CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  

GABRIELA ANA BALAN – BALSAM PENTRU INIMĂ ŞI GÂND
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
(În urmă cu un an am primit această cronică de suflet. Îi mulţumesc scriitorului Petruş Andrei (USR), autorul care mi-a citit cartea dintr-o întâmplare fericită.)  
 
După volumul de debut “Împăratul de ceară” (Singur, 2012), Gabriela Ana Balan semnează un al doilea intitulat “Labirintul de cristal”(Self Publishing, 2014).  
 
În arborele genealogic al autoarei trebuie să fi fost un strămoş, Stuparu, care se va fi ocupat cu creşterea albinelor, numai aşa îmi pot explica mierea dintr-unele poeme ale sale.  
 
Titlul volumului trebuie înţeles într-o anumită paradigmă. “Labyrinthus”, conform dicţionarului mitologic, era o “construcţie vastă, cu nenumărate galerii, înălţată de Daedalus în insula Creta, la porunca regelui Minos. A slujit drept închisoare Minotaurului”. Acesta a fost ucis de Theseus care a izbutit să iasă din el călăuzit de firul Ariadnei, fiica regelui îndrăgostită de el. O altă accepţie a labirintului este aceea de “joc de inteligenţă şi abilitate”, un “joc secund”(Ion Barbu) care este poezia. Cristalul (conform DEX, Editura Arc Gunivas, Chişinău, 2017) “Este un corp solid, omogen, cu formă geometrică definită, mărginit de suprafeţe plane, care poate lua naştere când o substanţă lichidă sau gazoasă trece in stare solidă”. “Dicţionarul de simboluri” ( Editura Artemis, Bucureşti, 1994) vine cu alte precizări. În primul rând trebuie descifrat planul şi dificultatea parcursului său, de aici şi apropierea de mandala, cerc magic, “imagine-simbol, reprezentând sub forma unei diagrame geometrice cosmosul şi relaţiile care se stabilesc între material şi spiritual”(op. cit.). Nu trebuie neglijată intimitatea relaţiilor cu divinul. “Dusul şi întorsul din labirint ar fi simbolul morţii şi al reînvierii spirituale.(…) Labirintul duce de asemenea în interiorul sinelui, spre un fel de sanctuar interior şi ascuns, unde tronează ceea ce este mai tainic în fiinţa omenească”. Trecerea de la întunericul labirintului la lumină înseamnă “victoria spiritualului asupra materialului şi în acelaşi timp a veşnicului asupra efemerului, a inteligenţei asupra instinctului, a ştiinţei asupra violenţei oarbe”. Cristalul este, pe de altă parte, un “diamant insuficient de matur”. “Transparenţa sa” este “unul dintre cele mai frumoase exemple de unire a contrariilor, deşi material lasă să se vadă prin el, ca şi cum ar fi imaterial, existent numai în conştiinţă”. Plan intermediar între vizibil şi invizibil, cristalul “este simbolul divinaţiei, al înţelepciunilor şi al puterilor misterioase acordate omului”.  
 
Cu această cheie fermecată intrăm în “Labirintul de cristal” al Gabrielei Ana Balan. Autoarea alternează “timpul trăirii” cu “timpul mărturisirii” (Eugen Simion) notând atât biografia interioară cât şi numele celor care i-au luminat existenţa. Poeta are o viaţă plină pe care o trăieşte intens, o memorie de invidiat, o intuiţie pshihologică ascuţită (feminină), o conduită morală verticală şi dovedeşte o lectură intensă şi întinsă din literatura română şi universală; are, fără îndoială, şi talent remarcat de către mentorii săi, de colegii ziarişti, de cititori de pe toate meridianele lumii, de traducători, de eseişti şi critici literari ca Daniel Marian, Mălina Netcă, Gheorghe Clapa. Unul dintre traducători îi este cel mai apropiat de inimă pentru că este vorba de propria fiică, trăitoare în Italia.  
 
Printre cei ce luminează aducerile aminte evoluează pe ecranul memoriei Vasile Stuparu, tatăl poetei, Traian Suciu, Mircea Ivănescu, Vasile Avram, Vladimir Munteanu, Iustin Panţa…  
 
Poate nu ar fi tocmai rău ca materialul acestui volum să fie despărţit în două: un volum de poezie şi altul de proză, dar autorul este suveran.  
 
“Poezia îmi e cântec”; “Poezia îmi e pedeapsă” spune Gabriela Ana Balan. Poezia este “beteşug şi mesteşug”, spuneam şi eu într-un crez poetic.  
 
Fiecare pagină a acestei cărţi respiră poezie. Afirmaţia noastră este susţinută şi de Florin Predescu, Mihai Viorel Dragomir, Flavia Crăstănuş şi Gheorghe Clapa.  
 
Dintre traducători trebuie să remarcăm pe Denisa Balan în primul rând, dar şi pe Lorena Alexandra Ghercu, Florin Predescu, Oana Popa Nimigean, Adrian Grauenfels, Renate Müller, Gregorio Costa.  
 
