CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  

“Artă, Tradiţie, Cultură” Însemnele Municipiului Bârlad, 2016
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Miercuri, 18 mai, Casa de Cultură “George Tutoveanu” din Bârlad a găzduit un eveniment cultural organizat de Primăria Municipiului Bârlad, Consiliul Local Municipal Bârlad, în parteneriat cu Asociaţia “Artă, Tradiţie, Cultură” Bârlad, în cadrul manifestărilor înscrise sub egida “Zilele Culturale ale Bârladului”. 
  
Vom spune din start că a fost un eveniment încununat de succes datorită manifestărilor cuprinse în program şi a invitaţilor înscrişi pe afiş: Viorica Ghenghea (preşedinta Asociaţiei “Artă, Tradiţie, Cultură”, artist plastic), Gabriela Ana Balan (poetă), prof. Petruţa Chiriac, prof. Gheorghe Clapa. 
  
S-a lansat revista “Artă, Tradiţie, Cultură” - numerele 1 şi 2 (2015) în paginile căreia se regăsesc scriitori valoroşi ai judeţului Vaslui. Revista se ridică la cote valorice şi prin grafica semnată de Viorica Ghenghea şi Valentin Bogdan Neagu. Descoperim un colaj fotografic reprezentativ şi recunoaştem, sub chipurile oamenilor frumoşi din imagini, realizări artistice demne de preţuire. Din sumarul în care mă regăsesc cu mare plăcere, voi semnala traducerile în limba engleză semnate de prof. Adriana Auraş care, deloc întâmplător, a ales versurile celor trei poeţi care chiar ne reprezintă burgul la acest moment: Petruş Andrei, George Irava şi Dorina Stoica. Semnalez cele două fragmente de proză semnate de doi scriitori valoroşi care se impun cu notorietate: Vasile Chelaru (Comisar şef, Poliţia Mun. Bârlad) scrie o nuvelă realistă, implicată în cotidian, cu puternic impact moralizator şi Marinel Gîlcă (Comisar-şef adjunct, Poliţia Mun. Bârlad), autorul unui volum de nuvele, “Puterea Juştiţiei” în care împleteşte epicul şi poeticul la cote sublime. Îl recomandăm ca pe un scriitor autentic, valoros. Salutară a fost şi prezenţa dumnealor la acest eveniment. Nu lipsesc din revistă nici tinerele vlăstare, o remarc pe Laura Florina Chiriac (elevă, clasa a VI-a), stăpână, de pe acum, pe bagheta metaforei poetice. 
  
În partea a doua a evenimentului s-a lansat volumul de poezii “Meditaţii” semnat de poetul bârlădean Ionel Dorin. Pentru că am avut onoarea să prezint această carte pe coperta căreia am semnat scurte impresii, voi spune ca Ionel Dorin este romanticul, boemul care trece pe aleile poeziei cu inima deschisă, cu versul curat, nechinuit de false artificii, încearcă să se regăsească şi reuşeşte, fără indoială, prin poezia de dragoste, în care sentimentele dau in clocot. Prof. Petruţa Chiriac a pătruns, cu multă sensibilitate, tainele ilustraţiei grafice a cărţii. Picturile semnate de Viorica Ghenghea au ridicat mult ştacheta valorică şi au transpus în metaforă declaraţiile din versurile poetului. Prof. Gheorghe Clapa a străbătut potecile din poezia când socială, când pătrunsă de fiorul liric al dragostei de mamă, când înfocată de fiorul eternei iubiri. Deşi este un debut la vârsta de peste 60 de ani, sperăm că drumul poetului pe aleile poeziei să fie lung şi încununat de succes. 
  
Am avut prilejul să admirăm toate lucrările grafice care se regăsesc în carte, în expoziţia prezentată de autoare, Viorica Ghenghea - mesaj şi culoare, talent autentic, o notă la superlativ pentru expesivitate artistică! 
  
În ultima parte a manifestării, membrii Asociaţiei “Artă, Tradiţie, Cultură” au prezentat un spectacol de zile mari. Prezentatorul Andi Bentu a jonglat cu şarm de la poezie (Georgeta Strat şi Corina Dimitriu au citit versurile lor emoţionante) la muzică populară ( ne-a încântat solista de muzică populară, Mariana Huţuleac) şi muzică uşoară (solistul Adrian Ailioaiei a electrizat sala, chiar ne-a invitat la dans). 
  
Vom saluta prezenţa în sală a dlui Miluţă Moga ( fost primar al municipiului Vaslui) care a dăruit Asociaţiei “Artă, Tradiţie, Cultură” o medalie din partea sa, ca organizator al festivalului Umorului “Constantin Tănase” (Vaslui) şi a citit, primind aplauze, pagini scrise pentru acest eveniment. 
  
Referinţă Bibliografică:
“Artă, Tradiţie, Cultură” Însemnele Municipiului Bârlad, 2016 / Gabriela Ana Balan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1976, Anul VI, 29 mai 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Gabriela Ana Balan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gabriela Ana Balan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!