CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

Manualul dragostei pentru frumosul din om - Jocul de-a viața, de Vasile Chelaru
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Eveniment editorial la Bârlad 
  
Joi, 18 mai, în cadrul Zilelor Culturale ale Bârladului, comisarul-șef Vasile Chelaru și-a lansat cu succes cartea "Jocul de-a viața". În fața publicului numeros, volumul, care a fost adus în dar pentru cititori, a fost prezentat de prof. Gruia Novac, comisar Marinel Gîlcā și scriitorul Petruș Andrei. Salutarã prezența edililor bârlãdeni în salã! 
  
" Jocul de-a viața" - manualul dragostei pentru frumosul din om 
  
Sunt momente în care viața se joacã, ne așterne la picioare stânci sau flori, ne pune coroana regalā sau coroana de spini. Uneori urcãm munți alteori coborâm în cascade în jocul de-a viața dar atunci când rāmâne în urmã o carte, suntem învingãtori! 
  
Am primit în dar cartea "Jocul de-a viața" (Ed Sfera, 2017) semnatã de un autor învingãtor - Vasile Chelaru, despre care aflu, cu bucurie, din Postfața semnatã de prof Gruia Novac, cã și-a descoperit deja drumul în literaturã și nu are trebuințã de busolã. 
  
Fascinatã de ușurința cu care scrie, descopãr povestea jocului vieții, cutremurãtor, dureros pânã la luminã, lumina de lângã, din interior și de dincolo de noi. 
  
Aflu de la prieteni cã povestea nuvelei este realã. Povestea Màlinei... revelația bucuriei cu miros de citostatice, povestea sufletului care, în chinuri groaznice se desparte de trup, scrisã de un autor aflat el însuși pe culmea jocului de-a viața, pare scrisã cu lacrimi din cãlimara sufletului. 
  
Sub emoția primei rãsfoiri, rândurile mele sunt un îndemn la lecturã. Cartea va fi. sunt convinsā, un adevãrat eveniment editorial! Mā trimite cu gândul înapoi, în timp, în vremurile în care aveam vârsta eroilor tineri din carte și bântuiam librãriile sibiene în cãutarea volumului "Iarna când au murit cangurii" de Sorin Holban (1984). Sã sperãm cā și tinerii de azi vor redescoperi gustul lecturii! 
  
Atipic pentru scriitorul care provine din mediul uniformei albastre - Vasile Chelaru și-a încheiat recent cariera de comandant de poliție - "Jocul de-a viața" este un volum cu final anunțat și se înscrie în eșicherul romanului contemporan modern sub aripa N. Breban. 
  
Autorul pune pe tapet într-o poveste linearã, un destin tragic al unei liceene, bine marcat în timp și în spațiu, descris de la apariția bolii pânã la inevitabila moarte care închide cortina. 
  
Autorul creeazã în jurul eroinei personaje puternice de un realism covârșitor. Magician iscusit al cuvintelor, jongleazā cu stãri emoționale profunde. Cititorule, vei avea puternica impresie cā în pauza de lecturã vei întâlni o mamã într-o garã cãrându-și fata în spinare, sub ploaia de lacrimi din ochii ei sau într-o stație de autobuz va pluti o adiere de caldã îmbrãțișare a tinerilor îndrãgostiți. Ori vezi un tatã iresponsabil în drum spre crâșmã! Scriitorul mânuiește perfect limbajul fiecãrei categorii, stãpânind termeni medicali de specialitate sau metoda de comunicare a generației facebook. Întrevãd în spatele sudorii cu care își așterne cuvintele pe fila albã, o muncã de Sisif depusã în documentare. 
  
"Jocul de-a viața"... 
  
" Un joc secund, mai pur", spunea poetul Ion Barbu. O carte ca un rug aprins, în care, într-o simbolisticã plinā de culoare și forțã ca o bãtaie îngereascã de aripã peste asfințit, eroina în toatã splendoarea ei juvenilã este un "rug aprins pe un cub de gheațã"... 
  
O carte cu trepte despre care habar nu avem unde duc sau când urcã și când coboarā... 
  
O carte în care jocul de-a viața se joacā pe un singur zar, cu doi pioni: moartea și iubirea. Cine pierde? Cine câștigã? Moartea vine, își ia tributul și pleacã... Rãmâne iubirea și renaște ca pasãrea Phoenix. 
  
O carte magicã... Nu o veți citi de pe filele albe de hârtie ci de pe cer pentru cã e scrisã cu sânge pe nori și dupā fiecare cuvânt veți ridica privirea spre Dumnezeu... îl veți zãri mânuind frâiele destinelor. 
  
O carte cu final anunțat dar care nu ai vrea sã se sfârșeascã niciodatā... Ba chiar pe mãsurã ce se apropie de final, ai vrea sã se transforme în cartea de nisip infinitã imaginatã de Borges... 
  
Toatā admirația mea pentru felul în care autorul își structureazã volumul. 
  
Fotografia cu mine rāsfoind cartea este realizatã de poeta Dorina Stoica. 
  
Textul autografului de pe exemplarul meu este sugestiv: "Poetei Gabriela Ana Balan, cu sincerã prețuire pentru talentul și priceperea de a construi versuri care m-au purtat prin labirintul miraculos al dragostei, sensibilitãții și admirației" 
  
O carte în care învinge iubirea din interior, pentru oameni! 
  
"Sã consolidām atunci în memoria celor care ne-au cunoscut și iubit, ce este curat și frumos în noi", ne îndeamnã autorul dupã ce mãrturisește cã a scris cartea " animat de dragostea pentru oameni și calitãțile lor". 
  
Iar voi. dragi prieteni, nu mai stați pe gânduri și cãutați de citiți cartea pentru cã meritã! Sunt convinsã cā va ajunge pe treptele de sus! 
  
Mulțumesc cu prețuire și îi urez mult succes autorului, Vasile Chelaru, un om special. Sincere felicitãri! 
  
Fotografii de la lansare de carte, realizate de Timona Balmuș. 
  
Referinţă Bibliografică:
Manualul dragostei pentru frumosul din om - Jocul de-a viața, de Vasile Chelaru / Gabriela Ana Balan : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2340, Anul VII, 28 mai 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Gabriela Ana Balan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gabriela Ana Balan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!