CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Versuri > Cuvinte >  

Ţie, Măicuţă,

 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ab initio-cum ar spune latinul, nu vreau să stric ziua nimănui, mai ales acum, când „ partea feminină „ îşi aranjează ultimul retuş, după întâlnirea, din timp programată, cu cel mai solicitat hairstylist din oraş, şi, proaspăt întinerită la chip şi la trup, de două mâini „de aur” şi un new tratament chiar „ cool ”, când toată emoţia se-adună sfioasă-n strat subţire de rimel şi pusă bine-acolo, pentru show-ul cu striperi şi-de ce nu?-un pic mai mult alcool! Şi, chiar de voi supăra pe unii, eu, tot o spun : este ştiut, în familiile din care nu lipsesc bărbaţii ( că-i tatăl, soţul, fratele mai mic sau mai mare ), fără a fi fost scrisă vreo lege, „porţia” mai mare şi cea dintâi, de hrană, fără nicio discuţie ori vreo „revoltă” casnică – se-nţelege, El, Măria Sa Bărbatul o primeşte. Pentru că e bărbat, nu-i aşa? Are nevoie de forţă, de putere, de muşchi bine aşezaţi pe unde trebuie, mai ales, în zilele noastre când munca nu mai e ce-a fost...în rest...continuarea vă aparţine.  
Nu voi repeta ceva ce ştiţi : cam ce înseamnă „8 Martie”. Mă gândeam. E-poate-ziua în care femeile de peste tot uită sau vor să pară a uita, pentru câteva ore(vreo 24 la număr-se pare)că, prin Eva, ştiţi voi care! au fost şi ele alungate din „ Grădina Edenului „.Uită sau doar vor a uita doamnele şi domnişoarele lumii, cum şi pentru ce anume ?!  
Când auzim de-această zi, voit sau nu,ne gândim, în primul rând, la MAMA. Ei îi desenăm prima felicitare ( de care, mai târziu, ne amuzăm, fireşte ). Ei îi dăm prima floare, după ce „pe-ntâi” i-am prins, timizi, în piept, un mărţişor. Ei îi dedicăm prima poezie(spusă „poticnit”,pe-o scenă ). Ei îi dăm prima notă bună ori nu prea, ca s-o semneze în carnet.De mâna ei ne „ trece” febra şi visele urâte ni se liniştesc. Ei îi vorbim direct şi fără frică , de prima iubire ori de-ntâiul „eşec”. Ei îi dăm pruncii să ni-i crească „curat” şi firesc, ca şi pe noi, cândva, necăjindu-ne, câteodată, că-s prea răsfăţaţi de bunica.  
Şi...când „îi vine vremea” să plece...şi-a plecat...abia atunci începi a-ţi pune întrebări. Devii, brusc, cu adevărat, matur, un matur-orfan, care fie şi cu părul alb, simte dureros de personal, ce-nseamnă a–ţi pierde „rădăcinile”.  
Şi, Dumnezeu ştie, doar, cum îţi vine în minte, un vers de rondel (ştiut dintr-o carte ori dintr-un cântec trist) : „ Partir c`est mourir un peu „! Şi, pentru că ţi-e totul permis, nu-i aşa? printr-un mic „troc”cu topica , ia, uite ce-a ieşit : „ Mourir,c`est partir, un peu „!  
Fără-ndoială că-i aşa. Şi cel mai bine ştiu cei pentru care Mama n-a murit, a plecat, doar „ puţin”.  
Cu ea vorbim, în somn şi-n gând, când nu ne iese vreo reţetă ori banii nu ne-ajung. Şi, fără a fi în stare să ştim cum e posibil să primim de la ea un semn ,un sfat ori un avertisment( de e nevoie ). Şi, uite-aşa, chiar de-a spus-o însuşi Shiller : „ nu cu vorba se mângâie un suflet îndurerat ”- eu îndrăznesc a spune tuturor că MAMA, a ta, a lui, a ei, a lor, a noastră ( că-i aici ori „pe-acolo”, plecată), cine ştie? poate că ea este acel „punct de sprijin” cerut de Arhimede, pentru „ a pune pământul în mişcare”.  
Şi, de-aţi mai uitat din cele învăţate în casă, la şcoală ori la „ predica duminicală ” vi-l dau spre ţinere de minte, pe înţeleptul Thales: ” aşa cum te-ai purtat cu părinţii tăi, aşa aşteaptă-te de la copiii tăi ”- când spunea, el, acestea, oare...?  
Şi, cu toate că-i perimat şi chiar ridicol, uneori, celor ce ” au cum şi cui şi pot ” le spun să-şi aşeze aplecarea buzei, în fapt, pe mâna mamei, şi nu doar în salut. O fi mult? O fi puţin?  
Iar Mamelor ce-au fost şi nu mai sunt „pe-aproape”, mi-am zis, c-o lacrimă căzută, undeva, în tastatură, că lor nu le mai putem spune acum, prea multe, pentru că...doar „ un gând „a mai rămas din ele- un gând păstrat cu grijă, pus „ cuminte ”-n suflet, purtat mereu cu noi prin propria viaţă şi a celor ce vin după noi, ca exemple a „trecerii „ noastre pe-aici către-acolo...  
Nu.N-am dorit să întristez pe nimeni, taman azi. Chiar dacă unii nu-mi vor da crezare.Dar lor, Măicuţelor noastre „ plecate ”( pentru cât timp?-nu prea ştim, c-au uitat să ne spună ) lor li se cuvine, din partea noastră, a tuturor, în această zi, cel puţin un gând.  
Cât despre tine, cititorule...GO!...Carpe diem !  
Gabriela Blănariu 
Referinţă Bibliografică:
Ţie, Măicuţă, La mulţi ani ! ...iar ţie, Mamă, doar un gând ! / Gabriela Blănariu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1528, Anul V, 08 martie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Gabriela Blănariu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gabriela Blănariu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!