CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aniversari >  

La aniversare, 75 de ani! Dumitru V. Marin, cel mai de seamă jurnalist vasluian din toate timpurile Ecouri după Simpozionul “Limba română în forma ei de azi”, Vaslui, aprilie 2016
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Desigur că nu au curs râuri de cerneală, nu s-a bătut monedă şi nu s-a dat ora exactă la ştiri cu informaţii despre Simpozionul National desfăşurat recent ( aprilie) la Casa de Cultură Vaslui, cu titlul “Limba română în starea ei de azi”. Important este că s-a scris, de data aceasta chiar de bine şi suficient, participarea a fost una valoroasă, una peste alta, un feed-back pozitiv.  
   
Alături de personalităţile marcante prezente, am afirmat că acum (28 aprilie 2016), la ceas aniversar când Dumitru V. Marin împlineşte 75 de ani, se cuvine să subliniem că domnia sa, prin intermediul revistei Meridian Cultural Românesc reuşeşte azi să repună Vasluiul - judeţ aflat în moment de grea cumpănă pe plan economic şi social dar cu grea încărcătură artistică şi istorică – pe harta culturală a lumii, promovând pe plan naţional şi internaţional valoarea culturală. Ca argument, şi profit de ocazie pentru a le mulţumi personal, o să aduc doar numele bunilor mei prieteni care i-am invitat şi-au înscris poemele în paginile revistei: Adrian Grauenfels (Israel), Renate Müller (Germania), Lucian Dumbravă (Portugalia) alături de colaboratori marcanţi, deja fideli revistei, de pe toate meridianele lumii. Am avut bucuria să anunţ, de la tribuna manifestării, şi participarea unui număr de zece valoroşi scriitori contemporani italieni din grupul “Scriviamo” administrat de prietena mea virtuală,, jurnalista şi poeta Daniela Straccamore (Italia), în numărul următor (6) al revistei Meridian Cultural Românesc, cu poezii traduse în limba română de poeta Rodi Vinău. Va fi o colaborare lungă şi frumoasă sper, dat fiind că la rându-mi, eu am fost publicată de şase ori până acum, ca poetă din România cu poezii traduse în limba italiană de fiica mea, Denisa Balan şi de scriitorul italian Gregorio Costa, în pagina Grupului Scriviamo din revista L”Inchesta (Italia).  
   
La Vaslui am reuşit, toţi cei prezenţi în sală, invitaţi la Simpozion, să marcăm ziua de naştere a dlui Dumitru V. Marin într-un fel frumos, artistic, fiecare cum ne-am priceput, prin vers, cântec, pictură, epigramă, cu daruri de suflet - cărţi, tablouri, diplome. Au fost lansate mai multe volume în care au semnat personalităţi. Fără îndoială, “Suplimentul omagial cu amici, La mulţi ani Dumitru V. Marin! – 75 de ani” a fost surpriza zilei pentru ca l-am realizat în mare taină, fiecare dăruind un fagure de miere din sufletul său. Pentru că în peisajul cultural local dar şi naţional şi internaţional, revista Meridian Cultural Românesc se impune pe scara valorică şi câştigă tot mai mulţi cititori şi colaboratori, au răspuns apelului meu şi şi-au înscris numele în volumul omagial o serie de personalităţi : politicieni (Gabriela Creţu, senator), autorităţi locale (comisar şef Vasile Chelaru, comisar şef adj. Gîlcă Marinel – Poliţia mun. Bârlad), poeţi români din diaspora (Adrian Grauenfels, Israel), poeţi români care ne-au vizitat recent judeţul (George Tei, Bucureşti), reprezentanţi ai culturii locale (Cristina Vizitiu, director Biblioteca Stroe S. Belloescu Bârlad, Geta Modiga, director Centrul Cultural Mihai Eminescu, Bârlad), artişti plastici (Viorica Ghenghea, preşedinta Asociaţiei Artă, Tradiţie, Cultură – a realizat un frumos portret al sarbătoritului dar şi un cântec pe versuri proprii), critici, scriitori, poeţi bârlădeni: Petruş Andrei (USR), Gheorghe Clapa, George Irava, Petruţa Chiriac, Mioara Timofte, Dorina Stoica, Corina Dimitriu, Ifteme Cioriciu, Dorin Ionel, Lăcrămioara Ivan, şi, cu bucurie, fiica mea Alice Bălan - toti am a spus, in scris “La mulţi ani!”  
   