Gabriela Ana Balan reuşeşte, prin fluidul versurilor sale, să creeze un liant între autor şi cititor, ca-n vasele comunicante, de la inimă la inimă. Ea scrie poezie pentru că cineva a uitat pe masă “într-o zi ploioasă” , o “pană fermecată”, “acuma scriu şi îmi aduc aminte/ Răsare soare din cuvinte”(“Alt cer”). Ea crede cu tărie în arta sa poetică, aşa cum Shakespeare credea în fantasmele sale: “nu mă tem că se sfârşeşte lumea/ atâta timp cât Dumnezeu/ sălăşluieşte în versul meu/ nu-mi sap tunele nu fac provizii/ poezia îmi dă aripi/aşez cuvintele în formă de petale/ le iau în cioc ca pe o floare zbor/ deasupra tuturor/ şi dacă e nevoie inventez alt cer/ şi nu mai mor” (p. 27). ”Non omnis moriar”, spunea şi Horaţiu într-una din odele sale.  
 
Dragostea este cel mai frumos dar al vieţii. Dialogurile dintre îndrăgostiţi amintesc de “Replicile” eminesciene: “Tu eşti icebergul topit/ Eu lacrima care îngheaţă”, “Eu ochii,/ tu lacrima”, “El mută munţi/ Ea cară apă în deşert/ Ea face ordine în curcubeu/ El împrăştie furtună/ Ei şi când vin din veacuri separate/ Parcă se ţin de mână/ Se ascund de moarte împreună” (p. 41). “Ce-i amorul?” se întreba genial Eminescu, arheul spiritualităţii româneşti. “Iubirea, o filă de carte/ ruptă din moarte”(p. 55) răspunde, peste mai bine de un veac, Gabriela Ana Balan. În poezia sa, îndrăgostiţii sunt “Două flori de colţ pe o stâncă/ Poate uităm să murim” (p. 59). O declaraţie de dragoste romantică ne emoţionează şi ne înduioşează în acelaşi timp:  
 
„Te iubesc până la cer  
 
Înapoi mă rătăcesc  
 
Te iubesc şi când tu nu  
 
Mă iubeşti  
 
Atât de mult încât la naşterea mea  
 
Două inimi ţin în mână  
 
te iubesc ce frumos sună  
 
ecoul întors de pe lună”  
 
Sentimentul religios este prezent în poeziile sale şi prin faptul că poeta creează o întreagă lume, este asemeni Celui care a creat cerul şi pământul, după chipul şi asemănarea sa.  
 
Dintre stelele de primă mărime care luminează cerul poeziei şi inimii sale poeta menţionează pe EMINESCU, Stănescu, Labiş, Rilke şi Lorca („Pelerina pe umăr”).  
 
Profesiunea sa de credinţă este mărturisită, cu smerenie, într-o rugă dintr-o carte de vise: „Doamne ajută-mi, pentru că voi munci, voi trudi cu puterea cuvântului scris pentru ca apa Moldovei să curgă limpede, copiii mei să mergă cu ulcica de lut la cişmea să bea apă curată, apă “sănătoasă de pucioasă” izvorâtă din inima pământului sfânt şi firul de iarbă să crească falnic până la soare!” (p. 90). Copiii să bea şi din apa vie ce susură din izvorul poeziei Gabrielei Ana Balan pentru că “Prin temple prin nori prin ochiul lui Dumnezeu/ Plouă şi ninge poezie din sufletul meu” (“Ars Poetica”). Poeta are conştiinţa sinelui poetic: “Dumnezeu mi-a lăsat poezia/ Singura poartă deschisă spre cer”.  
 
Un spirit independent, o inteligenţă şi o luciditate superioare, o bună cunoaştere a limbajului poetic, lupta cu sine şi cu mediul înconjurător pentru a-şi vedea visul cu ochii, pentru realizarea unui ideal de care se apropie cu fiecare carte editată, un talent autentic, o inimă în care răsună toate vibraţiile acestei lumi, toate acestea sunt într-un “nume adunat pe o carte” – Gabriela Ana Balan.  
 
“Labirintul de cristal” este un volum de versuri (şi de proză) dar şi un jurnal, şi memorii, şi document şi ficţiune, şi impresii şi ecouri, şi amintiri şi reportaj afectiv, şi note de călătorie, şi comentariu politic, şi legături sentimentale cu rude de sănge sau de spirit sau, în mai puţine cuvinte, cum spune poeta însăşi: “Vis speranţe datorii şi păcate/ Închide iubirea, o copertă de carte”.  
 
Felicitări Gabriela Ana Balan şi să ne revedem în următoarea carte!  
 
Petruş ANDREI  
 
Referinţă Bibliografică:
GABRIELA ANA BALAN – BALSAM PENTRU INIMĂ ŞI GÂND / Gabriela Ana Balan : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1832, Anul VI, 06 ianuarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Gabriela Ana Balan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gabriela Ana Balan
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!