CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Povestiri >  

Perfecţiunea este o iluzie
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Perfecţiunea este o iluzie 
  
Am început clasa a V a într-o şcoală nouă cu colegi noi cu vecini noi (tocmai ce ne mutasem într-un nou apartament). Cu uniformă şi pantofiori noi de lac cu ghiozdanul nou şi el cu multe emoţii după ceremonia de deschidere am intrat in clase, ne ne-am ales câte o banca în care să stăm. Tovarăşa dirigintă a strigat catalogul încercând să ne cunoască chiar de la prima intanlire , mi-am auzit numele am răspuns frumos dar exact în acel moment cineva şi-a scăpat penarul pe jos cu mare zgomot, tot ce era în cutia aceea de lemn s-a împrăştiat pe parchet în amuzamentul colegilor .Tovarăşa l-a certat şi l-a întrebat cum îl chiamă , el a răspuns: 
  
- Mircea, în timp ce un coleg din spate îl tot împungea în fund cu un creion ce îl găsise pe jos să i-l înapoieze . 
  
-Stai jos şi fii mai atent ! 
  
Aşa a intrat în viaţă mea, Mircea , copilul cu ochii mari şi verzi şi cu un par incredibil de blond şi de creţ, dar lucrul care mă atrăgea cel mai mult era dintele lui din faţă ciobit la fotbal într-o ciocnire cu alt coleg . De aici i s-a tras şi porecla pe care a purtat-o cu veselie toată viaţă : Ciobitu' ! Multe lucruri şi întâmplări vesele ne-au înseninat copilăria datorită zâmbetului lui , Ciobitu' cum îi spuneau tiţi chiar şi profesorii noastri şi Mircea cum îi spuneam doar eu şi mama lui cum mi-a mărturisit mai târziu când eram la liceu . 
  
În copilărie observăm instinctiv că cu cât suntem mai cuminţi, mai ordonaţi şi ascultători cu atât recompensele sunt mai mari . Ne dorim să fim perfecţi, să ne iubească toată lumea, să luăm premii, să câştigăm întrecerile sportive, să răspundem mai bine decât ceilalţi la întrebări, la concursuri etc. Cei ce au un defect cât de mic sunt din start descalificaţi de părerea celorlalţi, la fel o păţesc şi cei ce sunt altfel prin părerea lor personală despre lume sau viaţă . 
  
La ora de dirigenţie aveam de răspuns pe o foaie de hârtie la întrebarea ce meserie am vrea să avem când vom fi mari şi de ce. Toate răspunsurile au fost interesante pentru dirigintă noastră ,cam toţi colegii voiau să se facă ingineri sau doctori , unii voiau să construiască diverse lucruri (în plin avant industrial şi de dezvoltare a oraşelor din timpul comunismului asta se "purta"), sau să vindece oamenii. Fiecare scrisese cât mai mult pe aceea foaie; nu ne-a pus note. Dar din grămadă de foi a extras-o pe cea a lui Mircea şi mirată l-a întrebat de ce vrea să se facă actor ??? 
  
-Că să fac oamenii să radă a răspuns el mândru , bineînţeles că s-a generat un ras general şi toţi şi-au bătut joc de el şi de dintele lui şi au ras mult timp dupa aceea , auzi actor ....hi hi . 
  
Amiciţia din copilărie s-a prelungit şi la liceu şi în multe rânduri mi-a fost cel mai aproiat prieten .El a făcut liceul de matematică dar şi-a păstrat visul de a fi actor, după liceu nu ne-am mai văzut dar îi vedeam deseori numele pe afişele teatrului Fantasio şi sincer mă bucurăm pentru el zicând :- ai reuşit Mircea , bravo ţie prietene ! 
  
Ultima noastră intânlire face to face a fost pe terasa Tomis, unde am mâncat o pizza şi am băut un suc împreună ; trecuseră mai mulţi ani, eram fiecare căsătoriţi, eu aveam doi copii el avea un băiat tot blond şi cu părul creţ... Surprinsă am descoperind când a izbucnit în ras în timpul discuţiei noastre, că îşi reparase dintii şi şi-i albise, arată incredibil blond bronzat, creţ cu părul blond lung aproape în ochi, dezinvolt şi vesel aşa cum nu-am intânlit pe nimeni ... Mă tot uitam la dintele lui şi mă apucă şi pe mine râsul de câte pătimise săracul în copilărie din cauza acelui dinte. Erau încă foşti colegi care îl strigau Ciobitu', ce ironie ... 
  
Mi-a spus cu ce colegi s-a mai intânlit, cine ce a ajuns şi am povestit o ora şi ceva . Am râs copios când mi-a oferit două invitaţii în loja teatrului la unul din spectacolele în care juca .Am fost şi a fost o reală încântare să îl văd jucând ! Nu am păstrat legătură şi viaţa ne-a dus în direcţii total diferite. 
  
Eu m-am mutat în Bucureşti şi după câţiva ani când mi-am revăzut o fosta colegă de generală am întrebat-o ce mai face Mircea . 
  
-Cine tu , Ciobitu ' ...?? 
  
-Păi nu ştii a murit acum 5 ani , a făcut infarct ... 
  
-Nu pot să cred, am răspuns, am izbucnit in plâns şi mi-am propus când merg dată viitoare la Constanţa să îi duc flori la mormânt . 
  
Îmi lipseşti mult MIRCEA , lumea este mai tristă şi mai imperfectă fără tine ! 
  
Referinţă Bibliografică:
Perfecţiunea este o iluzie / Gabriela Maria Ionescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2064, Anul VI, 25 august 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Gabriela Maria Ionescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gabriela Maria Ionescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!