flori; aceleaşi străzi bine cunoscute pe care le-am străbătut atât de des la pas . 
  
-Bine te-am găsit, oraşul meu ! 
  
-Am venit acasă ! 
  
Referinţă Bibliografică:
La drum / Gabriela Maria Ionescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2126, Anul VI, 26 octombrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Gabriela Maria Ionescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gabriela Maria Ionescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!