CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fragmente >  

Sălcioara
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Copila fusese abandonată în maternitate pe întâi ianuarie 1980, cineva îi spusese Sălcioara pentru că avea ochii verzi că frunza de salcie primăvara, fetiţa era înăltuţă pentru vârstă ei avea părul subţire blond şi unduitor, mâinile şi picioruşele erau şi ele lungi că nişte beţe de salcie. 
  
În maternitate se şoptea că ar fi rezultat în urmă unui viol,aşa povestea o moaşă mai in etate că mama ei era Ana o fată de paisprezece ani dintr-un sat de lângă Dunăre, iar tatăl era un vecin venit ameţit bine de la cârciumă şi care voia să mai ceară de băut . Fata era singură acasă şi vecinul, tată a trei copii năvălise peste biata copilă care era şi cam săracă la minte de felul ei şi o violase . Ca să nu facă puşcărie că avea copii mici îi oferise o oaie tatălui fetei ruşinate cu condiţia să nu facă reclamaţie la poliţie şi să lase copilul în spital după ce se naşte . 
  
Fapt este că copiliţa a fost ţinută până la trei ani în maternitate şi apoi transferată la orfelinatul de fete din km 5 .Era tare slăbuţă şi cu pielea albă -străvezie , numele de Sălcioară chiar i se potrivea . Când a început clasa întâi direcţia copilulului i-a făcut certificat de naştere , pe certificat scria IONESCU SĂLCIOARA , născută la 01 01 1980 în Constanţa , în dreptul mamei era trecut ANA iar în dreptul tatălui o liniuţă . 
  
Fetiţă slăbuţă cu ochii verzi se străduia să înveţe bine deşi la ea nu venea nimeni niciodată în vizită.Nu primea cum primeau celelate fetiţe bomboane sau păpuşi de pe la rude , ea era a nimănui , nimeni nu o vrea. Îi plăcea să asculte muzică şi stătea uneori pe hol lângă sala de repetiţii a corului orfelinatului, tot acolo dansa uneori pe o muzică doar de ea auzită şi se unduia precum o ramură bătută de vânt desupra apei .Era fascinată de zborul păsărilor şi în recreaţii se uita deseori la porumbei şi la alte păsări ce zburau pe deasupra internatului . A terminat liceul cu media opt şi ceva ,a luat şi bacalaureatul şi în ziua când a împlinit 18 ani a trebuit să părăsească internatul. 
  
Nu ştia unde să se adăpostească dar atrasă de muzică a intrat pe uşa din dos a teatrului de opera şi balet . Femeia de serviciu ar fi vrut să o gonească dar nu a lăsat-o inima şi i-a dat voie să stea pe o saltea în debaraua teatrului plină de recuzita folosită în spectacole. Trebuia să îşi găsească un servici şi a dus la garderoba să întrebe dacă au vre-un post liber. Nu aveau şi în plus ea nu avea nici-o experienţă . Într-o zi d-l Oleg directorul teatrului a zărit-o şi a întrebat-o ce caută pe acolo .Ea s-a speriat şi cu ochii în pământ a spus: 
  
- Mie îmi place muzică şi aş vrea să îmi permiteţi să mai rămân aici până îmi găsesc ceva de lucru . 
  
- Ce studii ai, a întrebat-o ?? 
  
- Păi am terminat liceul şi am şi diplomă de bacalaureat . A stat pe gânduri niţel şi ia zis: 
  
- De mâine vei lucra la croitorie, la costume şi când eşti liberă să mergi la sala de dans , am să te învăţ să dansezi .... 
  
A lucrat ca şi ajutor de croitor vre-o doi ani , între timp d-l director îşi făcea câte o jumate de ora să îi arate paşii de balet. La teatru era în repetiţii Lacul lebedelor , premieră avea să fie în 1 noiembrie , corpul de balet repeta de zor în sala mare , D-l Oleg i-a spus să vină şi ea în fiecare zi după muncă acolo, echipată . Era visul ei de copila să danseseze că un fulg în bătaia vântului . Multe seri a urmărit repetiţiile şi apoi a fost pusă de d-l director să repete odată cu toate lebedele mici. I se părea ireal, un vis extraordinar ce se întâmplă zi de zi, deşi avea piciorele pline de băşici şi răni de la poantele satinate cu vârful tare din lemn, deşi era mereu vânătă în coate de la dese căzături, în rest nu simţea oboseală deşi uneori repetau până la ora 24 şi dimineaţă reîncepea muncă istovitoare la croitorie , se mutase cu Mărioara femeia de serviciu a teatrului şi plătea şi ea la chirie şi la lumina din banii de la croitorie .Luni grele de repetiţii şi a venit în final ziua premierei .Distribuţia de zile mari atmosfera de mare gala , televiziunea locală era prezenţa, Sălcioara pregătea costumele de zor cu mare atenţie căci erau albe de voal fin şi saten . 
  
A fost cel mai grandios spectacol pe care l-a urmărit cu sufletul la gură din culise printre faldurile grele de catifea . După o luna una din balerine a făcut pneumonie şi a trebuit înlocuită; mai erau balerine ce participaseră la repetiţii dar d-l Oleg a vrut să îi dea o şansă şi a invitat-o să îi ia locul fetei care lipsea. Toate emoţiile o îndemnau să fugă să se ascundă dar şi-a făcut singurică curaj şi a început repetiţia alături de balerinele mai veci ale teatrului . Muzică lui Piotr Tchaikovsky o purta într-o lume de basm . Şi a dansat din tot sufletul ei până când s-a terminat repetiţia .A fost înscrisă în corpul de balet şi nu mai lucra ca şi costumieră , acum era balerină . 
  
La umatorul spectacol pe afiş numele ei era scris mic pe ultimul rând . După spectacol d-l Oleg i-a spus : 
  
-Pe tine Sălcioara, am să te trimit să studiezi la academia de balet, am să îţi plătesc eu toate cheltuielile iar tu ai să îmi promiţi că te întorci aici când termini şcoala! 
  
-Va promit a spus fata solemnă , convinsă că acum viaţa ei chiar are o valoare .L-a îmbrăţişat pe acest om ce îi dăduse cea mai mare şansă posibilă şi i-a spus , 
  
-Dle Director, îi mulţumesc lui Dumnezeu că nu mi-am cunoscut părinţii pentru că aşa am avut şansă să va intanlesc pe dumneavoastră . 
  
- Promit să va fac mândru de mine ! 
  
Au trecut mulţi ani , fetiţa cu ochii verzi este prim balerină la teatrul din oraş , D-l Oleg a ieşit la pensie şi este uneori văzut mergând agale în baston condus la plimbare de tânăra balerină prin parcul oraşului . Ea nu s-a căsătorit niciodată dar a înfiinţat o şcoală de balet pentru copii din orfelinat şi pentru copii săraci ce nu puteau plăti ore să înveţe să danseze . 
  
Referinţă Bibliografică:
Sălcioara / Gabriela Maria Ionescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2066, Anul VI, 27 august 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Gabriela Maria Ionescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gabriela Maria Ionescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!