CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Versuri > Omagiu >  
Autor: Ligia Gabriela Janik         Ediţia nr. 1431 din 01 decembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Gabriela JANIK - CÂND SPUN ROMÂNIA...

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Când spun România, spun Basarabia. Prima încercare a fraţilor români de a se uni cu Ţara Mamă. Când spun România, spun Alexandru Ioan Cuza. Primul domnitor al Ţării Româneşti. Rostind România, rostesc Alba Iulia şi Marea Adunare Naţională de la 1918 prin care s-a făcut posibilă unirea Principatelor Române. Când spun România, mă gândesc cu dor la Transilvania, Moldova şi Ţara Românească. Trei flori unite într-o glastră pe harta ţării noastre, a căror parfum culoare şi existenţă, înfloreşte în inimile milioanelor de români.  
 
Spun România, spun Carpaţii....adăpost şi martor a luptelor vitejeşti din toate timpurile. Când spun România, spun Horia, Cloşca şi Crişan, adevăraţi eroi cu care ne mândrim. Spunând România, spun Mircea cel Bătrân, Stefan cel Mare, Mihai Viteazul şi toţi eroii ţării româneşti, cuprinşi într-un singur cuvânt: R-O-M-Â-N-I-A !  
 
Spun România, spun Dunărea cu apele sale învolburate ale cărei valuri au fost martore de-a lungul secolelor la înfrângerea celor care au vrut să ne cotropească ţara. Şi nu doar atât. România este cuvântul „Mamă” rostit din pieptul miilor de confraţi, fie că sunt rămaşi Acasă, fie că au luat drumul pribegiei dorindu-şi o soartă mai bună pentru ei şi copii, copiilor lor.  
 
Spun România, spun 1 Decembrie. Ziua care uneşte românii într-un singur gând, o singură simţire şi un singur dor. 1 Decembrie, este ziua în care cei departe de locurile natale, simt mai intens ca oricând durerea înstrăinării. Ochii înlăcrimează, înima suspină în ziua aceasta sfântă. Cu solemnitate, românii din întreaga lume, intonează Imnul Ţării împreună cu fraţii rămaşi Acasă. 1 Decembrie este ziua când cu emoţie şi dor în glas, spunem cu mândrie: „Şi eu sunt Român!” România cuprinsă între graniţe, de la Nord la Sud, Est şi Vest, a fost, este şi va rămâne o ţară independentă. Şi pentru independenţa ţării, niciodată nu vom uita că s-au jertfit mii de vieţi pentru apărarea ei.  
 
Doamne, strânge inimi lângă inimi în Adevăr şi în dragoste curată. Uneşte Te rog, Sudul cu nordul, Estul şi Vestul şi, dacă în drumul Tău mai întâlneşti o inimă singuratică de Român, aprinde, Te rog, flacăra unirii în ea ca să nu uite că este ROMÂN. Ziua 1 decembrie este ziua prin care „respirăm” mai mult ca oricând româneşte. De aici din depărtare mă cuprinde nostalgia dorului de casă şi cu drag urez tuturor românilor de pretutindeni, „La mulţi ani!”, „La mulţi ani, Românie!”  
 
Gabriela JANIK  
1 DECEMBRIE 2014  
Aldingen, Germania  
Referinţă Bibliografică:
Gabriela JANIK - CÂND SPUN ROMÂNIA... / Ligia Gabriela Janik : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1431, Anul IV, 01 decembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ligia Gabriela Janik : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ligia Gabriela Janik
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!