Aruncând o privire peste umăr şi numărând realizările, unele demne de Cartea recordurilor, pe care acest om le lasă în urmă dar şi pe acelea care, iată, cu mare forţă, le duce mai departe, afirm cu toată răspunderea, făcându-mi din aceasta o datorie de onoare şi bazăndu-mă pe experienţa mea de jurnalist dobândită în primii trei ani ai libertăţii presei, că Dumitru V. Marin este cel mai de seamă jurnalist vasluian din toate timpurile. Îi va surâde sau nu această afirmaţie pe care o împărtăşesc mai mulţi, nu ştiu, cert este că jurnalistul conştientizează propria-i însemnătate. Îmi permit chiar să citez din editorialul pe care l-a semnat imediat după închiderea Simpozionului, în ziarul “Meridianul” :  
   
“S-a iscat o discutie despre cel mai de seama jurnalist vasluian din toate timpurile. Sustin ideea dr. ing. Avram D. Tudosie, poeta Gabriela Ana Balan, jurnalisti din Iasi, Bacau, Bucuresti.  
   
a) Ca personalitate, D.V. Marin n-a fost niciodata gluga de coceni in peisajul judetean. Pe vremea comunismului n-a trecut la bacalaureat pe fiica secretarului II, Tolescu, alti copii de ofiteri, politisti si alte loaze! Nu cumva a fost indelung ostracizat, desi era singurul doctorand in stiinte dintr-un judet?  
   
b) Nici un ziarist in lumea asta nu intruneste multe simpatii. Un arbitru de fotbal multumeste o echipa, un om al legii acorda castig cuiva, un politist... e si el om. Ziaristul incearca sa arate un adevar si, de regula, sfarseste injurat de toti! Se poate deci vorbi de o particularitate umana, de un mod de a privi si actiona in societate.  
   
c) Iata criterii de analiza pentru stabilirea unei ierarhii locale, tocmai ca publicul sa-si poata face o parere:  
   
- pregatire pentru meserie: daca omul are pregatire superioara (deci facultati) vizibila in activitatile sale absolut diversificate si afisate (publicate);  
   
- vechime: debut in 1958, deci aproape 60 (saizeci de ani!), iar in ultimii 25 conduce cel mai complet grup de presa din Moldova (o mai fi vreunul in tara?) cu tv, radio, ziar si chiar o revista de cultura, i se pot nega meritele? Nu indraznesc nici aplaudacii, nici postacii, nici marunteii dimprejur dar adopta pozitia comunista cunoscuta: omisiunea!  
   
- DURATA de munca in domeniu: MARE. Au fost lucratori in domeniu, cel mult 17 ani, dar peste un sfert de secol, niciunul! Niciodata! Cu cea mai mare siguranta, pentru ca intre 1944 - 1989, la singurul „Vremea noua” erau schimbati des pentru ca nu se putea respecta intotdeauna disciplina de partid. Ca sa reziste intr-o redactie (si era doar una singura) trebuia sa aiba vreunul mari deficiente de gandire. Sa dau nume? Avram, Necula, Iosub si altii, care-au disparut dupa 1989 (ca ziaristi). Grupul de presa, repet de presa, rezista in piata din 5 decembrie 1990. si totusi se mai gaseste cate un scelerat sa nu-i recunoasca existenta desi i se pune sub nas ziarul, poate asculta radio Unison, se poate vedea pe tvv.ro si chiar poate publica in M.C.R. Un sfert de secol e o perioada mare? Este! E dovada de munca? Sigur! E dovada de competenta?  
   
- Calitatea muncii in presa. Daca de peste 25 de ani are editoriale in ziar (e cel mai vechi editorialist din Romania) a fost vicepresedinte a U.Z.P.R. si presedinte a filialei Vaslui din 2003, daca a publicat articole si carti, daca a fost reprezentant inclusiv al natiunii romane la intalniri internationale (2 decembrie 2001), e dovada de calitate. Dar interviuri de Guinness Books cu cu presedinti de stat, prim-ministrii si cele dintai fete bisericesti (Papa, Patriarhii, mitropoliti, episcopi...) e dovada de inalta calitate?” ( Dumitru V. Marin, “Azi, punct şi… de la capăt”).  
   
Nu îmi plac ierarhiile nici clasamentele aleatorii. Eu cred în respectarea, preţuirea valorilor şi nu vreau ca peste timp, numele unor oameni care deschid cărări în cultură şi lasă moştenire valoroasă în urmă, să fie atinse de profeţia eminesciană din “Scrisoarea I” :  
   
“Iar deasupra tuturora va vorbi vrun mititel,  
   
Nu slăvindu-te pe tine... lustruindu-se pe el  
   
Sub a numelui tău umbră. Iată tot ce te aşteaptă”.  
   
Şi de aceea îi urez jurnalistului Dumitru V. Marin, azi, când împlineşte trei sferturi de veac: La mulţi ani!, multă sănătate! Şi viaţă lungă trustului său de presă!  
   
Referinţă Bibliografică:
La aniversare, 75 de ani! Dumitru V. Marin, cel mai de seamă jurnalist vasluian din toate timpurile Ecouri după Simpozionul “Limba română în forma ei de azi”, Vaslui, aprilie 2016 / Gabriela Ana Balan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1956, Anul VI, 09 mai 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Gabriela Ana Balan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gabriela Ana Balan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!