CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Fantezie >  

Primul drum spre iubire ....
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Era prima zi a vacanţei de vară a anului 1978, zi mult aşteptată un an întreg . Ea -Găbiţa ,cum îi spuneau încă părinţii, deşi avea 14 ani împliniţi , era în plin proces de schimbare de la stadiul de copil la cel de adolescent ! Prezenţa încă de pe acum ,vizibilele semne ale unei frumuseţi ce va să fie :părul lung ,mătăsos şi blond că un lan de grâu copt unduind în arşiţa soarelui; ochii mari şi expresivi ,erau căprui în perfectă armonie cu restul fetei doar genele şi sprâncenele erau mai închise la culoare . Pielea translucidă purta urmele jocului în soarele de la mal de mare ....pistruii. Nasul de o formă aproape aristocratică era cel mai pictat cu mulţi pistrui , lucru care tare o necăjea; ar fi preferat un ten alb că spumă laptelui , dar nu prea mult că se lua cu joacă sau lectură şi uită de mică problema . 
  
Autobuzul prăfuit şi vechi , era plin ochi cu lume plecată cu treburi de acasă, erau şi tineri ce plecau în vacanţă la bunici sau alte rude .Tânăra stătea pe culoarul dintre banchete căci nu mai prinsese loc . Îmbrăcată frumos cu hăinuţele primite de la părinţi(doar mămică muncea de sezon pe litoral şi deseori cumpără de la "polonezi " lucruri frumoase pentru "faţă"!!); iar ea luase premiul al doilea la şcoală , nu era puţin lucru ! Deci, îmbrăcată într-o frumoasă bluziţă fină de batist, o fustă tot roşie cu o cureluşă împletită ce îi marca mijlocul subţire , iar în picioare sandale cu cireşe .... Îmbujorată de căldură şi de nerăbdarea de a ajunge cât mai repede ţinea în mâna o sacoşă în care avea câteva schimburi pentru cât va stă la Plopeni, aşa se numeşte satul bunicii ! 
  
Încă de la Constanţa autobuzul se umpluse de mulţi călători cu bagaje.Ea stătea în picioare între două femei plinuţe ce o înghesuiau , încerca să meargă mai în spate pentru a fi mai liberă .Pe două banchete faţă în faţă inghestuiti şi ei ,stătea un grup vesel de tineri , de liceu . Drumul era prost asfatat şi plin de denivelări aşa că la o smucitură mai puternică s-a trezit în braţele unui băiat ce stătea pe jos , era şi el blond şi avea cei mai albaştri ochi pe care îi văzuse ea vreodată.... ! 
  
-Scuză-mă, a spus faţă stângace, ridicându-se repede de unde aterizase , mai roşie acum şi decât hainele ce le purta cu mândrie .... 
  
-Te rog să mă scuzi,nu am vrut, spuse ea repede ! 
  
-Doru , spuse el privind-o curios ( colegii chicoteau dându-şi coate ce norocos e Doru astăzi frate ...) 
  
-Gabi ,spuse ea , dar părinţii încă îmi spun ,Găbiţa! 
  
-Dorutu 'îmi spun şi ai mei ,dar mie nu îmi place ! 
  
-Nici mie ,zise faţă înroşindu-se şi mai tare decât până atunci... 
  
-Ia loc, te rog, spuse el ridicându-se şi cedându-i locul.Drumul a continuat în tăcerea celor doi desprinsă de gălăgia din jur . 
  
Au mai urmat două sate şi al treilea urmă să coboare .Tânărul mai sigur pe el la cei 16 ani,stand drept lângă scaunul ei şi păzind-o că un gardian; o sorbea din priviri atent la toate detaliile făpturii fragede ce stătea strânsă pe scaun să ocupe cât mai puţin spaţiu să aibă şi el loc destul! 
  
Când turla bisericii a apărut pe cocoaşa unui deal, ea spuse rindicandu-se de pe scaun: 
  
-La prima ,eu cobor! Îţi mulţumesc pentru loc ! i s-a adresat ea, faţă sensibilă cu chipul aprins de ruşine.... 
  
-Nu ai pentru ce a spus şi el stânjenit de emoţia ei evidenţă... 
  
-Pă! a mai şoptit ea! 
  
- Pă! i-a răspuns şi Doru, Dorutu ' cum îi spuneau încă părinţii. 
  
Faţă a coborât grăbită, avea impresia că toată lumea din autobuz ştia ce simţea în pieptul tânăr, pentru prima dată în viaţă !Deşi ar fi dat orice să rămână acolo, până la capătul drumului, strângând în palmă mânerul sacosii cu haine; îi făcu cu mâna spre geam , bucuros i-a răspuns şi el , până când autobuzul vechi şi prăfuit de drumurile străbătute s-a pierdut în zare . Multe cuvinte i-au rămas nerostite în minte , mii de zbateri de fluturi captivi în interiorul ei! 
  
Referinţă Bibliografică:
Primul drum spre iubire .... / Gabriela Maria Ionescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2039, Anul VI, 31 iulie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Gabriela Maria Ionescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gabriela Maria Ionescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!