CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  

Gabriela CĂLUŢIU SONNENBERG - OUL NAŢIONAL
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Deunăzi mi-au picat ochii pe un citat grozav de sugestiv. Nu-i cunosc autorul, din păcate. Iată-l: „Spart din afară, oul marchează sfârşitul vieţii; spart din interior, tot el anunţă începutul. În concluzie, impulsul dinăuntru spre în afară este cel care ne aduce progresul.”  
 
Brusc mi-a venit în gând România şi, legat de emigraţia minţilor tinere şi a forţei calificate de muncă, mi-am amintit de polemica pe tema atragerii lor înapoi la vatră. Deşi sunt convinsă că, teoretic, experienţa şi cunoştinţele acumulate de indivizii itineranţi ar putea veni în beneficiul întregii societăţi româneşti, recunosc că nu prea cred în soluţia aceasta, ca model practic. Nu cred în metoda sanării din afară; pentru mine contrariul e un fapt dovedit! Şi nu se aplică doar la cazul României; principiul este valabil peste tot în lume.  
 
Dar ce legătură are asta cu oul? Ei bine, eu m-am obişnuit să accept cumva că energia care ţine lucrurile laolaltă în interiorul unui sistem e un fel de principiu de bază al legităţilor fizicii, o forţă a naturii, subtilă energie gravitaţională. Analog tensiunii capilare, ce-mpiedică lichidele să se reverse peste marginile recipienţilor lor, forţa aceasta menţine picăturile în forma lor globulară, îndesată până la refuz, în stadiul de pre-explozie. Sistemul este similar unui ou, autosuficient în rotunjimea lui imperfectă. Pentru că, aşa cum starea de agregare a unui popor, parţial stătător între graniţele unei ţări, este imperfectă, dar stabilă, la rândul său oul rămâne fidel formei sale vag eliptice, fără a tinde să se adapteze formei geometrice ideale, sferice.  
 
Polemica bazată pe clasificarea strictă a românilor în „plecaţi” şi „neplecaţi” porneşte din start de la o premiză falsă, considerându-i cumva statici şi vrăjmaşi unul altuia. E o abstracţie neconformă cu realitatea. Situaţia e mult mai complexă şi în continuă mişcare, precum românii, care adesea pleacă şi vin. Să nu ne limităm la a da astfel de verdicte de suprafaţă! Nici atragerea înapoi a celor din afară nu e o simplă ecuaţie, bazată pe mijloace de cointeresare materială. Nu numai salariul oferit unui inginer sau medic contează!  
 
Aşa cum membrana invizibilă, care împiedică un lichid să se reverse, se datorează unei tensiuni artificiale, de suprafaţă, şi problema pusă sub forma rămânerii sau părăsirii ţării este una de natură superficială. Cei plecaţi nu sunt excluşi din tot, ei doar asigură un fel de echilibru cu exteriorul, contribuind la acea subtilă „pojghiţă”.  
 
Ţara, analog modelului-ou, are nevoie de minimale impulsuri atât din interior, cât şi din afară. Atât de-o parte, cât şi de celalată a cojii ţării avem români animaţi de dorinţa de a progresa, separat sau împreună. Numai ei pot decide dacă şi când îşi perforează „pereţii” înconjurători. Cu alte cuvinte, dacă România ar avea nevoie să se „îmbunătăţeacă”, s-ar autoajusta. Dacă soluţia de ajustare e situată însă în afara ţării, înseamnă că nu ţine de ţară, deci nu îi este necesară.  
 
Evident că acesta e un sofism fals, dar l-am formulat intenţionat în scrisă, tocmai pentru a zgâria percepţia cititorului vigilent. Fireşte că, dacă românii de pretutindeni s-ar uni şi ar pune umăr la umăr la edificarea ţării, s-ar crea un efect de potenţare care, matematic vorbind, nu doar ar suma energiile lor, ci le-ar multiplica, ridicându-le probabil la pătrat. Dar asta ar presupune să acţioneze toţi la unison, într-o singură direcţie! Ori aşa ceva nu s-a mai văzut decât la comuniştii care pretindeau că planifică totul de la nivel centralizat. De fapt, ei nu făceau altceva decât să ne priveze de libertatea de a decide singuri încotro ne îndreptăm. Libera circulaţie şi libertatea de a decide fiecare ce anume preia şi ce ignoră din totalul valorilor vehiculate pe linia de demarcaţie dintre „înăuntru” şi „afară” e mai importantă, acţionând ca un filtru de selecţie, natural.  
 
Şi apoi, cum ar arăta un ou ridicat la pătrat? Nu cumva cubic? Cine-a mai văzut aşa ceva?! Vin eu acum şi susţin contrariul tezei readucerii românilor în ţară, riscând prin optimismul meu temperat, să contrazic mainstreamul indignat. Unii se vor repezi să mă atace, amendându-mi naivitatea. Dar ce să fac dacă întâlnesc din ce în ce mai mulţi idealişti când vizitez România? Să-i omit din ecuaţie? Ar însemna să falsific tabloul! N-am niciun motiv să-i ţin sub tăcere.  
 
Văd tineri care se încăpăţânează să rămână la vatră, în ciuda presiunilor din partea părinţilor, care-i încurajează să-şi caute viitorul prin occident. S-a întors lumea pe dos! Mai sunt şi saşi care n-au plecat din Ardeal, preoţi care slujesc în continuare prin biserici goale, medici care fac vizite la domiciliu etc. Despre ei prea puţin se vorbeşte!  
 
Ca să nu mai vorbim despre acei din ce în ce mai mulţi funcţionari şi medici, care nu neapărat din respect faţă de legea anticorupţie (auzi frate, s-a ajuns la români să se respecte legea!), ci şi din pietate şi bun simţ îşi fac datoria fără să aştepte favoruri adiţionale, refuzând „mici atenţii” şi motivând că există alţii, mai nevoiaşi decât ei. Să fie asta doar o cacealma regizată la nivel naţional? N-aş crede.  
 
Ei toţi induc schimbarea din interior, cea cu adevărat valoroasă. Numărul lor e în creştere, incontestabil. Ei sunt factorul prim de progres, ei sparg oul dinspre interior. Puiul care vegetează în stadiu embrionar sparge coaja oului în care îi e bine momentan şi nu mai vrea să rămână în stadiul de ou ştampliat, cum zicea Domnul Patapievici (cred). Albuşul amiotic-matern nu ţine de foame decât până la-nţărcat.  
 
Parafrazând răutăcioasa expresie „proşti, dar mulţi”, zic şi eu „puţini, dar cu scaun la cap” şi-mi pun speranţa în ei. În fond, nici puiul din ou nu e decât o mogâldeaţă, dar, dacă apucă la lumină, se poate face vultur. Nu-nseamnă că nu mai are cuib. E deopotrivă călător şi statornic, şi în mod paradoxal, face asta concomitent.  
------------------------------------------------  
Gabriela CĂLUŢIU SONNENBERG  
Benissa, Spania  
4 ianuarie 2018  
 
Referinţă Bibliografică:
Gabriela CĂLUŢIU SONNENBERG - OUL NAŢIONAL / Gabriela Căluţiu Sonnenberg : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2561, Anul VIII, 04 ianuarie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Gabriela Căluţiu Sonnenberg : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gabriela Căluţiu Sonnenberg
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!